Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα, 29-6-2020, το απόγευμα ο πανελλήνιος διαγωνισμός “BRAVO SCHOOLS” του οργανισμού QualityNet Foundation. Στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 236 σχολεία, υλοποιήθηκαν από αυτά 657 πρωτοβουλίες και συμμετείχαν 29.000 μαθητές – ενεργοί πολίτες.

Η πρωτοβουλία BRAVO SCHOOLS” στοχεύει στην ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας, που σχετίζονται με τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με στόχο το 2030 και που περισσότεροι από 190 ηγέτες παγκόσμια έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν. Έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν «στη μεταμόρφωση του κόσμου μας σε έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πείνα και ανισότητες, σε έναν κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και ποιοτική εκπαίδευση, σε έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, στον κόσμο που αειφόρα θα μεριμνά όχι μόνο για τις ανάγκες της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενιών», στον κόσμο που θα αξίζει να ζούμε και να ζείτε.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να ενημερωθεί για όλα τα παραπάνω η ελληνική κοινωνία με επόμενο βήμα την ευαισθητοποίησή της και με όραμα τη διαμόρφωση Ενεργών Πολιτών. Και για να καταστεί δυνατό όλα αυτά να γίνουν πράξη, απαιτείται η συντονισμένη προσπάθεια όλων μας, γιατί όλοι μας έχουμε το δικαίωμα όχι απλά να ζούμε, αλλά να ζούμε με ειρήνη, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, συμμετείχε στον διαγωνισμό με τέσσερις πρωτοβουλίες: στον στόχο 2 «Μηδενική Πείνα» ενέταξε το Πρόγραμμα Αναδοχής παιδιού μέσω  ActionAid, στον στόχο 3 «Καλή Υγεία και Ευημερία» συμμετείχε με το μάθημα Πρώτων Βοηθειών στο Σχολείο, στον στόχο 15 «Ζωή στη Στεριά» με τη δενδροφύτευση στον χώρο του σχολείου και στον στόχο 16 «Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί» έστειλε τη συμμετοχή του με την υλοποίηση του προγράμματος MAKE A WISH INTERNATIONAL.

Η συμμετοχή στον στόχο 2 «Μηδενική Πείνα» ήταν αυτή που χάρισε στο 2ο Γυμνάσιο την πανελλήνια διάκριση της “Καλύτερης Εκπαιδευτικής Προσέγγισης” στις καλές πρακτικές. Το Πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού της  ActionAid, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο για 18 χρόνια έχοντας στο ενεργητικό μας τέσσερις μέχρι τώρα αναδοχές, ήταν αυτό στο οποίο ανταποκρίθηκαν όλοι οι μαθητές τους μήνες του κορωνοϊού και είναι αυτό που συγκινεί όλους τόσα χρόνια τώρα.

bfc64b58 eikona1
Το κορίτσι από την Γκάνα, η Σεραφίνα, του οποίου οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής είναι ανάδοχοι.

“Είναι αυτό που χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα προς τα παιδιά, όταν προσπαθούμε να τους θυμίσουμε σε πόσο πλεονεκτική θέση βρίσκονται, αφού μπορούν να μορφώνονται, να ψυχαγωγούνται, να ζουν με αξιοπρέπεια, τη στιγμή που για αυτά τα αυτονόητα κάποια εκατομμύρια παιδιά της ηλικίας τους παλεύουν, για να τα αποκτήσουν”, σημειώνει η υποδιευθύντρια του σχολείου Φιερούλα Παπαδάτου.

Μετά, λοιπόν, τη διάκρισή του αυτή, το σχολείο εντάσσεται στο Δίκτυο Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ (in action SGDs Schools Club) και γίνεται μέλος ενός Παγκόσμιου Δικτύου Σχολείων.

“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ειλικρινά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς καθώς και όσους μας στήριξαν για την κατάκτηση αυτής της διάκρισης. Με τη σειρά μας θέλουμε να τονίσουμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας, για να φτιάξουμε τον κόσμο καλύτερο. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!”, καταλήγει η κ. Παπαδάτου.

Το βραβείο που κατέκτησε το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

cd3af458 bravo schools 2020 diakrisi sxoleiou 2o gimnasio komotinis page 0001