Περιφέρεια ΑΜ-Θ | Κοινωνική Πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια

Η διοίκηση του Χρήστου Μέτιου έχει διαθέσει 86 εκ. € και την επόμενη περίοδο σχεδιάζεται η διάθεση διπλάσιου ποσού. Όλο το πλέγμα των έργων και των δράσεων. Κοινωνική Πολιτική με Κοινωνική Υπεραξία.
1 - 2023-08-04T093051.018

Την παρουσίαση του έργου της διοίκησής του αλλά και όσων αυτή σχεδιάζει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα με θέμα την Κοινωνική Πολιτική.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, δομών κοινωνικής πολιτικής και συλλόγων από όλη την Περιφέρεια.

Περιφέρεια ΑΜ-Θ | Κοινωνική Πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Κοινωνική Πολιτική αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας γιατί απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως

 • γονείς με παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας,
 • μαθητές με αναπηρία,

και ειδικές μαθησιακές ανάγκες:

 • ενήλικα άτομα με αναπηρία,
 • γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση,
 • ηλικιωμένοι,
 • κοινότητες Ρομά,
 • άνεργοι,
 • εργαζόμενοι που χρειάζονται στήριξη.

Για τη στήριξη όλων αυτών των πολιτών η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει διαθέσει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο περισσότερα από 86 εκατομμύρια €.

Αναλυτικά, διαθέσαμε:

 • 40,3 εκ. € για τη φροντίδα και τη φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ώστε οι γονείς τους με εισοδήματα κάτω από τα όριο της φτώχειας να αποδεσμευτούν από τη φροντίδα τους.
 • 5 εκ. € για υποστήριξη μαθητών με αναπηρία και με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, με ειδικό προσωπικό που θα βοηθήσει να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό τους περιβάλλον.
 • 1,9 εκ. € για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία. Στη δράση αυτή εντάξαμε δύο πράξεις: του Συλλόγου «Περπατώ»  και του Συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» στη Ροδόπη, με στόχο να υποστηριχθούν ωφελούμενοι από όλη την Περιφέρεια.
 • 358.000 € για τον εξοπλισμό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου/Νηπιαγωγείου και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κομοτηνής με λεωφορεία και όργανα φυσικοθεραπείας.
 • 2,4 εκ. € για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Δράμα και στην Κομοτηνή, ώστε άτομα με αναπηρία να μαθαίνουν να ζουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα.
 • 3,1 εκ. € σε Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στην Κομοτηνή.
 • 3,1 εκ. € για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) για άτομα τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν, στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Νέστου.
 • 15,7 εκ. € για την ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας. Στην Περιφέρειά μας έχουν ιδρυθεί 22 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο, ενώ σε 8 από αυτά λειτουργούν και παραρτήματα Ρομά σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Μαρώνεια – Σάπες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Νέστο, Δράμα.
 • σε 5 Δομές Σίτισης συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη:

-480.000 € στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

-480.000 € στον Δήμο Ορεστιάδας.

-580.000 € στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

-195.000 € στον Δήμο Νέστου.

-191.000 € στον Δήμο Ιάσμου.

Από όλες τις παραπάνω δομές κοινωνικής πολιτικής και υγείας ωφελούνται συνολικά πάνω από 89.000 συμπολίτες μας, ενώ σε αυτές απασχολούνται περισσότεροι  από 325 εργαζόμενοι».

Περιφέρεια ΑΜ-Θ | Κοινωνική Πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια

Τα επόμενα έργα

Ακόμη ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε ό,τι σχεδιάζεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας:

«Με το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αυξήθηκε σημαντικά από τα 86 στα 165 εκ. €.

Με το ποσό αυτό συνεχίζονται όλα τα έργα και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν, και επεκτείνονται γεωγραφικά καθώς προστίθενται και νέες δράσεις για περιοχές και πληθυσμούς που παρουσιάζουν υστέρηση και ανισότητες. Για τον λόγο αυτό έχουν εκδοθεί οι πρώτες 11 Προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ.

Στα πλαίσια της επέκτασης των δράσεών μας ανακοινώθηκε η απόφαση ένταξης για την ενίσχυση για 5 χρόνια 325 σχολικών μονάδων και 380 μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, για κάθε μαθητή, εξατομικευμένα και ανάλογα με τις ανάγκες του, το πρόγραμμα υποστηρίζει:

 • ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό,
 • νοσηλευτικό προσωπικό, και
 • ειδικό βοηθητικό προσωπικό,

συνολικού προϋπολογισμού 28,6 εκατ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Στα πλαίσια των νέων δράσεων και στον τομέα αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης, σχεδιάζονται δύο Προσκλήσεις για την υποστήριξη των ανέργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες ολοκληρώνονται στις αρχές του Σεπτεμβρίου:

 • Η πρώτη θα αφορά στην πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας. Έχουμε προετοιμάσει σχετική πρόσκληση προϋπολογισμού 5 εκ. € που θα καλύπτει πλήρως το μισθολογικό κόστος για 24 μήνες απασχόλησης.
 • Η δεύτερη θα αφορά στην ίδρυση επιχειρήσεων από ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. € και με κόστος του κάθε επενδυτικού σχεδίου από 10.000 έως 50.000 €.

Για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και στους κοινωνικούς φορείς έχει δημιουργηθεί Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, Απασχόλησης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Κλείνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αποτελούν για την Περιφέρειά μας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την άσκηση της κοινωνικής μας πολιτικής. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, προκειμένου να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό προς όφελος των συνανθρώπων μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Αντίστοιχη παρουσίαση, με αντικείμενο τον τομέα της Υγείας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Αυγούστου στις 12:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Διοικητήριο) και θα ακολουθήσουν άλλες, με θεματικές και χωρικές ενότητες.

Περιφέρεια ΑΜ-Θ | Κοινωνική Πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια

 • Ολόκληρη η ομιλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου στην ημερίδα παρουσίασης της Κοινωνικής Πολιτικής

Ξεκινάμε σήμερα την παρουσίαση του έργου της διοίκησης μας αλλά και όσων σχεδιάζουμε μσε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η παρουσίαση θα γίνει σε 9 θεματικές ενότητες και σε 5 χωρικές.

Η αρχή γίνεται από εδώ, από τη Δράμα, με την ενότητα της κοινωνικής πολιτικής.

Επιλέγουμε ως πρώτη την κοινωνική πολιτική γιατί αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας.

Γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να υποστηρίξουμε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Γιατί επιθυμούμε να είμαστε παρόντες και αρωγοί σε όλους εσάς, φορείς, συλλόγους και ιδιώτες

στο σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελείτε. Και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Τον Απρίλιο του 2019 ως  Διοίκηση επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε στους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ανάπτυξή της Περιφέρειας μας.

Ένα Σχέδιο για μια Περιφέρεια μανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη.

Ένα Σχέδιο με εκατοντάδες έργα και δράσεις σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όλα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το οποίο και εμπλουτίζουμε συνεχώς.

Τον Απρίλιο του 2019, το σχέδιο μας περιείχε 334 έργα, μελέτες και δράσεις.

Σήμερα, το Σχέδιο μας περιλαμβάνει πάνω από 670 έργα, μελέτες και δράσεις για τις Υποδομές, τον Πρωτογενή Τομέα, τον Τουρισμό, την Επιχειρηματικότητα, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Πολιτική,  την Υγεία, την Εκπαίδευση, την Ψηφιακή Μετάβαση.

Πολλά από αυτά έχουν ολοκληρωθεί, άλλα εκτελούνται τώρα και άλλα είναι σε διαδικασία διαγωνισμού.

Το σχέδιο μας έχει καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό, όμως δεν μπορεί να λείπει από αυτό η κοινωνική μας πολιτική, η πολιτική δηλαδή για τους συνανθρώπους μας  που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η Κοινωνική Πολιτική που υλοποιούμε αποτελεί το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετώπισε η Περιφέρεια μας, η Χώρα αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον εργαστήκαμε μεθοδικά και είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε δράσεις και έργα που υποστηρίζουν τους συνανθρώπους μας με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Δηλαδή:

 • Γονείς με παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
 • Μαθητές με αναπηρία

και ειδικές μαθησιακές ανάγκες

 • Ενήλικα άτομα με αναπηρία
 • Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση
 • Ηλικιωμένοι
 • Κοινότητες Ρομά
 • Άνεργοι
 • Εργαζόμενοι που χρειάζονται στήριξη

Για όλες αυτές τις ομάδες συμπολιτών μας έχουμε διαθέσει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο περισσότερα από 86 εκ. €.

Με το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αυξήθηκε σημαντικά από τα 86 στα 165 εκ. Ευρώ.

Με το ποσό αυτό συνεχίζουμε όλα τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, τις επεκτείνουμε γεωγραφικά καθώς προσθέτουμε και νέες για περιοχές και πληθυσμούς που παρουσιάζουν υστέρηση και ανισότητες.

Καταπολεμούμε τις διακρίσεις, προωθούμε τις ίσες ευκαιρίες.

Παίρνουμε  πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης ανέργων και νέων παιδιών με υψηλά προσόντα.

Η κοινωνική μας πολιτική  διαρθρώνεται σε 2  βασικούς τομείς, κάθε ένας από τους οποίους έχει επιμέρους δράσεις.

Τομέας: Καταπολέμηση φτώχειας και κοινωνικής ένταξης

Χρηματοδοτήσαμε 8 δράσεις:

 • Διαθέσαμε 40,3 εκ. € για τη φροντίδα

και τη φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, έτσι ώστε οι γονείς τους, με εισοδήματα κάτω από τα όριο της φτώχειας, να αποδεσμευτούν από τη φροντίδα τους.

 • Διαθέσαμε 5 εκ. € για υποστήριξη σε μαθητές με αναπηρία και με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

Με τη δράση αυτή χρηματοδοτούμε το προσωπικό που βοηθάει μαθητές με αναπηρία ή κάποια μαθησιακή δυσκολία, να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό τους περιβάλλον.

 • Διαθέσαμε 1,9 εκ. € για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.

Στη δράση αυτή εντάξαμε 2 πράξεις, του Συλλόγου «Περπατώ» και του Συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» στη Ροδόπη, με στόχο να υποστηριχθούν ωφελούμενοι από όλη την Περιφέρεια.

 • Διαθέσαμε 358.000 € για τον εξοπλισμό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου/Νηπιαγωγείου και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κομοτηνής με λεωφορεία και όργανα φυσικοθεραπείας.
 • Διαθέσαμε 2,4 εκ. € για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Δράμα και στην Κομοτηνή, ώστε άτομα με αναπηρία να μαθαίνουν να ζουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα.
 • Διαθέσαμε 3,1 εκ. € σε Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στην Κομοτηνή.
 • Διαθέσαμε 3,1 εκ. € για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) για άτομα τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν, στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Νέστου.
 • Διαθέσαμε 15,7 εκ. € για την ίδρυση και τη λειτουργία

των Κέντρων Κοινότητας.

Από όλες τις παραπάνω δομές κοινωνικής πολιτικής και υγείας ωφελούνται συνολικά πάνω από 89.000 συμπολίτες μας, νενώ σε αυτές απασχολούνται περισσότεροι  από 325 εργαζόμενοι

Τομέας: Αντιμετώπιση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης

Σχεδιάζουμε 2 προσκλήσεις για την υποστήριξη των ανέργων στην Περιφέρειά μας,  οι οποίες ολοκληρώνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 • Η πρώτη θα αφορά στην πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας.

Έχουμε προετοιμάσει σχετική πρόσκληση π/υ 5 εκ.€ που θα καλύπτει πλήρως το μισθολογικό κόστος

για 24 μήνες απασχόλησης.

 • Η δεύτερη θα αφορά στην ίδρυση επιχειρήσεων από ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ €

και κόστος του κάθε επενδυτικού σχεδίου από 10.000 έως 50.000 €.

 • Έχουμε δημιουργήσει Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, Απασχόλησης και Καταπολέμησης της Φτώχειας για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους κοινωνικούς φορείς.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τον σημαντικό ρόλο όλων των παραπάνω κοινωνικών δομών έχουμε προχωρήσει στην έκδοση 11 προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 86 εκ. €  και σήμερα στο δεύτερο μέρος της ημερίδας θα συζητηθούν αναλυτικά οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ένταξή των προσκλήσεων στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Περιφέρεια ΑΜ-Θ | Κοινωνική Πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια

Στο σημείο αυτό, έχουμε να κάνουμε μία ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση.

 • Ανακοινώνουμε την απόφαση ένταξης για την ενίσχυση για 5 χρόνια 325 σχολικών μονάδων και 380 μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα για κάθε μαθητή, εξατομικευμένα και ανάλογα με τις ανάγκες του,  το πρόγραμμα υποστηρίζει

 • Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό
 • Νοσηλευτικό προσωπικό
 • και ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

Ο προϋπολογισμός που διαθέτουμε για τα παραπάνω είναι 28,6 εκατ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Κλείνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αποτελούν για την Περιφέρειά μας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την άσκηση της κοινωνικής μας πολιτικής.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας προκειμένου να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό προς όφελος των συνανθρώπων μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σας ευχαριστώ”.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood