Παρελθόν αποτελεί η επανεξέταση των οδηγών αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 74 ετών για την ανανέωση της άδειας οδήγησης, ενώ δίνεται παράταση στην ισχύ της άδειας οδήγησής τους ενόψει της τροποποίησης και επικαιροποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Όπως γράφει το «Έθνος» στο σημερινό του φύλλο, οι πρακτικές εξετάσεις καταργούνται και τη θέση τους θα πάρουν πιο αυστηρές ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα και με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή στον «Σκάι».

Ήδη σήμερα υπεγράφη και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι «από εκδόσεως της παρούσας, παύει να εφαρμόζεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς για την ανανέωση άδειας οδήγησης κατόχων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών, ως αυτή είχε θεσπιστεί με το άρθρο 65 του ν.4530/2018 και είχε τροποποιηθεί με την παρ.8 τυ άρθρου 4 του ν.4599/2019».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, οι οδηγοί αυτής της ηλικίας υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία καθώς χρειάζεται να πάνε πέντε φορές στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας και γι΄ αυτό υπογράμμισε ότι «δίνουμε μία παράταση ώστε τα διπλώματά τους να ισχύουν, να μπορούν να οδηγούν δηλαδή μέχρι να νομοθετήσουμε, για να εξισορροπήσουμε αυτά τα πράγματα».

Ερωτηθείς για την ενδεδειγμένη λύση για την περίπτωση των οδηγών αυτής της κατηγορίας, ο υπουργός σημείωσε ότι εξετάζεται «να μπει μια δεύτερη βαθμίδα προστασίας με περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις» προσθέτοντας ότι «Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει αυτό το καθεστώς, για τους ανθρώπους άνω των 74 ετών. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν σήμερα να ερχόμαστε και να ταλαιπωρούμε αυτή την κατηγορία πολιτών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μου έχουν πει ότι μόνο 15 ή 20 από όλους τους 74άρηδες έχουνε κοπεί. Επομένως πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα. Προτεραιότητά μας είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Ειδικά οι πολίτες αυτής της ηλικίας».

Βάσει της υπουργικής απόφασης, από την παύση εφαρμογής του ισχύοντος καθεστώτος εξαιρούνται όσοι εξ αυτών έχουν κριθεί απορριπτέοι σε δοκιμασία ̟προσόντων και συμπεριφοράς, για τους οποίους θα συνεχιστεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Επιπλέον ορίζεται ότι η ισχύς της άδειας οδήγησης παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 για τους οδηγούς, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών και υποβάλλουν αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωσή της από την 30η Αυγούστου 2018 έως την 31η Οκτωβρίου 2019, στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Για την παράταση ισχύος χορηγείται βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Παράλληλα με άλλη απόφαση του κ. Καραμανλή, δίνεται παράταση και στην ισχύ των Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης υποψηφίων οδηγών (ΔΕΕ) με στόχο να ομαλοποιηθεί η διαδικασία των εξετάσεων σε όλη τη χώρα δεδομένης της συσσώρευσης πολύ μεγάλου αριθμού φακέλων στην πλειονότητα των Περιφερειακών Ενοτήτων εξαιτίας της μη διενέργειας εξετάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται η ισχύς των ΔΕΕ που εκδόθηκαν κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ:

– 1ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2015 έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

– 1ης Ιανουαρίου 2016 και 31ης Δεκεμβρίου 2016 για ένα έτος από την ημερομηνία λήξης τους.

Πηγή: Ethnos.gr