• Γράφει η Γεωργία Ανδρέου.

“Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, μια μέρα-πρόκληση για την κοινωνία.

Με ιδιαίτερες συνθήκες τιμάται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. Τις προηγούμενες χρονιές ο σύλλογος «Φίλοι Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης» σε συνεργασία με τη διοίκηση, τους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευόμενους, τους γονείς και τους φίλους της τοπικής δομής ΠΑΜΑΞ αλλά και την τοπική κοινωνία, επιχειρηματίες, φοιτητές, μαθητές, συλλόγους, φορείς, και πάντα με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, διοργάνωνε την ετήσια συνάντηση για τον από κοινού εορτασμό της σημαντικής αυτής μέρας. Φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν μπορούμε να μοιραστούμε όλοι μαζί αυτή τη μέρα.

19694d28 screenshot 535
Με το καλό να ξανανταμώσουμε.

Μπορούμε όμως να περάσουμε το απόγευμα με μια εσωτερική ανασκόπηση απέναντι στην πρόκληση που σηματοδοτεί η μέρα αυτή, και αφορά τη στάση μας απέναντι στους εμπερίστατους ανθρώπους γύρω μας. Δεν είναι λίγες φορές που η κοινωνία αντιμετωπίζει τα πρόσωπα με ιδιαιτερότητα ως ασθενείς και αδύναμους κρίκους, απωθώντας τους στο περιθώριο και τελικά τους θυματοποιεί. Με την επαφή και την αγαπητική συνάντηση με τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε τη δύναμη μέσα μας, να σταθούμε ενισχυτικά δίπλα τους και να εισπράξουμε άπλετη αγάπη.

Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, ας αναλογιστούμε τη στάση του Χριστού που βγάζει τα πρόσωπα με ιδιαιτερότητες από το περιθώριο και την περιφρόνηση της κοινωνίας, και τα καθιστά επίκεντρο της ποιμαντικής και θεραπευτικής Του φροντίδας, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση τους μέσα στην κοινωνία. Σαν το φωτεινό αστέρι των Χριστουγέννων, η παρουσία τους ανάμεσά μας αποτελεί ευλογία και οδοδείκτη για μια καλύτερη κοινωνία“.