Παρεμβάσεις “Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης” για απ’ ευθείας αναθέσεις και συμμετοχή σε εκθέσεις

Η παράταξη της "Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης", ενόψει της "2ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής" την Τετάρτη 24-04-2024 θέτει προς συζήτηση δύο θέματα.
Screenshot_1809

Το ένα αφορά την καταγγελία των δύο πρώτων αποφάσεων της διοίκησης Τοψίδη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ανάθεση έργων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, “και του τρόπου με τον οποίο ελήφθησαν, ο οποίος οδήγησε σε εξωφρενικά χαμηλές εκπτώσεις”, όπως τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης, Χρήστος Μέτιος, προσθέτοντας πως “παρά το γεγονός ότι η καταγγελία μας έχει γίνει από τις 09-04-2024, δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση”.

Το έτερο αφορά την “ιδιαίτερη κινητικότητα που έχουν οι αντιπεριφερειάρχες της διοίκησης Τοψίδη για συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και όμορφους προορισμούς του εξωτερικού (όπως Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βαρκελώνη) και ζητούμε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ταξιδιών τους”, σημειώνει ο κ. Μέτιος. 

Οι τοποθετήσεις της “Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης” με τα αναλυτικά στοιχεία για τα δύο θέματα: 

 • Για τις εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

“Κύριε πρόεδρε. Έχοντας συμπληρώσει εκταό μέρες στη διοίκηση της Περιφέρειας, και ενώ στην παραγωγή έργων και δράσεων παρουσιάζετε μια νωχελικότητα και αδράνεια, εντούτοις στον τομέα των ταξιδιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζετε μια αξιοσημείωτη κινητικότητα.

Α. Ειδικότερα, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος στις εκατό μέρες που ασκεί τη διοίκηση της Π.Ε Καβάλας, πραγματοποίησε ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, διάρκειας 21 ημερών, χρεώνοντας τον ελληνικό λαό με μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 1. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση τροφίμων BIOFACH στη Νυρεμβέργη από τις 13 ως τις 16 Φεβρουαρίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 1.324 ευρώ.
 2. Παρέστη σε συνάντηση εργασίας στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου  στην Αθήνα από τις 21 ως τις 22 Φερουαρίου2024, με σύνολο εξόδων 520 ευρώ.
 3. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση τροφίμων και ποτών στη Βαρκελώνη από τις 18 ως τις 21 Μαρτίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 1.926 ευρώ.
 4. Παρέστη σε ενημερωτική ημερίδα στην Αθήνα που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στις 29 Μαρτίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 370 ευρώ.
 5. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 2-4 Απριλίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 290 ευρώ.
 6. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση NATURAL& ORGANIC PRODUCTS EUROPE στο Λονδίνο από τις 13 ως τις 16 Απριλίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 2.016 ευρώ.

Σύνολο εξόδων: 6.446 ευρώ

Β. Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, πραγματοποίησε ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, διάρκειας 15 ημερών, χρεώνοντας και αυτός τον ελληνικό λαό με μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 1. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην έκθεση τροφίμων και ποτών στη Βαρκελώνη από τις 18 ως τις 21 Μαρτίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 2.046 ευρώ.
 2. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στο συνέδριο «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Αθήνα από τις 07 ως τις 09 Απριλίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 668 ευρώ.
 3. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην 2η έκθεση τροφίμων και ποτών  στην Αθήνα από τις 10 ως τις 13 Απριλίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 824 ευρώ.
 4. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην τουριστική έκθεση ΤΤR2024 στo Βουκουρέστη από τις 14 ως τις 18 Φεβρουαρίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 462 ευρώ.

Σύνολο εξόδων: 4.000 ευρώ.

Γ. Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού, Φανή Μπαχαρίδου:

 1. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στα εγκαίνια της έκθεσης τοπικών ενδυμασιών της Θράκης “ΑΡΓΚΑΒΑΝΙ-Ελλάδα παντού”, που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων στο Παρίσι από 31 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2024, με σύνολο εξόδων ταξιδιού 1.753 ευρώ.
 2. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στην εκδήλωση για τον αείμνηστο Χρόνη Αηδονίδη καθώς και στη συνάντηση με πολιτιστικούς συλλόγους, στην Αθήνα από 23 έως 25 Φεβρουαρίου 2024 με σύνολο εξόδων ταξιδιού 760 ευρώ.
 3. Εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στο συνέδριο «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Αθήνα από τις 7 ως τις 9 Απριλίου 2024, με σύνολο εξόδων ταξιδιού 1.030 ευρώ.

Σύνολο εξόδων: 3.543 ευρώ

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης

 1. Ενόψει του γεγονότος ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρατε επί λέξει: «ο Αντιπεριφερειάρχης πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο του, να συντονίζει από εκεί τις δράσεις, να συζητά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εμπλεκόμενους φορείς […] δεν χρειάζεται να κάνει ταξίδια αναψυχής πηγαίνοντας σε  τουριστικές εκθέσεις», συμφωνείτε και εγκρίνετε τα ταξίδια διάρκειας 21 ημερών, 15 ημερών αντίστοιχα των Αντιπεριφερειαρχών Θεόδωρου Μαρκόπουλου και Αλεξάνδρου Ιωσηφίδη αντίστοιχα; Αν ναι, πότε λέτε αλήθεια; Τώρα ή στην προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ.;
 2. Πως δικαιολογείται ένας Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης να εκπροσωπεί την Περιφέρειά μας σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών όταν υπάρχει ο αντίστοιχος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Και μάλιστα αυτό δεν συνέβη μια μόνο φορά;
 3. Πώς μπορείτε να μας εξηγήσετε το γεγονός ότι ενώ ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Μαρκόπουλος εκπροσώπησε την ΠΑΜΘ στη έκθεση τροφίμων και ποτών που διεξήχθη στην όμορφη Βαρκελώνη της Ισπανίας από τις 18 ως τις 21 Μαρτίου, συνοδευόταν ταυτόχρονα από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής οικονομίας, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη;
 4. Γνωρίζατε ότι στην έκθεση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 2-4 Απριλίου 2024 παραβρέθηκαν εκτός του κ. Μαρκόπουλου, και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων, Κώστας Βενετίδης, και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής; Αν ναι, θεωρείτε σκόπιμη την παρουσία τριών Αντιπεριφερειαρχών σε ένα event στις Βρυξέλλες;
 5. Ποια η σκοπιμότητα της συμμετοχής του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, στο συνέδριο «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» με θεματολογία την πρώτη μέρα «Εύα Πάλμερ – Σικελιανού: Μια ξεχωριστή γυναίκα», τη δεύτερη ημέρα με θεματολογία «Από τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό στην πολιτική για μια ενιαία Υγεία», και την τρίτη μέρα με θεματολογία «Διπλωματία Πόλεων–Δίκτυα Από την 1η Αμφικτιονία Πόλεων στην σύγχρονη Διπλωματία»;
 6. Φαντάζομαι να συμφωνείτε ότι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος πρέπει να γίνεται με φειδώ και με σύνεση. Πώς τότε κρίνετε το γεγονός ότι ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ενώ βρισκόταν το χρονικό διάστημα 7-9 Απριλίου στην Αθήνα, επιστρέφει αεροπορικώς το βράδυ στην Καβάλα, και την επόμενη μέρα, 10 Απριλίου, ξαναπηγαίνει αεροπορικώς στην Αθήνα ώστε να παραβρεθεί στη 2η έκθεση τροφίμων και ποτών που διοργάνωσαν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ στο μετρό του Συντάγματος; Μάλιστα παρέμεινε στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, δηλαδή τρεις ολόκληρες μέρες. Το θεωρείτε ηθικό να χρεωθεί ο προϋπολογισμός της ΠΑΜΘ με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό;
 7. Γνωρίζατε ότι στο συνέδριο «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Αθήνα στις 7-9 Απριλίου 2024 παραβρέθηκε, εκτός του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού, Φάνη Μπαχαρίδου; Αν ναι, θεωρείτε σκόπιμη την παρουσία δύο Αντιπεριφερειαρχών σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που συμμετείχατε και εσείς ως ομιλητής;
 8. Ποια η σκοπιμότητα ενός ταξιδιού από την Αντιπεριφερειάρχη Φανή Μπαχαρίδου διάρκειας πέντε ημερών στο κοσμοπολίτικό Παρίσι, όταν τα εγκαίνια ήταν τη 2η Φεβρουαρίου και επομένως θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια το εν λόγω ταξίδι; Η κ. Αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου μετέβη στο Παρίσι μόνη της; Αν ναι, γιατί δεν συνοδευόταν από κάποιον υπάλληλο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που θα ήταν γνώστης της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας; Γνωρίζετε αν η κ. Αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου παραχώρησε συνεντεύξεις σε ΜΜΕ της Γαλλίας και σε ποια – προσκομίζοντας στο σώμα του Π.Σ. αποδελτίωση των συνεντεύξεων που έδωσε, ενισχύοντας τη φήμη της Περιφέρειας μας (άλλωστε δεν πρέπει ξεχνάμε πόσο ισχυρό είναι το brand name της Περιφέρειας μας στη γαλλική αγορά λόγω της Νίκης της Σαμοθράκης);

Κύριε Περιφερειάρχη

Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να συμμετέχουμε ως Περιφέρεια σε εκθέσεις και σε ημερίδες, αλλά οφείλουμε να ενημερώνουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα οφέλη που αποκόμισε η περιοχή μας από τη συμμετοχή σας σε όλες τις ανωτέρω δράσεις ώστε να διαπιστώσει ο ελληνικός λαός ότι δεν πήγαν χαμένα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν”.

 • Για τις απ’ ευθείας αναθέσεις έργων

“Είχαμε προβεί κατά της Διοίκησής σας στην κάτωθι καταγγελία:

Καταγγέλλουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Διοίκηση του κ. Τοψίδη, ο οποίος οδηγεί σε πολύ χαμηλές εκπτώσεις σε διαπραγματεύσεις και ειδικότερα:

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας για αντιπλημμυρικά έργα επέλεξε σκοπίμως να ακολουθήσει τυπικές διαδικασίες και όχι την ουσιαστική ευχέρεια που της παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα την κατοχύρωση δύο έργων σε προεπιλεγμένους μειοδότες ανάδοχους με εξωφρενικά χαμηλές εκπτώσεις, σε αντίθεση με προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες που κινήθηκαν από την δική μας διοίκηση και υπήρξαν υψηλότατες εκπτώσεις.

Η καταγγελία της παράταξής μας αφορά έργα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που γίνονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η νέα διοίκηση εφάρμοσε διαδικασίες που οδήγησαν σε εξευτελιστικές εκπτώσεις 1,8% και 5,36%. Η δική μας Διοίκηση σε αντίστοιχες περιπτώσεις εφάρμοσε διαδικασίες που οδήγησαν σε εκπτώσεις που κυμαίνονταν από 38,16% μέχρι  48,47%.

Ζητάμε να διερευνηθεί η απώλεια χρημάτων του Ελληνικού Δημοσίου από τις χαμηλές εκπτώσεις που «πέτυχε» η νέα Διοίκηση. Αν οι εκπτώσεις ήταν αντίστοιχες με αυτές των άλλων έργων, το όφελος του Ελληνικού Δημοσίου θα ξεπερνούσε τα € 1,3εκ, σε έργα συνολικού προϋπολογισμού € 4εκ.

Τα πρόσφατα έργα και οι ενέργειες

Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στον Έβρο, προτάθηκαν από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία δύο έργα, για τα οποία η δική μας διοίκηση εξασφάλισε άμεσα χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας εντάσσοντάς τα στο ΕΠΑ της Περιφέρειας.

Πρόκειται για τα εξής έργα:

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ – ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ – ΚΑΒΗΣΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, προϋπολογισμού 1.340.000,00€, το οποίο εντάχθηκε στις 15.09.2023.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, προϋπολογισμού 2.800.000,00€, το οποίο εντάχθηκε στις 05.12.2023.

Για το πρώτο έργο, η δική μας διοίκηση προχώρησε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (πλέον Περιφερειακή Επιτροπή)  και κλήθηκαν όλοι οι οικονομικοί φορείς που έχουν έδρα στην ΠΕ Έβρου, λόγω του κατεπείγοντος που οφείλεται στο απρόβλεπτο γεγονός της από 19.08.2023   πυρκαγιάς, επειδή δεν θα υπήρχε δυνατότητα συγκράτησης στην κοίτη των     ρεμάτων των αναμενόμενων αυξημένων πλημμυρικών παροχών. Έτσι συμμετείχαν 7 οικονομικοί φορείς και ο ανάδοχος προέκυψε με έκπτωση 42,42%.

Για το δεύτερο όμως έργο, η νέα διοίκηση είχε διαφορετικά σχέδια. Στην συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής (πρώην Οικονομικής Επιτροπής) στις 26.01.2024, τέθηκε ως θέμα, με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας όπως είχε προετοιμαστεί από την δική μας διοίκηση,  η έγκριση της ανάθεσης του έργου με την ίδια διαδικασία της διαπραγμάτευσης όπως στο προηγούμενο έργο ώστε να κληθούν να συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση πάλι όλοι οι οικονομικοί φορείς με έδρα τον Έβρο. Το θέμα αποσύρθηκε από τη διοίκηση για περαιτέρω διερεύνηση, παρά τις έντονες διαφωνίες των 3 μελών της δικής μας παράταξης.

Στη συνέχεια στη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής στις 09.02.2024, με εισήγηση και στοχευμένη επιλογή του νέου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, προτάθηκε να κληθούν μόνο τρεις συγκεκριμένοι οικονομικοί φορείς (δύο της Π.Ε. Έβρου και ένας της Πιερίας) για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και να εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα για τις μειώσεις, τα οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Ο Πρόεδρος και τα 5 μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής από τη νέα Διοίκηση ψήφισαν υπέρ του να κληθούν μόνο οι συγκεκριμένοι 3 και όχι όλοι οι οικονομικοί φορείς της ΠΕ  Έβρου,  παρά την έντονη διαφωνία και των 3 μελών της παράταξής μας στην Περιφερειακή Επιτροπή.

Η τελική απόφαση για την ανάθεση του έργου λήφθηκε στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στις 27.03.2024, όταν εγκρίθηκε το Πρακτικό της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το οποίο οι εκπτώσεις των τριών συμμετεχόντων οικονομικών φορέων ήταν 5,34%, 4,45% και 2,00%.

Ο Πρόεδρος και τα 5 μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής από τη διοίκηση Τοψίδη ενέκριναν την ανάδειξη του αναδόχου οικονομικού φορέα με έκπτωση μόλις 5,34%, παρά τις έντονες διαφωνίες των μελών της Επιτροπής της παράταξή μας.

Δηλαδή, ανακάλεσαν τη διαδικασία όπως είχε ξεκινήσει από τη δική μας διοίκηση με όλους τους οικονομικούς φορείς  για να καλέσουν συγκεκριμένους 3 με καθυστέρηση δύο μηνών παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα και «πέτυχαν» ελάχιστη έκπτωση στο έργο σε αντίθεση με το παράλληλο έργο με αόριστο αριθμό οικονομικών φορέων που είχε έκπτωση 42,42%.

Επιπρόσθετα ανακαλώντας την διαδικασία που είχε ξεκινήσει, ουσιαστικά έγινε και ανάκληση του κατεπείγοντος. ενώ οι φορείς που συμμετείχαν κατ’ αποκλειστικότητα μπορούσαν να συμμετέχουν στην παλιά εκείνη διαδικασία με αόριστο αριθμό οικονομικών φορέων.

Στη Ροδόπη τώρα, για το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΙΣΣΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΚΑΛΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ», προϋπολογισμού 1.200.000 €, η έκπτωση για την ανάθεση του έργου ήταν ακόμη μικρότερη.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω έργο προέκυψε ως μέρος ενός έργου, μετά τις πλημμύρες της Ροδόπης το 2021, γιατί το δασαρχείο ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστή περιβαλλοντική μελέτη για το Σκάλωμα και συνεπώς ειδική αντιμετώπιση.

Το αρχικό  έργο «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ & ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ, συνολικού προϋπολογισμού 3.730.000€, δημοπρατήθηκε με ανοικτή διαδικασία και ο ανάδοχος αναδείχθηκε με έκπτωση 38,16%.

Για το έργο όμως του Σκαλώματος που εξαιρέθηκε από το συνολικό, η Διοίκησή μας ενέκρινε  πίστωση στις 13.12.2023 εντάσσοντας το έργο στο ΕΠΑ της Περιφέρειας. Στις 27.12.2023, η τότε Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τον τρόπο ανάθεσης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Στις 02.02.2024 το θέμα επανήλθε στην Περιφερειακή (πρώην Οικονομική) Επιτροπή για την ακύρωση του τρόπου ανάθεσης, λόγω δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να γίνει πλέον ανοικτή διαδικασία.

Τα 3 μέλη της παράταξής μας ψήφισαν  υπέρ της ανάκλησης της διαδικασίας. Όμως ο Πρόεδρος και τα 5 μέλη της πλειοψηφίας καταψήφισαν την εισήγηση και παρέμεινε η αρχική διαδικασία με 3 μόνο συγκεκριμένους αναδόχους.

Από τη διαδικασία αυτή, προέκυψαν 3 πρόσφορές με εκπτώσεις 1,80%, 1, 59% και 1,39% . Στις 21.03.2024 ο Πρόεδρος και τα 5 μέλη της πλειοψηφίας ενέκριναν την ανάθεση  του έργου με έκπτωση μόλις 1,80%, ενώ τα 3 μέλη της δικής μας παράταξης καταψήφισαν.

Έργα στη δική μας θητεία

Σε αντιδιαστολή με όσα κάνει η διοίκηση Τοψίδη, παραθέτουμε ενέργειές μας κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας για τα έργα αντιμετώπισης των πλημμυρικών  φαινομένων αρχές του 2021 σε Έβρο και Ροδόπη.

Συνέβησαν στις 12/01 και 01/02/2021 με συνέπεια καταστροφές στις υποδομές του οδικού δικτύου και σοβαρές και πολλές βλάβες στα αναχώματα των ρεμάτων στον Έβρο και στην Ροδόπη.

Άμεσα οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες του Έβρου και της Ροδόπης προσδιόρισαν το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Στις 17.02.2021, η Περιφέρεια απέστειλε αίτημα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, έργων προϋπολογισμού 26.006.109,24€ για τον Έβρο και προϋπολογισμού 6.910.000,00€ για την Ροδόπη.

Λάβαμε την 1η χρηματοδότηση στις 01.07.2021 συνολικού ποσού 12.077.467,24€ και προσδιορίστηκαν τρία έργα, δύο για τον Έβρο και ένα για την Ροδόπη:

Για τα έργα

 • ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ –ΦΑΣΗ Α, προϋπολογισμού 4.137.467,24€.

Διεξήχθη ανοικτός διαγωνισμός. Συμμετείχαν 10 οικονομικοί φορείς και ο ανάδοχος ο οικονομικός φορέας αναδείχθηκε με έκπτωση 38,80%.

 • ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΦΑΣΗ Α, προυπολογισμού 4.210.000,00€

Διεξήχθη ανοικτός διαγωνισμός. Συμμετείχαν 9 οικονομικοί φορείς και ο ανάδοχος αναδείχτηκε με έκπτωση 48,47%.

 • ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ & ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ, προϋπολογισμού 3.730.000€.

Διενεργήθηκε ανοικτός διαγωνισμός. Συμμετείχαν 8 οικονομικοί φορείς και ο ανάδοχος φορέας αναδείχθηκε με έκπτωση 38,16%.

Η 2η χρηματοδότηση λήφθηκε ποσού 9.093.612,00€στις 04.07.2022, μόνο για τον Έβρο και προσδιορίστηκαν δύο έργα:

 • ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙΟΥ – ΦΑΣΗ Β, προϋπολογισμού 5.813.612,00€

Διεξήχθη ανοικτός διαγωνισμός. Συμμετείχαν 10 οικονομικοί και ανάδοχος οικονομικός φορέας αναδείχθηκε με έκπτωση 43,85%.

 • ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΜΑΝΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, προϋπολογισμού 3.280.000,00€.

Διεξήχθη ανοικτός διαγωνισμός. Συμμετείχαν 5 οικονομικοί φορείς και ο ανάδοχος οικονομικός φορέας αναδείχθηκε με έκπτωση 43,66%.

Με αυτόν τον τρόπο η δική μας Διοίκηση διαχειρίστηκε τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου με σύνεση και σεβασμό και δεν έδωσε δικαίωμα να κατηγορηθεί για σκοτεινές και ύποπτες διαδικασίες.

Επ’ αυτής δεν υπήρξε κανένα εκ μέρους σας αντεπιχείρημα και καμία απολύτως αντίδραση. Πλέον μετά την αβελτηρία σας είμαστε υποχρεωμένοι να σας θέσουμε τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

 1. Γιατί ο κος Τοψίδης δεν ακολούθησε την απόλυτη διαφανή διαδικασία με προσκλήσεις σε αόριστο αριθμό οικονομικών φορέων που θα οδηγούσε σε ανταγωνισμό και σε αποδεδειγμένες χαμηλές τιμές, όπως έγινε σε ίδιες ακριβώς περιπτώσεις στο παρελθόν;
 2. Γιατί υπάρχει διαφορά 38 ποσοστιαίων μονάδων έκπτωσης μεταξύ της διαδικασίας της πρόσκλησης σε αόριστο αριθμό εταιρειών και σε συγκεκριμένο;
 3. Ποια είναι τα κριτήρια που ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου «επέλεξε» τρεις εταιρείες, που έδωσαν χαμηλότατες εκπτώσεις ενώ δεν έδωσε τη δυνατότητα σε άλλες που μπορούσαν να συμμετάσχουν και να δώσουν υψηλότατες; Που βρήκε αυτές τις εταιρείες; Έκανε έρευνα γιατί έδωσαν χαμηλότατες εκπτώσεις, που οδηγούν σε ζημιά το νομικό πρόσωπο που προασπίζεται;
 4. Γιατί παρενέβη στην διαδικασία της υπηρεσίας που προάσπιζε τον ελεύθερο ανταγωνισμό και έδινε χαμηλότατες εκπτώσεις;
 5. Γιατί μόλις είδε τις χαμηλές εκπτώσεις σε σχέση με ακριβώς περίπου ίδιο αντίστοιχο έργο ύψους 38% και επταψήφιου υπολογιζόμενού νούμερου χαμένου για την περιφέρεια δεν αναστατώθηκε και δεν ανακάλεσε την απόφαση;
 6. Γιατί παρενέβη στη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης στην οποία οι εταιρείες που πρότεινε μπορούσαν να συμμετέχουν;
 7. Για παρόλο που ακούσατε όλα τα ανωτέρω από εμάς με επιχειρήματα που δεν αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες της ΑΜΘ και που καταγγείλαμε στα συμβούλια, δεν εισακουστήκαμε;”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood