Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για χορήγηση δανείων μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς προσημείωση σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, προβλέπει τις εξής πέντε κατηγορίες δικαιούχων:
  • πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.
  • άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού και θα υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το νομοσχέδιο είναι βασισμένο στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων. Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση για τη συμμόρφωσή τους με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.
Έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις και τον Ιούνιο – Tέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Στο μεταξύ, επεκτείνεται και για τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία. Παράλληλα, θεσπίζεται ευνοϊκότερο πλαίσιο για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ενώ εξαιρούνται και για το 2020 τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
πηγή: kathimerini.gr