Την πλήρη εξάλειψη της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στην Ελλάδα, πέτυχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας (Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής–Διεύθυνση Υγείας των Ζώων), και έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών του σε πλήρη συνεργασία με τους κτηνιάτρους των Υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής–ΔΑΟΚ).
Το γεγονός καθιστά τη χώρα μας πρωτοπόρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην καταπολέμηση της ζωονόσου, και έρχεται ως επιστέγασμα των ενεργειών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο αποτροπής εισόδου και διάδοσης της ΑΠΧ στην ελληνική επικράτεια – εξ ου και απέσπασε τα συγχαρητήρια τόσο της Κομισιόν όσο και ομολόγων του άλλων χωρών.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό που προέβλεπε αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της.
Εν συνεχεία, με τον εντοπισμό του κρούσματος στις 5 Φεβρουαρίου 2020 σε οικόσιτη εκμετάλλευση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, κινητοποιήθηκαν περαιτέρω οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο εφαρμόζοντας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τοπικούς φορείς, την Ελληνική Αστυνομία και τους χοιροτρόφους Σερρών και Θεσσαλονίκης, τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου.
Ως αποτέλεσμα, οι αποφασιστικές ενέργειες οδήγησαν στην εξάλειψη της ζωονόσου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης διαβεβαιώνει ότι “το Υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα προς την κατεύθυνση της θωράκισης του ζωικού κεφαλαίου της πατρίδας μας, με σκοπό τη διασφάλιση του εισοδήματος των χοιροτρόφων”.