Ταυτόχρονα, τα κείμενα νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα οποία εξετάστηκαν, ήταν:
- απόσπασμα με τίτλο “Ημέρα καταδίκης της βίας εναντίον των γυναικών”, από το βιβλίο του Σταύρου Τσακυράκη “Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής”.
- άρθρο της Μαρίλιας Παπαθανασίου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα” στις 28-05-2023 με τίτλο “Φεμινισμός και Νεοφεμινισμός”.
- απόσπασμα με τίτλο “Μια φοβερή παρηγοριά” από το διήγημα “Οι κόρες του Ηφαιστείου” του Χρήστου Οικονόμου.
Οι φιλόλογοι Ελπίδα Κάρρα και Χαρά Τζιτζιάρη του “Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης Ερελιάδη”, στον σχολιασμό τους αναφέρουν:
“Το φετινό διαγώνισμα της έκθεσης χαρακτηρίζεται ενδιαφέρον και επίκαιρο, αφενός, αφετέρου, όμως, διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Τα κείμενα που δόθηκαν προσέγγιζαν με σφαιρικότητα το κοινωνικό φαινόμενο.
Συγκεκριμένα:
- το πρώτο αναφερόταν στην έμφυλη βία,
- το δεύτερο στο φαινόμενο του νεοφεμινισμού,
- ενώ το τρίτο, το οποίο ήταν και το λογοτεχνικό, στο ότι το πρόβλημα του προκαθορισμού των ρόλων των δύο φύλων πλήττει και τον ανδρικό πληθυσμό.
Τα ερωτήματα διακρίνονται από σαφήνεια, με εξαίρεση ίσως την ερώτηση κλειστού τύπου που είχε μια πρωτοτυπία φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει κάποια σύγχυση στους εξεταζόμενους.
Το θέμα Δ1, δηλαδή η έκθεση, παρουσίαζε διαβαθμισμένη δυσκολία διότι ενώ το α΄ ερώτημα είναι εύκολα διαχειρίσιμο, το β΄ ενδεχομένως να προβληματίσει τους υποψηφίους ως προς την αντιμετώπιση.
Σίγουρα, πάντως, απαιτείτο να αξιοποιηθεί το τρίωρο της εξέτασης μεθοδευμένα, ώστε να μη βγουν οι μαθητές εκτός χρόνου.
Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα σε όλους”.