Εντός του Σεπτεμβρίου οδηγούνται προς διευθέτηση σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα του κρέατος, όπως οι εισφορές των μελών και το νομικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ενώ θα δρομολογηθεί άμεσα και η κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για το κρέας.

Τα παραπάνω προέκυψαν από την εποικοδομητική συνάντηση αντιπροσωπείας της Εθνικής Διεπαγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Κατά τη συνάντηση η ΕΔΟΚ εξέφρασε κατ’ αρχάς την ικανοποίησή της για την κατάργηση της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης με νεότερη απόφαση του κ. Βορίδη, τονίζοντας ότι αυτή μόνο προβλήματα δημιουργούσε στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Παράλληλα η αντιπροσωπεία έθεσε υπ’ όψιν του Υπουργού το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους εμπλεκόμενους κλάδους του κρέατος, και απέσπασε τη δέσμευσή του για γρήγορη διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το νομικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις στο οποίο θα ρυθμίζεται και το ζήτημα των εισφορών, θα συμπεριληφθεί στον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, η επεξεργασία του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

«Δίνουμε χώρο σε όσους έχουν πρωτογενές συμφέρον για το κρέας»

Το καλό κλίμα στη συνάντηση αποτυπώθηκε και στη δήλωση του κ. Βορίδη, ο οποίος τόνισε: «Δίνουμε χώρο σε όσους έχουν πρωτογενές συμφέρον για το κρέας».

Από πλευράς ΕΔΟΚ έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας παραγωγικών προτύπων για όλα τα είδη παραγόμενων κρεάτων η έλλειψη των οποίων αυτή τη στιγμή συνεπάγεται τη διευκόλυνση των ελληνοποιήσεων, ενώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ιχνηλασιμότητα, ούτε να υπάρξει πιστοποίηση, και φυσικά να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους. Επίσης έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των δημοτικών σφαγείων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής ανά περιοχή.

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά, όπως επίσης και για την άμεση κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για το κρέας, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΔΟΚ.

Για την ΕΔΟΚ, ένα Εθνικό Σχέδιο για τον τομέα του κρέατος πρέπει να φέρνει νέες πρακτικές σε όλους τους κλάδους που τον απαρτίζουν, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού κρέατος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, με οφέλη τόσο για για τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές.

Στη συζήτηση έγινε επίσης εκτενής αναφορά στα μέτρα που λαμβάνονται για τη θωράκιση της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και τα συγκεκριμένα μέτρα που είναι αναγκαία για τη διάσωση του γενετικού υλικού του Μαύρου Χοίρου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας ενημέρωσε τον κ. Βορίδη και για τη συμμετοχή στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και άλλων κλάδων, πέραν της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ομάδα διατροφικού τομέα και η ελληνική γαστρονομία, με αποτέλεσμα να εκπροσωπείται ολόκληρη η αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων κρέατος από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας πως αυτή η δομή Διεπαγγελματικής Οργάνωσης είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Ακόμη ο κ. Γίτσας ανέλυσε το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΕΔΟΚ, Meet the Lamb και Signed by Natureτονίζοντας πόσο σημαντική είναι η εκτέλεσή τους για τη χώρα μας.

Τέλος, ο Υπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για το Διεθνές Συνέδριο και την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV), που διοργανώνονται αυτή τη χρονιά από την ΕΔΟΚ στην Αθήνα, 7 – 9 Νοεμβρίου 2019, και που αποτελούν μεγάλη τιμή αλλά και ευκαιρία για τον τομέα του κρέατος στη χώρα μας, και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Παρών ο Θέμης Τζενετίδης της “Γευσιγνωσίας”

tzenetidis sfageia 2Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Κομοτηνής, “Γευσιγνωσία”, μέλος της ΕΔΟΚ, Θέμης Τζενετίδης, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε: “Ήταν μια άκρως εποικοδομητική σύσκεψη κατά την οποία ο Υπουργός κ. Βορίδης απέδειξε πως αποτελεί εγγύηση για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου και την προώθηση των θεμάτων που κρίνονται απαραίτητα για καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”. Όσον αφορά το δημοτικό σφαγείο Κομοτηνής, ο κ. Τζενετίδης σημείωσε πως “έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της μονάδας μας, μέσω αξιοποίησης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων”.