Πανώλη αιγοπροβάτων εντοπίστηκε και στη Ροδόπη – Έρχονται κτηνίατροι και από άλλους νομούς

Θα ελεγχθούν όλες οι εκτροφές αιγοπροβάτων της περιοχής.
1dcc840538dd45dabad6996f2e176569

Σε μία μονάδα εκτροφής προβάτων της Ροδόπης, με ζωικό κεφάλαιο 273 ζώων, εντοπίστηκε το νόσημα της πανώλης μικρών μηρυκαστικών, το οποίο δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Η θανάτωση και η υγειονομική ταφή της μολυσμένης εκτροφής θα πραγματοποιηθεί άμεσα από εταιρεία θανάτωσης και διαχείρισης νεκρών ζώων, υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Υπάρχουν ακόμη δύο “ύποπτες” εκμεταλλεύσεις στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για τις οποίες αναμένεται εργαστηριακή επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Παράλληλα, και για να κερδηθεί χρόνος, γίνονται διερευνητικές επαφές με την εταιρεία παραλαβής γάλακτος με στόχο να ξεκινήσει η κλινική επιτήρηση στις εκτροφές που έχουν άμεση σχέση με τη μολυσμένη.

Έχει ήδη ζητηθεί, και την άλλη εβδομάδα θα συμμετάσχουν στην κλινική επιτήρηση των εκτροφών, κτηνίατροι και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Στόχος είναι να διερευνηθούν όλες οι εκτροφές αιγοπροβάτων της περιοχής, εκκινώντας πρώτα από τη Ζώνη Επιτήρησης, και συνεχίζοντας στη Ζώνη Προστασίας και κατόπιν στην υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα.

Οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων, όπως και των συστεγαζόμενων βοοειδών, απαγορεύονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας νόσημα, και προσβάλει κυρίως τα αιγοπρόβατα. Τα βοοειδή και οι χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα που είναι τα εξής: ψηλός πυρετός , κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχας, διάρροια, ορώδες υγρό από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, έντονη σιελόρροια, αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι στο κοπάδι.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με επαφή με μολυσμένα ζώα μέσω των εκκρίσεων (σάλιο, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ούρα, κόπρανα), με μολυσμένη τροφή ή μολυσμένο νερό, στρωμνή, μηχανήματα, κ.λπ.

Ο ιός στο εξωτερικό περιβάλλον επιβιώνει έως και 72 ώρες υπό σκιά και υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Επειδή η έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση και την εκρίζωσή του, καλούνται οι κτηνοτρόφοι σε επαγρύπνηση και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας και ειδικότερα:

  • να ελέγχουν καθημερινά τα ζώα τους για τυχόν ύποπτα συμπτώματα.
  • να τοποθετούν περίφραξη και απολυμαντική τάφρο στην είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσής τους.
  • να αποφεύγουν επισκέψεις και επαφές με άλλα κοπάδια και να μην δανείζονται ζώα.
  • να μην επιτρέπουν την είσοδο στις εγκαταστάσεις οχημάτων και ανθρώπων ξένων προς την εκμετάλλευση.
  • να τηρούν απαρέγκλιτα το πρόγραμμα καθαρισμού, απολύμανσης, μυοκτονίας και απεντόμωσης των εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης.

Τέλος, εφιστάται η προσοχή κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων και λοιπών εμπλεκομένων για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood