Online Σεμινάριο με θέμα “Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή”

Με εισηγητή τον αρχαιολόγο-ιστορικό συγγραφέα Πέτρο Μεχτίδη.
mikrasiatis-MEXTIDIS

Δωρεάν online σεμινάριο με θέμα “Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή”, με εισηγητή τον αρχαιολόγο-ιστορικό συγγραφέα, Πέτρο Μεχτίδη, και αφορμή την έκδοση του βιβλίου του με τίτλο “Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή – Τα Γεγονότα από το 1918 ως τη συνθήκη της Λωζάνης”, διοργανώνει το Δίκτυο Μικρασιάτης.

Η Μικρασιατική Εκστρατεία υπήρξε η δυσκολότερη που ανέλαβε ο ελληνικός στρατός, επειδή διεξήχθη μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα, σε ακαθόριστο διεθνές περιβάλλον, με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, σε ένα εχθρικό και ιδιαίτερο γεωμορφολογικά πεδίο μάχης. Σε αυτό το βιβλίο ερευνάται αν υπήρχε δυνατότητα ή πιθανότητα ελληνικής επιτυχίας, πότε, και υπό ποιες προϋποθέσεις. Παρουσιάζονται η προϊστορία της ελληνικής παρουσίας, οι διπλωματικές διεκδικήσεις, η διαμάχη Βενιζελικών και Βασιλικών, η ιστορική απόβαση του 1919, οι θρίαμβοι του 1920 και 1921. Αναλύονται η αμφιλεγόμενη εκστρατεία προς την Άγκυρα, το δραματικό 1922 με την υποχώρηση, η Καταστροφή της Σμύρνης, οι διωγμοί και η προσφυγιά. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ, κλείνει με σύντομη ανάλυση της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 1923 έως σήμερα.

Δήλωση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με e-mail στο diktyomikrasiatis@gmail.com και την ένδειξη στο Θέμα “ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ”, αναφέροντας το ονοματεπώνυμό τους, και τηλέφωνο επικοινωνίας (προαιρετικά αν εκπροσωπούν Σύλλογο ή Φορέα), μέχρι την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Το link παρακολούθησης του σεμιναρίου και οδηγίες σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας zoom, θα σταλούν 30 λεπτά πριν την έναρξή του τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ.

Ο Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει από το 2000 έως σήμερα άρθρα και βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας. Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ως ερευνητής στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού – Μικρά Ασία. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία και τακτικός αρθρογράφος του Δικτύου Μικρασιάτης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood