“Πειρατική” αλιεία ξανά από τουρκικές μηχανότρατες στο Αιγαίο

Ακόμη ένα συμβάν κατέγραψε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος".
unnamed - 2023-08-08T094515.998
  • Του Θοδωρή Τσιμπίδη από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” | t.tsimpidis@archipelago.gr

Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φούρνων και Σάμου, σε απόσταση ενάμισι μιλίου από τις ελληνικές ακτές, εντοπίσαμε δύο τουρκικές μηχανότρατες. Είχαν μόλις ξεκινήσει να αλιεύουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα σέρνοντας στον βυθό τα βαριά αλιευτικά τους εργαλεία (σε μία εποχή μάλιστα που απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες στην Ελλάδα προκειμένου να δοθεί στα ιχθυοαποθέματα μια ευκαιρία να ανακάμψουν από την υπεραλίευση).

Τα συγκεκριμένα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι γνωστά τόσο σε εμάς όσο και στις αρχές για την “πειρατική” αλιεία που διεξάγουν στα ελληνικά νερά. Και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε καταγράψει τις γρήγορες διεισδύσεις τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ σε προηγούμενα περιστατικά είχαν φτάσει μέχρι και το κεντρικό Αιγαίο… Πάντοτε διατηρούν κλειστό το σύστημα εντοπισμού AIS, αξιοποιώντας παράλληλα τη μεγάλη κυκλοφορία σκαφών κατά τους θερινούς μήνες.

Έπειτα από την κοντινή προσέγγιση του ερευνητικού σκάφους “Aegean Explorer”, γνωρίζοντας ότι η έντονη παρουσία μας σημαίνει την άμεση διακοπή της καταστροφικής αλιείας, οι τουρκικές μηχανότρατες ανέκτησαν άμεσα τα αλιευτικά εργαλεία τους και αποχώρησαν γρήγορα προς τα τουρκικά νερά. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και οι λιμενικές αρχές, οι οποίες δεν χρειάστηκε να μεταβούν στην περιοχή, λόγω της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών σκαφών.

Τα στοιχεία των περιστατικών καταστροφικής και παράνομης αλιείας κοινοποιούνται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” προς τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Να τονίσουμε για άλλη μία φορά ότι η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία εθνικιστική προσέγγιση από πλευράς του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος”. Μοναδικός σκοπός μας είναι η προστασία και συνεχής άμυνα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που πότε δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο σήμερα.

"Πειρατική" αλιεία ξανά από τουρκικές μηχανότρατες στο Αιγαίο "Πειρατική" αλιεία ξανά από τουρκικές μηχανότρατες στο Αιγαίο "Πειρατική" αλιεία ξανά από τουρκικές μηχανότρατες στο Αιγαίο

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood