Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, με γνώμονα τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και της απρόσκοπτης διακίνησης των τροφίμων μέσα στις ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, απέστειλε επιστολή με παραλήπτες τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Φιλ Χόγκαν, Τιερί Μπρετόν και Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδιους για θέματα Γεωργίας, Εμπορίου, Εσωτερικής Αγοράς, και Υγείας & Τροφίμων, αντιστοίχως.

Στην επιστολή του ο κ. Βορίδης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της Ρουμανίας να επιβάλλει μέσω στρατιωτικού διατάγματος την απαγόρευση εξαγωγών σε μια μακρά λίστα από αγροδιατροφικά προϊόντα, και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τις βασικές Αρχές και τους Κανονισμούς τόσο της Κοινής Αγοράς όσο και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σημειώνει, δε, ότι εφόσον εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στο εμπόριο και στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “την οποία άπαντες μάχονται να περιφρουρήσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες”, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Επίσης ο Έλληνας Υπουργός υπογραμμίζει ότι “η συγκεκριμένη απόφαση εκ μέρους της Ρουμανίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του άρθρου 35 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TFEU)”, και επισημαίνει ότι “κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από την αναγκαιότητα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της υγείας”.

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι “η κίνηση αυτή προσκρούει και στο πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας το οποίο οφείλει να υπερέχει μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ένωσης στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν την άνευ προηγουμένου κρίση που εξελίσσεται εξ αιτίας της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID19)”.

Επιπλέον, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα, καθώς “σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος και άλλα Κράτη-Μέλη να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές και να εφαρμόσουν αντίμετρα ως απάντηση σε αυτή την αρνητική εξέλιξη”.