Παρέμβαση Χαρίτου στην Κεραμέως για τις στεγαστικές ανάγκες του 1ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής

Στο πλαίσιο της εν ισχύι 376/2007 οικοδομικής άδειας.
Screenshot_78

Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής – την κα Στέλλα Στόϊκου και άλλα μέλη του Δ.Σ. – ενημερώθηκε για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σχολείο λόγω έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας και άλλων βοηθητικών χώρων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το εκπαιδευτικό έργο για τους 130 μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Ο Βουλευτής αφού έλαβε περισσότερες πληροφορίες για το σοβαρό αυτό πρόβλημα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού του έργου, προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλώντας την να αντιμετωπιστούν οι στεγαστικές ανάγκες του 1ου δημοτικού σχολείου δια της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την προσθήκη νέας πτέρυγας, στο πλαίσιο της εν ισχύι 376/2007 οικοδομικής άδειας,

Παρέμβαση Χαρίτου στην Κεραμέως για τις στεγαστικές ανάγκες του 1ου δημοτικού σχολείου ΚομοτηνήςΟλόκληρο το κείμενο της ερώτησης

“ΘΕΜΑ: Θα επιλύσετε τις στεγαστικές ανάγκες του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κομοτηνής, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την προσθήκη νέας πτέρυγας;

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής βρίσκεται μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε ένα διώροφο πετρόκτιστο οίκημα που χτίστηκε το 1950 για να καλύψει τις τότε εκπαιδευτικές ανάγκες. Σήμερα 72 χρόνια μετά, οι αίθουσες και οι χώροι που διαθέτει αδυνατούν να καλύψουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων προγραμμάτων σπουδών για τους 130 μαθητές που φοιτούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σοβαρά το διδακτικό έργο ιδίως σε σχέση με τα νέα μαθήματα όπως οι ξένες γλώσσες, η πληροφορική, τα εικαστικά, η θεατρική αγωγή, η μουσική κ.α., που έχουν προστεθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση των μαθητών.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας και άλλων βοηθητικών χώρων αναγκάζουν δασκάλους και μαθητές να συνωστίζονται σε ακατάλληλους, κλειστούς μη αεριζόμενους, χωρίς φως και ως εκ τούτου ανθυγιεινούς χώρους διδασκαλίας, που οι συνέπειες ήταν πιο εμφανείς την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Μάλιστα η έλλειψη εξόδων διαφυγής, σε έκτακτες συνθήκες, εκθέτει  καθημερινά σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, πράγμα ανεπίτρεπτο  μετά μάλιστα από την αρνητική εμπειρία των σοβαρών ή και θανατηφόρων ατυχημάτων που προέκυψαν σε σχολικές μονάδες, όπως πρόσφατα σε αυτή των Σερρών. 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του  1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής αλλά και η Δημοτική Αρχή της Κομοτηνής, ζητούν την  προσθήκη  νέων αιθουσών ώστε το κτίριο να καταστεί ασφαλές και  εκπαιδευτικά λειτουργικό για  τους μαθητές και τους διδάσκοντες.

Επικαλούνται μάλιστα την ύπαρξη σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης που είχε εκπονηθεί το 2005 από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης, είχε εγκριθεί το 2006 από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και είχε οδηγήσει στην έκδοση της αριθμ. 376/2007 (αριθμ. πρωτ. 5595/2007) οικοδομικής άδειας από την Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Ν. Ροδόπης. Πρόκειται για άδεια προσθήκης νέας πτέρυγας που περιλαμβάνει όχι μόνο αίθουσες αλλά κ.α. βοηθητικούς χώρους και που, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο  60  του Ν. 4964 (ΦΕΚ. Α΄150/30-7-2022), η ισχύς της έχει παραταθεί έως την 31η -12-2024.  Συνεπώς η προσθήκη πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής έχει αδειοδοτηθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές και αυτό που επείγει είναι να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Επειδή οι ελλείψεις αιθουσών κ.α. βοηθητικών χώρων στο  1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής δυσχεραίνει σημαντικά το εκπαιδευτικό έργο με βάση τα νέα σχολικά προγράμματα σπουδών.

Επειδή με το υπάρχον έλλειμμα αιθουσών η λειτουργία του σχολείου ενέχει κινδύνους για την υγεία αλλά και την ασφάλεια των μαθητών και των  εκπαιδευτικών.

Επειδή είναι σε ισχύ η αριθμ. 376/2007 οικοδομική άδεια και η  κατασκευή προσθήκης νέας πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες ανάγκες στέγης του σχολείου.

Επειδή αποτελεί  καθολικό αίτημα του Συλλόγου των Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του  1ου Δημοτικού Σχολείου και του Δήμου Κομοτηνής η αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης.

Ερωτάσθε κα. Υπουργέ

Είναι στις προθέσεις σας να επιλύσετε τις στεγαστικές ανάγκες του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κομοτηνής, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση της αριθμ. 376/2007 οικοδομικής άδειας, προσθήκης νέας πτέρυγας;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood