Εφαρμογή νέων μεθόδων καλλιέργειας, αύξηση της παραγωγής, μείωση του κόστους, βελτίωση της ποιότητας, ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, διάθεση των προϊόντων σε νέες αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και επιμόρφωση των παραγωγών από τους επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι οι στόχοι που θέλει να πετύχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα από ειδικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Μέσω του προγράμματος θα γίνει καταγραφή των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εφαρμοστούν πιλοτικά νέες τεχνικές καλλιέργειας σε επιλεγμένα αγροτεμάχια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, και θα γίνουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση των ντόπιων καλλιεργειών. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν νέα εργαλεία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές, και θα διοργανωθούν σεμινάρια επιμόρφωσης των παραγωγών.

Οι κατευθύνσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ, Καθηγητή Σπυρίδωνα Κουτρούμπα, του Προέδρου του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ, Καθηγητή Χρήστου Χατζησαββίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Γιώργου Ζιμπίδη, του περιφερειακού συμβούλου Έβρου Βασίλη Δελησταμάτη, και της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ζωής Κοσμίδου.

“Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια. Ο πρωτογενής τομέας, όμως, όπως κάθε παραγωγική δραστηριότητα, χρειάζεται συνεχή εξέλιξη και προσαρμογή στα νέα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα. Η παρουσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην περιοχή μας είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση”, σημείωσε ο κ. Μέτιος, υπογραμμίζοντας ακόμη: Με το πρόγραμμα που επεξεργαζόμαστε, ξεκινάμε μια μακρά συνεργασία με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να φέρουμε την επιστημονική κοινότητα κοντά στους παραγωγούς και να ενθαρρύνουμε την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην πρωτογενή παραγωγή. Για αυτόν το σκοπό δεσμεύουμε τους απαραίτητους πόρους“. Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, ανέφερε πως “στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη για τους παραγωγούς της περιοχής μας, την περιφερειακή οικονομία και το περιβάλλον”.