• “Άλλο τι θέλουν να πιστεύεις, άλλο τι πραγματικά ισχύει”.
Αυτό είναι το μότο του “Παρατηρητηρίου fake news” που συγκρότησε το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, “ώστε να αποκαλύπτονται οι ψευδείς ειδήσεις που έχουν ως στόχο τη Νέα Δημοκρατία”, όπως τονίζεται εμφατικά.

Αυτή είναι η αλήθεια για τη “13η σύνταξη”

Ως πρώτη υπόθεση fake news, αναδεικνύεται το θέμα της 13ης σύνταξης. Συγκεκριμένα, στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του γαλάζιου “Παρατηρητηρίου fake news”, αναφέρεται:

Ένα fake news που έγινε σημαία στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, στις τοποθετήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και φυσικά στα προσκείμενα στην Κουμουνδούρου μέσα ενημέρωσης (βλ. εδώ), είναι ότι δήθεν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκοψε την ανύπαρκτη 13η σύνταξη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία της δήθεν “13ης σύνταξης”

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ειδικός και έμπειρος στα βαφτίσια, βάφτισε “13η σύνταξη” το προεκλογικό ψηφοθηρικό επίδομα που έδωσε στους συνταξιούχους λίγο πριν τις ευρωεκλογές, αφού δηλαδή τους έκοψε 21 φορές τις ήδη μειωμένες συντάξεις. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βαφτίσει “13η σύνταξη” ένα εφάπαξ επίδομα το οποίο προήλθε από την υπερφορολόγηση των πολιτών και την υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, στην προσπάθειά του να εξαπατήσει τους συνταξιούχους.

Για πρώτη φορά μετά το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας ξαναθυμήθηκε τον όρο “13η σύνταξη” στο τηλεοπτικό του διάγγελμα τον Σεπτέμβριο του 2016 όπου ως πρωθυπουργός δήλωνε: “Η υπεραπόδοση των εσόδων δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε κοινωνική αναδιανομή, και πρώτα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, εκείνους που από το 2010 και μετά έβλεπαν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Με την αποψινή της εξαγγελία η κυβέρνηση κάνει πράξη την παλαιότερη εξαγγελία της για 13η σύνταξη, αφού το σημερινό μέτρο έρχεται λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων” – (βλ. εδώ).

Λίγες μέρες αργότερα ωστόσο, ο όρος αποσύρθηκε κακήν κακώς μετά τις αντιδράσεις των Θεσμών, και αντικαταστάθηκε από τον όρο εφάπαξ επίδομα. Συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου, από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας σημείωνε αναφερόμενος στην προ ολίγων ημερών εξαγγελία του: “Η απόφαση αυτή ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016. Είναι μια απόφαση εφάπαξ, ελήφθη τώρα που είχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα υπεραπόδοσης εσόδων έναντι στόχων – (βλ. εδώ).

Η ίδια ανεπιτυχής προσπάθεια εξαπάτησης των συνταξιούχων, επιχειρήθηκε και με το Κοινωνικό Μέρισμα του 2017 και του 2018, τα οποία επίσης προήλθαν φυσικά από αυτό που ο κ. Τσίπρας βάφτιζε “υπεραπόδοση”, δηλαδή το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και της υποεκτέλεσης συγκεκριμένων κωδικών του προϋπολογισμού.

Η αλήθεια

Το ποσό που αντιστοιχούσε στο Κοινωνικό Μέρισμα του 2019, καταβλήθηκε νωρίτερα λόγω εκλογών και μετονομάστηκε σε “13η σύνταξη” για λόγους ψηφοθηρίας. Με την ίδια ακριβώς λογική που είχε επιχειρηθεί να βαφτιστούν “13η σύνταξη” και τα Κοινωνικά Μερίσματα από την υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών.

Δεν υπάρχει 13η σύνταξη, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο επίδομα που χορηγήθηκε προεκλογικά, αντί για τα Χριστούγεννα όπως συνηθιζόταν, ανέρχεται στο 1/3 της 13ης σύνταξης. Είναι μάλιστα ισόποσο της περικοπής του ΕΚΑΣ ή των αυξήσεων στις εισφορές υπέρ υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ναρκοθετώντας το πεδίο για την επόμενη Κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι στόχος ήταν “να μειωθεί το Κοινωνικό Μέρισμα”, χορηγώντας – δήθεν – “13η σύνταξη”.

Το ίδιο ακριβώς ποσό που δόθηκε προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, η νέα Κυβέρνηση το ενέταξε στον προϋπολογισμό του 2020 με τη λογική ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων. Το μόνο που κόβει λοιπόν η νέα Κυβέρνηση από τους συνταξιούχους, είναι η εξαπάτηση. Γιατί αντίθετα με τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ από τους συνταξιούχους, αλλά αυξήθηκαν ήδη 66.000 συντάξεις χηρείας τις οποίες είχε κόψει ο ΣΥΡΙΖΑ, και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις με το νέο ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση σύντομα στη Βουλή”.