Από καιρού εις καιρόν κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο δημοσιεύματα ηλεκτρονικών μέσων ή αναρτήσεις στα social media, σύμφωνα με τα οποία έχουν θεαθεί οχήματα, άλλοτε τύπου βαν και άλλοτε τύπου τζιπ, συνήθως λευκού ή μαύρου χρώματος, με επιβαίνοντες που επιχειρούν να αρπάξουν παιδιά – σε ορισμένα μάλιστα δημοσιεύματα έχει γίνει λόγος και για τετελεσμένη πράξη αρπαγής.

Κατά κανόνα, οι εν λόγω αναρτήσεις αποφέρουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες κοινοποιήσεις…

Η αλήθεια είναι ότι αμέτρητα βαν και τζιπ κυκλοφορούν ανά την ελληνική επικράτεια, στην πλειοψηφία τους μαύρα και λευκά. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι συχνά εξαφανίζονται συνάνθρωποί μας και, ειδικότερα, παιδιά, χωρίς όμως αυτό να συνδέεται με τη δράση των «ύποπτων» βαν ή τζιπ, που συχνά -πυκνά κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Σε περίπτωση, άλλωστε, που συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα υπήρχε επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ή από οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην προστασία των παιδιών. Αντίθετα, η Αστυνομία κατά καιρούς έχει προβεί σε διαψεύσεις τέτοιων σεναρίων, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού», γνωστό για το σημαντικό του έργο και στον τομέα των αναζητήσεων εξαφανισμένων παιδιών, έχει δώσει δια του προέδρου του, κ. Κώστα Γιαννόπουλου, κατηγορηματική απάντηση επί του θέματος: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε μαύρα τζιπ!».

Δυστυχώς, ένα τέτοιο σενάριο για την περιοχή μας επανήλθε τα τελευταία 24ωρα, προκαλώντας αναστάτωση και πανικό, κυρίως στους γονείς. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με τις «ενημερωτικές» σελίδες που το διακίνησαν, θέλει την Αστυνομία να αναζητά στις περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης ένα λευκό βανάκι που «κυκλοφορεί στη Δράμα προσπαθώντας να παραπλανήσει παιδιά με σκοπό την αρπαγή τους!». Μάλιστα, στο δημοσίευμα παρατίθεται ο αριθμός της πινακίδας του βαν – «αρπαγέα», μαζί με φωτογραφία, συνοδευόμενα ωστόσο από την επισήμανση ότι…  «υπάρχει όμως περίπτωση να αλλάξουν πινακίδες ή όχημα!».

Το Inkomotini.news επικοινώνησε με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, από όπου έλαβε τη διαβεβαίωση ότι καμιά σχετική καταγγελία δεν έγινε στην περιοχή  ευθύνη της, ως εκ τούτου καμιά τέτοια υπόθεση δε χειρίζονται οι τοπικές αστυνομικές αρχές και, κατ’ επέκταση, δε γίνονται ούτε αναζητήσεις, όπως υποστηρίζουν τα επίμαχα δημοσιεύματα.

Καταληκτικά να σημειώσουμε ότι οι γονείς οφείλουν, για πολλούς λόγους, να προσέχουν τα παιδιά τους, ωστόσο πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε αναρτήσεις και δημοσιεύματα που διακινούν τα συγκεκριμένα σενάρια, συνήθως με αοριστολογία και αντιφάσεις, επιδιώκοντας να «ψαρέψουν» like, κλικ και κοινοποιήσεις.