Για 19η συνεχή χρόνια, η «Ώρα της Γης» αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για την προστασία του περιβάλλοντος, και παράλληλα ένα ανοιχτό κάλεσμα προς πολίτες, πολιτικούς, φορείς και επιχειρήσεις, για να λάβουν ενεργά μέρος.
Για ακόμα μια χρονιά, εκατομμύρια πολίτες από περισσότερες από 180 χώρες παγκοσμίως θα στείλουν ταυτοχρόνως ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30.
Η φετινή «Ώρα της Γης» στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα, καθώς αποτελεί το Σπίτι μας, την Ιστορία μας, τα Καλοκαίρια μας, ενώ είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα είναι το σπίτι για μοναδικά είδη όπως οι φάλαινες φυσητήρες, οι χελώνες Caretta caretta και οι μεσογειακές φώκιες που αν και είναι πολύτιμα ζώα για την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, δέχονται πολυάριθμες απειλές.
Γι’ αυτό και φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες της Ελλάδος να θυμηθούν την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας η θάλασσα και οι πολύτιμοι πόροι της, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας:
“Αυτή η μία ώρα που θα αφιερώσεις στη φύση εσύ αλλά και εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτεί τη σημαντικότερη ώρα για τον πλανήτη αλλά και τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, εν όψει της φετινής «Ώρας της Γης», μπορείς να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να:
- Μάθεις για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μας
Το κύριο εργαλείο για την προστασία της ζωής στη Μεσόγειο είναι οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ). Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή διαχείρισή τους, δεν περιορίζονται μόνο στο φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, αφορούν και επηρεάζουν την ανθρώπινη ευημερία με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόνο το 1,3% της θαλάσσιας επιφάνειας που καλύπτεται από ΘΠΠ στην Ελλάδα διαθέτει σχέδιο διαχείρισης. Επιπλέον, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου έχουν θεσπιστεί νομικά μέτρα προστασίας, η εφαρμογή και η επιβολή τους είναι πολύ συχνά ανεπαρκής και ελλιπής.
Διάβασε περισσότερα για τις ΘΠΠ ΕΔΩ.
- Προστατεύσεις τα μπλε δάση της Μεσογείου
Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προσφέρουν ανεκτίμητα οφέλη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε όλες τις αλλαγές και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα. Θα καταφέρουν όμως να αντέξουν τον σύγχρονο άνθρωπο; Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι η θέρμανση των θαλασσών, η ρύπανση, η παράκτια ανάπτυξη και οι ανθρωπογενείς αλλαγές της ακτογραμμής. Ο πολύ αργός ρυθμός αύξησης και φυσικής αποκατάστασης της Ποσειδωνίας θέτει σε κίνδυνο τη φυσική δυνατότητα του λιβαδιού να ανακάμψει.
Διάβασε περισσότερα για τα λιβάδια Ποσειδωνίας ΕΔΩ.
- “Βυθιστείς” στον κόσμο των κητωδών
Οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν πολλά και μεγαλειώδη μυστικά. Τα κητώδη, είναι ίσως από τα μεγαλύτερα μυστήρια, αλλά και μεγαλύτερα θαύματα που βρίσκουμε στα νερά τους. Αξιοθαύμαστοι θηρευτές, ντροπαλοί δύτες, στοργικές μητέρες, μοναχικά αρσενικά συνυπάρχουν στα νερά της Μεσογείου και διατηρούν το νήμα της ισορροπίας στη θάλασσα και στο περιβάλλον μας. Αυτός ο θαυμαστός υδάτινος κόσμος απειλείται. Πολλά κητώδη πιάνονται στα εργαλεία των ψαράδων και ξεψυχούν μπλεγμένα σε αυτά ή θανατώνονται. Ακόμα, απειλούνται από τη ναυσιπλοΐα, τις εξορυκτικές δραστηριότητες τις στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ και τη ρύπανση.
Περισσότερα για τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών μπορείς να βρεις ΕΔΩ.”.
Το Σάββατο 22 Μαρτίου, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους.
Περισσότερες πληροφορίες για την «Ώρα της Γης 2025», ΕΔΩ.