Την ανοιχτή επιστολή του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης με την οποία ζητείται η εξαίρεση των μειονοτικών σχολείων από το νέο πλαίσιο που διέπει τις εκδηλώσεις εορτασμού της ημέρας των Τριών Ιεραρχών, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και έθεσε υπόψη της αρμόδιας Υφυπουργού, ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ. Αχμέτ, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση, επικεντρώθηκε στο άρθρο 50 για την λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ και τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι ενδιαφερόμενοι που καλούνται να προβούν σε εξομοίωση των πτυχίων τους από την αλλοδαπή για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ, παράλληλα, ενώπιον της παρούσας κατά την ομιλία του υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την ανοιχτή Επιστολή του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης, με την οποία ζητείται να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις την 30η Ιανουαρίου στα Μειονοτικά Σχολεία και να τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

Πρόκειται για την εορτή των Τριών Ιεραρχών που το 2018 με έγγραφό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την υπογραφή του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, στάλθηκε οδηγία στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης για το πώς θα γιορτάσουν τα παιδιά που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία την θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, παρόλο που τα παιδιά στα Μειονοτικά Σχολεία είναι όλα ανεξαιρέτως Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και ενώ μέχρι το έτος 2018 η ημερομηνία αυτή, ήτοι η 30η Ιανουαρίου, ήταν αργία και για τα Μειονοτικά Σχολεία.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Αμέτ Ερτζάν:

«Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Καταρχάς, σας συγχαίρουμε για την εκλογή Σας και για τον διορισμό Σας ως Υπουργού Παιδείας. Αναγνωρίζουμε ότι έχετε αναλάβει ένα δύσκολο έργο με ευθύνες μεγάλες και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Σας ευχόμαστε, από τα βάθη τις καρδιάς μας, καλή δύναμη και λαμπρή σταδιοδρομία.

Ο Σύλλογός μας συστάθηκε το έτος 2010 και τα μέλη του Συλλόγου μας είναι μέλη των Σχολικών Εφοριών Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης, τα οποία εκλέγονται νόμιμα από τους γονείς των μαθητών, όπως ορίζεται στο Καταστατικό, και η θητεία τους είναι 3 έτη.

Ο Σύλλογος μας και όλα τα μέλη του, σεβόμαστε και δεχόμαστε όλες τις θρησκείες και δόγματα που αναγνωρίζονται επίσημα από το Κράτος και συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο 9 του ΕΣΔΑ για την ελευθερία σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, όμως, ενόψει της αργίας της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών που γιορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου του κάθε έτους, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας την ανησυχία των γονιών, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, εξαιτίας της πρακτικής τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, οπότε με το με αριθ. πρωτ. Φ8>2/23.7/794/29 Ιανουαρίου 2018 έγγραφό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την υπογραφή του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, στάλθηκε οδηγία στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης για το πώς θα γιορτάσουν τα παιδιά που φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία την θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, παρόλο που τα παιδιά στα Μειονοτικά Σχολεία είναι όλα ανεξαιρέτως   Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και ενώ μέχρι το έτος 2018 η ημερομηνία αυτή, ήτοι η 30η Ιανουαρίου, ήταν αργία και για τα Μειονοτικά Σχολεία.

Μετά από το αναφερόμενο έγγραφο του κ. Παναγιώτη Κεραμάρη σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα Μειονοτικά Σχολεία και στις 30 Ιανουαρίου του έτους 2019 τα Μειονοτικά Σχολεία ήταν σε αργία και δεν έγιναν εορτασμοί, όπως οριζόταν στο με αριθ. πρωτ. Φ8>2/23.7/794/29 Ιανουαρίου 2018 έγγραφο.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, να καταργήσουν την αργία αυτή με το με αριθμό πρωτ. Φ1/3495/ΓΔ4 έγγραφό τους από τις 10/01/2020, μας χάρισε ιδιαίτερη ανακούφιση και χαρά και τους ευχαριστούμε θερμά, αλλά έπρεπε να εξαιρεθούν από τις εορταστικές εκδηλώσεις τα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης, όπου φοιτούν τα παιδιά της Μειονότητας και είναι όλοι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ στο θρήσκευμα.

Επειδή στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης φοιτούν παιδιά της Μειονότητας, τα οποία είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Επειδή η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι θρησκευτική εορτή.

Ως Σύνδεσμος Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης και ως γονέας, ζητάμε να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις την 30η Ιανουαρίου στα Μειονοτικά Σχολεία  και ζητάμε να τηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας και αυτό να κατοχυρωθεί με απόφασή Σας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε σε διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στο θέμα αυτό.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή Σας και ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή σταδιοδρομία στο δύσκολο και τόσο αξιότιμο έργο σας».