Τη νύχτα του χειμερινού ηλιοστασίου, και συγκεκριμένα λίγο μετά τη δύση του ηλίου στις 21 Δεκεμβρίου, οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλον, που θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών – όπως φαίνονται από τη Γη – είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε είκοσι περίπου χρόνια, όμως η φετινή σύζευξη θα είναι ξεχωριστή και εντυπωσιακή.

17731ca1 1683037 dias kronos stereoma 123Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι, και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης.

2502c42d se 4 600x433 1Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό από τον γήινο νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά μετά τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, Πάτρικ Χάρτιγκαν, την τελευταία φορά που οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν στις 4 Μαρτίου του 1.226. Η επόμενη φορά που Δίας και Κρόνος θα έρθουν τόσο κοντά, είναι τον Μάρτιο του 2.080, ενώ αυτό δεν θα ξανασυμβεί έως το 2.400!

f8db0848 dias kronos gi 24 11 20Το ουράνιο “υπερθέαμα” θα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ορατό από οποιοδήποτε σημείο της Γης, καιρού επιτρέποντος, αν και θα παρατηρείται καλύτερα από τις περιοχές κοντά στον Ισημερινό.

Ακόμη, το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου, τόσο οι δύο πλανήτες Δίας και Κρόνος, όσο και αρκετοί από τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους, θα είναι ορατοί ταυτόχρονα από τα τηλεσκόπια.

πηγές: dailymail.co.uk, ΑΠΕ, tanea.gr, iefimerida.gr