Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει τα σχολεία-εταίρους του περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus με τίτλο «Environmental Green Gate Schools» στην πόλη μας.

Δεκατρείς καθηγητές και είκοσι έξι μαθητές από έξι συνολικά ευρωπαϊκές χώρες (Λιθουανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ιταλία, Ελλάδα), συναντήθηκαν στο σχολείο με στόχο την επεξεργασία υλικού και την παρουσίαση εργασιών πάνω στο θέμα στο οποίο δούλεψαν οι μαθητές κατά το τελευταίο διάστημα έχοντας βασικό άξονα τα αρωματικά φυτά και βότανα του τόπου μας.

Την πρώτη μέρα το πρωί, το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής καλωσόρισε με μία ζεστή γιορτή υποδοχής τις αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών από τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην γιορτή αυτή οι αντιπροσωπείες από τα σχολεία παρουσίασαν τα μέλη τους και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο τους. Ακολούθησε ξενάγηση στο Ιμαρέτ, στο αρχαιολογικό μουσείο, στο βυζαντινό τείχος και στην παλιά αγορά, από τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων κ. Σιγούρο Ιωάννη. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια· το πρώτο αφορούσε την παρασκευή βοτανικού αλατιού (Herbal Salt) που επιτρέπει τη μείωση κατανάλωσης άλατος χωρίς επιπτώσεις στη γεύση του φαγητού, και στο δεύτερο οι μαθητές έφτιαξαν χαρτοπολτό και στη συνέχεια κατασκεύασαν με αυτόν Χριστουγεννιάτικα στολίδια τα οποία και έβαψαν. Παράλληλα όλες οι ομάδες παρουσίασαν και γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα που έφεραν από τη χώρα τους.

Τη δεύτερη μέρα η ομάδα επισκέφθηκε το Φράγμα του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο Δράμας και ξεναγήθηκε στον εκεί υδροηλεκτρικό σταθμό. Κατόπιν τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο στη φύση κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες και αθλήματα δίπλα στο ποτάμι. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στην πόλη της Δράμας όπου παρακολουθήσαν και το τοπικό το έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα νερά του Άλσους της Αγίας Βαρβάρας, όπου καραβάκια που φτιάχνουν μεγάλοι και μικροί αφήνονται να επιπλέουν στα νερά. Η εκδρομή τελείωσε σε εορταστική ατμόσφαιρα στα γραφικά στενάκια του θεματικού πάρκου της «Ονειρούπολης».

Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε οικολογική μονάδα καλλιέργειας μανιταριών στο Σούνιο της Ξάνθης, το Μητάτο. Ο ιδιοκτήτης της δυναμικής αυτής επιχείρησης κ. Παράσχος εξήγησε τον τρόπο καλλιέργειας και τα διάφορα ντελικατέσεν προϊόντα της φάρμας. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο εμπορικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο Ξάνθης όπου ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ο Δήμαρχος, καλωσόρισαν παιδιά και καθηγητές και μίλησαν για τη λειτουργία του επιμελητηρίου. Ο κ. Στ. Μωραϊτης, πρόεδρος του επιμελητηρίου, μαγείρεψε για την ομάδα των επισκεπτών εξαιρετικό ριζότο με μανιτάρα της φάρμας. Ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Ξάνθης. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα εργαστήρια: το πρώτο παρουσίασε ο γεωπόνος κ. Χρήστος Καβούνης στο οποίο παρουσίασε τα ενδημικά βότανα της περιοχής μας. Το δεύτερο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γιανναράκη Νικόλαο, ερασιτέχνη μελισσοκόμο, στο οποίο παρασκευάσθηκαν κηραλοιφές με κερί, με βότανα, διάφορα λάδια όπως ελαιόλαδο, σπαθόλαδο, λάδι χαμομηλιού και αιθέρια έλαια. Τις κηραλοιφές που παρασκεύασαν οι μαθητές με τη βοήθεια του κ. Γιαναράκη πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό δώρο.

Η τέταρτη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη σε οικοτεχνία παρασκευής αιθέριων ελαίων, αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, στο Ορφάνι του Δήμου Παγγαίου του κ. Καλανίδη Αχχιλέα. Έπειτα το γκρουπ ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων Δράμας, ο οποίος ανήκει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το τελευταίο μέρος της εκδρομής περιελάμβανε περιήγηση και ελεύθερο χρόνο στην πόλη της Καβάλας.

Την πέμπτη και τελευταία μέρα του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο σχολείο και συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και το καθιερωμένο Erasmus party όπου τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Σε ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου, εκφράζουν “ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, της φιλοξενίας των ξένων αντιπροσωπειών, και ιδιαίτερα στους γονείς των μαθητών από την Ελλάδα που απλόχερα δέχθηκαν να αγκαλιάσουν τα ξένα παιδιά και να τους προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα της περιοχής μας, αλλά και να αισθανθούν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία της ελληνικής οικογένειας. Ευχαριστούμε τον Δήμο Κομοτηνής και την κ. Λιβεριάδου, πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ, για την στήριξη που παρέχει στις δραστηριότητες του σχολείου μας. Εξάλλου, τα θετικά σχόλια που αποτύπωσαν στο ερωτηματολόγιο οι ξένοι επισκέπτες, δείχνουν ότι όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή μας και το σχολείο μας”.

PHOTO GALLERY