Ισχυρισμός:

Υπάρχει βαγόνι τρένου το οποίο φέρει τη σήμανση COVID-19 και το οποίο χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την ασθένεια.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα αποτελεί προϊόν επεξεργασίας. Η διάταξη των πληροφοριών στο βαγόνι της φωτογραφίας δεν αντιστοιχεί στους κανόνες που έχει θεσπίσει η Αμερικανική Ένωση Σιδηροδρόμων.

Viral έχει γίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από ένα βαγόνι με τη σήμανση “COVID-19” , αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος και μεταφέρεται με τρένο. Η σήμανση στην εν λόγω φωτογραφία ωστόσο είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας.

Το είδαμε: oxafiescorfiatikonewsalamina,

b1813cf9 vagoni2

Τι ισχύει

Η εταιρία στην οποία ανήκει το τραίνο ονομάζεται GATX και έχει τη βάση της στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στο πως απεικονίζονται οι πληροφορίες στα βαγόνια η οποία καθορίζεται από την Αμερικανική Ένωση Σιδηρόδρομων. [πηγή]

Αυτή η διάταξη είναι η παρακάτω:

f7a72676 vagoni3

Όπως είναι προφανές η φράση “COVID-19” δεν αναφέρεται ως αποδεκτή σήμανση ούτε φαίνεται πως ο συγκεκριμένος χώρος καλύπτεται από κάποια σήμανση. Για να γίνει πιο κατανοητή η διάταξη των εν λόγω στοιχείων στα βαγόνια χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο που εμφανίζεται στην υπό εξέταση φωτογραφία, GATX 206630, και ένα κοντινό μοντέλο, το GATX 206604 ώστε να είναι εμφανείς οι διαφορές.

7e977b6f vagoni4

Όπως βλέπουμε η θέση 1 καταλαμβάνεται μόνο από το πίνακα με τα χαρακτηριστικά του βαγονιού ενώ δεν υπάρχει κάποια σήμανση όπως αυτή που βλέπουμε στην υπό εξέταση φωτογραφία. Στη περίπτωση μάλιστα που το βαγόνι αναγράφει το περιεχόμενο που μεταφέρει αυτή η σήμανση μπαίνει δίπλα από τον πίνακα της θέσης 1 όπως βλέπουμε στη παρακάτω φωτογραφία από το μοντέλο GATX 5363.

d67efe56 vagoni5

Φυσικά, ακόμα και αν κάνουμε την παραδοχή πως υπήρχαν όντως βαγόνια που μετέφεραν τον εν λόγω ιό υπάρχουν δυο προβλήματα. Αφενός αν ο σκοπός αυτής της συνωμοσίας ήταν να μεταφερθεί η ασθένεια εν αγνοία των πολιτών θα ήταν ιδιαίτερα αναποτελεσματικό να διαφημίζεται το περιεχόμενο στο εξωτερικό των βαγονιών και αφετέρου “COVID-19” ονομάζεται η ασθένεια όχι ο ιός, επομένως στην εν λόγω περίπτωση το βαγόνι θα έγραφε “SARS-CoV-2”.

Εν κατακλείδι συμπεραίνουμε πως η εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πραγματική καθώς η σήμανση στο βαγόνι που απεικονίζει δεν αντιστοιχεί στους κανόνες που έχει θεσπίσει η Αμερικανική Ένωση Σιδηροδρόμων.

Πηγή: Ellinikahoaxes.gr