Ένα μείζον ερώτημα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση αυτές τις μέρες, είναι το εξής: Τι σημαίνει ποιοτικές θέσεις εργασίας; Και συνεπακόλουθα: Σήμερα δεν κυριαρχεί η μερική απασχόληση; Γιατί δίνει τόση έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το τοπίο έχει ως εξής:

Τόσο στο σύνολο της αγοράς εργασίας όσο και στις 380.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2015-2018, η αναλογία είναι 70% πλήρης απασχόληση και 30% μερική.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, διακηρυγμένη θέση είναι οτι ποιοτικές θέσεις εργασίας σημαίνουν ταυτόχρονα αξιοπρεπείς μισθούς, δικαιώματα και ασφάλεια. Διότι όπως τονίζουν εμφατικά τα στελέχη του, “δεν μπορεί να υπάρχει ποιοτική δουλειά εκεί που υπάρχει απλήρωτη ή ανασφάλιστη εργασία, εκεί που το ωράριο τον εργαζομένων δεν γίνεται σεβαστό”.

Η επιθεώρηση εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής ανομίας.

Μέσα στην κρίση, χώροι όπως οι τράπεζες, αποτελούσαν άβατο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ωστόσο, μετά από την επιβολή τσουχτερών προστίμων και αυστηρών ποινών που έφτασαν μέχρι και την τριήμερη αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, η κατάσταση έχει αλλάξει ουσιαστικά. Είναι χαρακτηριστικό οτι η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί από το 20% που ήταν το 2014, στο 8.9% σήμερα, ενώ παράλληλα, για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας: μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο οι δηλωμένες ώρες υπερωρίας έχουν αυξηθεί κατά 170% και για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας. Το προηγούμενο οκτάμηνο είχε πληρωθεί υπερωριακή εργασία σε 348.000 περιπτώσεις, ενώ το τελευταίο οκτάμηνο σε 726.000.

Η ΝΔ είχε καταργήσει μια σειρά από δομές της επιθεώρησης εργασίαςΕ (π.χ. το τμήμα νομικής στήριξης) καθώς και 209 οργανικές θέσεις της υπηρεσίας.

Σήμερα η επιθεώρηση ενισχύεται με δυναμικό και νέα πληροφοριακά εργαλεία. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για 150 επιπλέον προσλήψεις στην επιθεώρηση εργασίας και προχωρά η πρόσληψη επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας για πρώτη φορά από το 2000. Η ύπαρξη σοβαρών ελεγκτικών μηχανισμών διασφαλίζει ταυτόχρονα τα εργασιακά δικαιώματα και τον υγιή ανταγωνισμό. Η ανοχή απέναντι σε πρακτικές ανομίας των εργοδοτών και η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών που οραματίζεται η ΝΔ, είναι πρόδηλο οτι συνιστά επιστροφή στον δρόμο της χρεοκοπίας.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα ενάντια στην εργοδοτική ανομία και υπερασπίζεται την ποιοτική εργασία, την εργασία με ασφάλεια.

Η επαναφορά λόγου χάρη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, βοηθά ήδη στη βελτίωση των μισθών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουριστικός κλάδος, όπου ο εισαγωγικός μισθός που προβλέπει η σύμβαση προσεγγίζει τα 800 ευρώ. Ταυτόχρονα η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% (κάτι που σημαίνει συν έναν μισθό τον χρόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο και μετά την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου καλύπτεται πλήρως), και η κατάργηση του υποκατώτατου που έφερε αύξηση 27%, συμβάλουν σε αυτό τον στόχο. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει για τα επόμενα δύο έτη διαδοχικές αυξήσεις 7,5% και 7,5%.