Τον Απρίλιο του 1953 οι James Watson και Francis Crick, δύο μοριακοί βιολόγοι, δημοσίευσαν ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature που περιέγραφε τη δομή του DNA και έτσι άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στον κόσμο της σύγχρονης γενετικής.

Με τη βοήθεια του Maurice Wilkins και της Rosalind Franklin, ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν το DNA ως διπλή έλικα, και έδειξαν ότι το δίκλωνο μόριο θα μπορούσε να παράγει ακριβή αντίγραφα του και να φέρει γενετικές οδηγίες.

Η ανακάλυψη της δομής διπλής έλικας του DNA σηματοδότησε ένα ορόσημο στην επιστήμη της Βιολογίας και όχι μόνο, και απετέλεσε εφαλτήριο για ακόμα περισσότερες σημαντικές ανακαλύψεις της σύγχρονης μοριακής Βιολογίας, η οποία ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια ελέγχουν τη χημική διαδικασία μέσα στα κύτταρα. Πράγματι, σημαντικές τρέχουσες εξελίξεις στη Γενετική, έχουν τις ρίζες τους στο έργο των Watson και Crick. Για αυτό το θεμελιώδες εύρημα, οι James Watson, Francis Crick και Maurice Wilkins, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1962 – η Rosalind Franklin είχε αποβιώσει το 1958.
9732326b panellinia enosi vioepistimononΩς αποτέλεσμα των ραγδαίων ανακαλύψεων στο πεδίο, αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας ανάλυσης του γενετικού υλικού, το Human Genome Project απετέλεσε ένα  επίτευγμα-σταθμό στην ιστορία της Γενετικής και Γονιδιωματικής του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα σημαντικό διεθνές έργο χαρτογράφησης και αλληλούχισης του ανθρώπινου γονιδιώματος, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2003. Για πρώτη φορά καταφέραμε να διαβάσουμε το πλήρες γενετικό σχέδιο για την «οικοδόμηση» ενός ανθρώπου, με σκοπό να παραχθούν για τους ερευνητές ισχυρά εργαλεία για να κατανοήσουν τους γενετικούς παράγοντες στην ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες.  Όλα τα δεδομένα που παράγονται από το Human Genome Project έχουν επιταχύνει τον ρυθμό των ανακαλύψεων στην Ιατρική αλλά και στο ευρύτερο φάσμα της Βιολογίας σε όλο τον κόσμο, και έχουν επιτρέψει μια εντελώς νέα προσέγγιση στη διεξαγωγή της έρευνας στη Βιολογία.
Σήμερα, σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά την πρωτοποριακή εκείνη ανακάλυψη, τομείς όπως η Εξατομικευμένη Ιατρική και Θεραπεία αποτελούν ένα από τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα με σκοπό την εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής στην κλινική πράξη. Παράλληλα, η αλληλούχιση γονιδιωμάτων ζώων, φυτών, μυκήτων, βακτηρίων και ιών, μας παρέχουν τα απαραίτητα δεδομένα για βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στην Οικολογία, στη Βοτανική, στη Βιοτεχνολογία, στην Επιστήμη Τροφίμων και στην Εξελικτική Βιολογία, επηρεάζοντας όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από την αντιμετώπιση του SARS CoV2, έως τη βελτίωση των τροφίμων και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με το οικοσύστημα Γη. Στα πεδία αυτά δραστηριοποιούνται πολλές ερευνητικές ομάδες σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα και εργαστήρια της χώρας μας, των οποίων ηγούνται αναγνωρισμένης αξίας Μοριακοί Βιολόγοι και Γενετιστές που εκπαιδεύουν συναδέλφους που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά των Βιοεπιστημόνων της πατρίδας μας.