Παραδοσιακά και εκκλησιαστικά δρώμενα ήταν στην επικαιρότητα την παραμονή και την ημέρα των Θεοφανείων στον Δήμο Μαρωνείας–Σαπών, παρουσία του Δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου.

Την Κυριακή το μεσημέρι μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαπών ”ΔΡΩ”, έψαλλαν τα κάλαντα των Φώτων στους κατοίκους των Σαπών και στον Δήμαρχο. Την Κυριακή το απόγευμα στους Ασκητές τελέστηκε ο εσπερινός με αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθως ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης “Ο Μέγας Βασίλειος” και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών αναβίωσαν το πατρογονικό έθιμο του Σαγιά. Παράλληλα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον εσπερινό στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Σάπες.

Την ημέρα των Θεοφανείων ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας όπου τον Σταυρό έπιασε ο Ηλίας Κουτσουκανίδης, ενώ νωρίτερα τελέστηκε ο Αγιασμός στο συντριβάνι μπροστά στο Δημαρχείο Σαπών όπου τον Σταυρό έπιασε ο Πέτρος Τερμιτζίδης.