Παρέμβαση Δικηγορικού Συλλόγου στη διένεξη Εισαγγελίας-Νοσοκομείου

Παρέμβαση Δικηγορικού Συλλόγου στη διένεξη Εισαγγελίας-Νοσοκομείου.
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Αναφορικά με τη διένεξη που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες μεταξύ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που είχε ως συνέπεια και την υποβολή παραίτησης του Διοικητή του ιδρύματος Γ. Φιλιππίδη προς το Υπουργείο Υγείας, το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης σε ψήφισμά του αναφέρει:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη δημοσιευθείσα στον τοπικό τύπο καταγγελία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του συλλόγου των εργαζομένων του, κατά της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, η οποία με αβάσιμους ισχυρισμούς πλήττει βάναυσα το κύρος και την προσωπικότητα της εισαγγελικής λειτουργού.

Όπως δεν είναι προφανώς γνωστό, οι εισαγγελικοί λειτουργοί, πλέον των τυπικών δικαστικών καθηκόντων τους σχετικά με την απονομή της Δικαιοσύνης, είναι επιφορτισμένοι και με το καθήκον της προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, μεταξύ των οποίων και τα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά, καθήκον στο οποίο με φειδώ ανταποκρίνονται λόγω του φόρτου εργασίας τους και του κινδύνου σύγκρουσης με τοπικούς φορείς.

Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ροδόπης, από την πρώτη χρονιά που διορίσθηκε και υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2014, με ιδιαίτερη ευαισθησία προσέγγισε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιφορτίσθηκε προσωπικά με το έργο της προστασίας εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων παιδιών.  Στην προσπάθειά της αυτή χρεώθηκε και το έλλειμμα κρατικής πρόνοιας και υποδομής για κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά τόσο σε επίπεδο δομών υποδοχής και φροντίδας, όσο και σε επίπεδο καθορισμού αρμοδιότητας των αναγκαίων φορέων.

Η έλλειψη αυτή, για όσο διάστημα συντηρείται, θα  πρέπει να υποκατασταθεί από τα υφιστάμενα δημόσια ιδρύματα και τους φ ορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων τα κρατικά νοσοκομεία, στα οποία υποχρεωτικά εισάγονται παιδιά κακοποιημένα, για τη διαπίστωση της βλάβης (σωματικής και ψυχικής) που έχουν υποστεί από την κακοποίησή τους .

Από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, από το έτος 2014 μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής νοσηλεύθηκαν οκτώ (8) συνολικά παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων από 2-3 ημέρες. Αυτή είναι πραγματική κατάσταση σχετικά με τα παιδιά, των οποίων την ιατρική εξέταση και εισαγωγή στο Νοσοκομείο διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ροδόπης και αποδίδεται από δημοσιεύματα ως «σωρεία περιπτώσεων».

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε υποχρέωση όλων μας και ιδίως των αρμοδίων φορέων να συμβάλουν στην από κοινού αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος, της αποκατάστασης της σωματικής και ψυχικής υγείας των κακοποιημένων παιδιών, τα οποία το κράτος οφείλει να προστατεύει και η κοινωνία να βοηθά, ενθαρρύνοντας και όχι αποτρέποντας δημόσιους λειτουργούς που ευαισθητοποιούνται να προσφέρουν εκεί από όπου το ίδιο το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης εκφράζει την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι φορείς θα επανεξετάσουν το πρόβλημα και τις πραγματικές διαστάσεις του και, αναθεωρώντας την μέχρι τώρα στάση τους, στη θέση των δημόσιων καταγγελιών, θα προτάξουν το κοινωνικό συμφέρον, τη λογική και την ευαισθησία  που το συγκεκριμένο πρόβλημα απαιτεί”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood