Κυκλώματα διακινητών με την ανοχή – αν όχι συνεργασία – των τουρκικών Αρχών, και τον ύποπτο καθοδηγητικό ρόλο ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά, προωθούν παράνομα προς το εσωτερικό της Ελλάδας μετανάστες από αφρικανικές χώρες και κυρίως από τη Σομαλία.

Τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, αποτυπώνει πλήρως την προσπάθεια  «εργαλειοποίησης» Σομαλών μεταναστών από την Άγκυρα, προκειμένου να ασκήσει πίεση σε Ελλάδα και Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 2.000-2.500 Αφρικανοί μετανάστες από τη Σομαλία και το Κογκό βρίσκονται το διάστημα αυτό «στοιβαγμένοι» στο Δικέλλι και στη Σμύρνη, προκειμένου να περάσουν παράνομα στα απέναντι ελληνικά νησιά. Πρόκειται για θύματα διακινητών που μεταφέρονται από τη φτωχή και ταλαιπωρημένη – από τους πολυετείς εμφυλίους πολέμους – αφρικανική χώρα προς την Τουρκία – με φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και βίζα express – προκειμένου να προωθηθούν προς τα ελληνικά σύνορα.

Στοιχεία που προβληματίζουν
Από τον περασμένο Ιούλιο παρατηρείται μια σταθερή αύξηση παράνομων αφίξεων Σομαλών στο νησί της Λέσβου, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, από 45 άτομα το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2020, φτάσαμε στις 228 παράνομες αφίξεις από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο.

kartaaaa1111

Αύξηση παράνομων αφίξεων Σομαλών καταγράφεται και στη Χίο. Αν και τα νούμερα είναι σχετικά μικρά, λόγω της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Συγκεκριμένα, από τις 115 αφίξεις τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, και τις απόλυτα μηδενικές του μήνες που ακολούθησαν έως και τον Οκτώβριο, το τελευταίο δίμηνο του 2020 σημειώθηκαν 30 παράνομες αφίξεις.

karta22222

Μηταράκης στο protothema.gr: «Προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ε.Ε. και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Με δήλωσή του στο protothema.gr, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης επισημαίνει: «Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει». Ο κ. Μηταράκης αποδίδει εύσημα στο Λιμενικό Σώμα για τις ανθρώπινες ζωές που έχει διασώσει έως σήμερα, και καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση του 2016 με την Ε.Ε. αναφέροντας: «Αντιλαμβανόμαστε ότι προκαλούμε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε. του 2016, και, αφενός να μην επιτρέπει τις παράνομες διελεύσεις, αφετέρου να δεχθεί και πάλι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προστατεύει ανθρώπινες ζωές απαγορεύοντας στις λέμβους-καρμανιόλες να αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια».

πηγή: protothema.gr