Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ), ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία, προχωρά σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το “Σισμανόγλειο” Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής – με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας – απαιτώντας από την κυβέρνηση “την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη λήψη άμεσων μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους της Υγείας”.

Εν όψει της δράσης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ., το σχετικό κάλεσμα-ανακοίνωση, έχει ως εξής:

“Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα που δοκιμάζεται ο λαός μας συνεχίζει πιστά την εγκληματική της πολιτική, αυτή ακριβώς που εφάρμοσαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Την πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Χρόνια τώρα, μεθοδευμένα και αποφασιστικά, ψήφισαν και στήριξαν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, έκλεισαν κλινικές, τμήματα, χιλιάδες κρεβάτια, ολόκληρα νοσοκομεία.

Αντί να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδίσαμε στο πρώτο κύμα για να ενισχύσει το σύστημα υγείας, άδραξε την ευκαιρία για να τρέξει τα σχέδιά της σε βάρος των εργαζομένων. Νομοθέτηση 10ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, χτύπημα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, στο δικαίωμα στην απεργία, επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Το καθολικό lockdown παρουσιάζεται ως αναπόφευκτο γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, «αραίωσης» των μαθητών στα σχολεία, αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία με κριτήριο τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, και όχι την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία, και να επικαλείται την ατομική ευθύνη, εξαφανίζοντας από το κάδρο την ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους τους.  

Δεν είναι ατομική ευθύνη η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εργοδοσία! Με την υγεία μας δεν θα επιτρέψουμε να παίξουν, να τη θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε:

  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ανάπτυξη και στελέχωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Κάλυψη όλων των κενών σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και στα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών.
  • Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
  • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση, του ιδιωτικού τομέα υγείας, και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, κ.α.
  • Άδειες ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα και οι απεργοκτόνες διατάξεις που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση”.