Την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, για το οτι “τράπεζα στην Κομοτηνή προχώρησε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ευάλωτους δανειολήπτες την περασμένη βδομάδα, και αιφνιδιάζοντας τους πολίτες κατέθεσε προσφορές και αγόρασε η ίδια τα πέντε από τα δέκα ακίνητα που έβγαλε σε πλειστηριασμό, προκειμένου να μην κηρυχθεί αυτός άγονος και επαναληφθεί”, ζήτησε ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, υπενθυμίζοντάς του “τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ότι μέχρι τέλος του χρόνου δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία”.

Κατά τον κ. Χαρίτου, ‘”όπως φαίνεται ήταν μόνο κούφια λόγια” και “βέβαια η συνέχεια θα δοθεί τώρα στη Βουλή και πρωτίστως μέσα στην κοινωνία προκειμένου να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές”.

Ο κ. Χαρίτου χαρακτηρίζει “οριστική ταφόπλακα της προστασίας της πρώτης κατοικίας”, το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, και εξηγεί: “Χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται άμεσα με απώλεια της πρώτης τους κατοικίας, καθώς με την πτώχευση διαγράφονται μεν όλες οι οφειλές, αλλά αυτή συνοδεύεται ταυτόχρονα και με την απώλεια της περιουσίας τους. Ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ο νέος πτωχευτικός κώδικας τους μετατρέπει σε ενοικιαστές, αφού προβλέπει ότι ο ειδικός ιδιωτικός φορέας ο οποίος θα αγοράζει το σπίτι υποχρεούται να το μισθώνει στον πρώην ιδιοκτήτη. Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από δώδεκα χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο”.