Παράταση της κτηματογράφησης στη Ροδόπη ως τις 31/12/2020 ζητά ο Δημήτρης Χαρίτου

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
ΧΑΡΙΤΟΥ ΤΑΚΗΣ 18

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την παράταση της προθεσμίας για το κτηματολόγιο στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Στην ερώτησή του αναδεικνύει κατ’ αρχήν την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας κτηματογράφησης που λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019 και αφορά 162 οικισμούς της Ροδόπης, αφού τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποβάλλει καν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υπ’ αιτιότητα όχι δικής τους αλλά εξαιτίας μίας σειράς ανασταλτικών παραγόντων. Επίσης ο βουλευτής στην ερώτησή του επισημάνει την αναγκαιότητα αναβίωσης της κτηματογράφησης σε περιοχές όπως η Αίγειρος και η Μέση, όπου έληξε η προθεσμία, προκειμένου να μην χαθούν ακίνητα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Ζητά, συγκεκριμένα, την παράταση έως 31-12-2020, όπως δόθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας. Στην ερώτησή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου καταδεικνύει όλα εκείνα τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει η μη κτηματογράφηση σε ακίνητα, όπως επιβολή προστίμων, απώλεια περιουσίας, και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προβεί στην χορήγηση νέας παράτασης της προθεσμίας κτηματογράφησης για τις περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης και αναδρομικής παράτασης της κτηματογράφησης στις περιοχές Αιγείρου και Μέσης της Π.Ε. Ροδόπης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
“Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Π.Ε. Ροδόπης ως προς τη διαδικασία κτηματογράφησης των ακινήτων που διαθέτουν σε αγροτικούς και απομακρυσμένους, κατά το πλείστον, οικισμούς της περιοχής.
Συγκεκριμένα:
Σε εκατόν εξήντα δύο (162) οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας, που η διαδικασία της κτηματογράφησης είναι σε εξέλιξη, με την προθεσμία να εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου 2019, είναι πλέον αδύνατη η εμπρόθεσμη κτηματογράφηση για μεγάλο μέρος των ακινήτων, για τα οποία δεν έχουν καν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως το ίδιο το Κτηματολογικό Γραφείο Κομοτηνής επιβεβαιώνει από τα αριθμητικά στοιχεία που διαθέτει.
Στους οικισμούς Αιγείρου και Μέσης της Π.Ε Ροδόπης η κτηματογράφηση έληξε τον Δεκέμβριο του 2017 και στις 30 Οκτωβρίου του 2018 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα σημαντικό τμήμα των ιδιοκτησιών στις περιοχές αυτές να εμφανίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και οι πολίτες να έχουν καταστεί εκπρόθεσμοι με τις γνωστές συνέπειες επιβολής προστίμων, απώλειας ακίνητης περιουσίας κα.
Τα σοβαρά προβλήματα υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών δεν οφείλονται πρωτίστως σε αδράνεια ή υπαιτιότητα των υπόχρεων πολιτών, αλλά στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα εντοπισμού και αναγνώρισης των ιδιοκτησιών τους, αφού αυτές προέρχονται κατά κύριο λόγο από άτυπες συμφωνίες, διανομές, κληρονομικές διαδοχές, κα, λόγω και της ιδιαίτερης πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής. Προβλήματα που επιτείνει η ύπαρξη της γνωστής γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της υποβολής των σχετικών δηλώσεων ιδιοκτησίας εντός των στενότατων χρονικών ορίων, που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις.
Επειδή με την λήξη τη προθεσμίας στις 31/10/2019 τα ήδη σοβαρά προβλήματα κτηματογράφησης των ακινήτων στην Π.Ε. Ροδόπης θα επιδεινωθούν περαιτέρω.
Επειδή λόγω μη εμπρόθεσμης υποβολής της σχετικής δήλωσης ακίνητης περιουσίας οι πολίτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προβλεπόμενες σοβαρότατες συνέπειες όπως πρόστιμα, απώλεια ακίνητης περιουσίας κα. Συνέπειες που άλλωστε δεν τους αναλογούν καθ’ ολοκληρία.
Επειδή οι οικισμοί της Μέσης και της Αιγείρου της Π.Ε. Ροδόπης δεν κατέστη δυνατόν να συμπεριληφθούν, όπως άλλες περιοχές της χώρας, που ήταν ενεργές στις 30 Νοεμβρίου του 2018, στην παράταση που δόθηκε στις προθεσμίες της κτηματογράφησης έως 31-12-2020.
Επειδή παρέχεται, εκ του Νόμου (άρθρο 2 παρ. 5 του Ν. 2308/1995, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 4613/2019), η δυνατότητα να παρατείνονται με Υπουργική Απόφαση οι προθεσμίες κτηματογράφησης ακόμα και αναδρομικά, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώσουν σύννομα τις διαδικασίες του κτηματολογίου.
Ερωτάται ο κος Υπουργός:
Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για την χορήγηση νέας παράτασης της προθεσμίας κτηματογράφησης για τις περιοχές της ΠΕ Ροδόπης, διαδικασία που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και λήγει στις 31/10/2019;
Προτίθεστε να χορηγήσετε αναδρομική παράταση της κτηματογράφησης στις περιοχές Αιγείρου και Μέσης της Π.Ε. Ροδόπης έως την, εκ του Νόμου, προβλεπόμενη ενιαία καταληκτική ημερομηνία στις 31-12-2020;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Χαρίτου, ΣΥΡΙΖΑ, Ροδόπης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood