Ομάδα Αντιμετώπισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών συστήνει το ΤΕΕ Θράκης

Παρουσία πλήθους μηχανικών και εκπροσώπων αρχών και φορέων, η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτά της στην πόλη της Αλεξανδρούπολης (Νομαρχείο Έβρου), μετά από τρία χρόνια λόγω της πανδημίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ-ΘΡΑΚΗΣ

O Προέδρος Δημήτρης Λουρίκας εξέφρασε τη χαρά του που μετά από τρία χρόνια «μπορούμε και τα ξαναλέμε έχοντας περάσει μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση που επηρέασε τις ζωές μας σε όλες τις εκφάνσεις της από την υγεία και την οικονομία μέχρι την καθημερινότητά μας», και αναφέρθηκε συνοπτικά στα σημαντικά θέματα που το ΤΕΕ Θράκης διαχειρίστηκε και κατάφερε να δώσει λύσεις προς όφελος των μελών του και της τοπικής κοινωνίας, όπως:

 • Για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, «όπου αρχικά με επιστολές διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως προς τον αρμόδιο Υπουργό και φτάνοντας μέχρι το γραφείο του Εισαγγελέα καταγγείλαμε όλη την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συνάδελφοι από την προβληματική λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου το οποίο συντάχθηκε από τη Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Κοινωνικής & Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας και απαντήθηκε από τους συναδέλφους, καταθέσαμε τις προτάσεις μας οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο νέο πρόγραμμα».
 • Τη δημιουργία νέας και σύγχρονης ιστοσελίδας ως “εργαλείο επαφής και ενημέρωσης κυρίως με τους συναδέλφους και τα προβλήματά τους, αλλά παράλληλα και με τον κάθε ενεργό πολίτη που αναφέρει αλλά και ψάχνει να βρει λύση σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος”.
 • Τη συνεργασία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ΤΕΕ Θράκης με “την παραχώρηση, στο κτίριο ΣΕΦΚΙΕΤ στην Ξάνθη (πρώην κτίριο οικοδομικής), χώρου για τη στέγαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης λύνοντας από τη μία πλευρά ένα χρόνιο πρόβλημα στέγασης, και δημιουργώντας παράλληλα τις κατάλληλες συνθήκες για την αναζήτηση κοινών έργων, δράσεων και σύνδεσης του ακαδημαϊκού έργου με την τοπική κοινωνία”.
 • Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη νομοθετική ρύθμιση ενός σοβαρού θέματος που αφορά στην “ανάγκη τροποποίησης συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου  4.495/2017 για την τακτοποίηση  αυθαιρέτων στην παλιά πόλη της Ξάνθης”.
 • “Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα με τις ΥΔΟΜ (Υπηρεσίες Δόμησης) προβήκαμε στη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης που εδρεύουν στη Θράκη”, πρόσθεσε ο κ. Λουρίκας και συμπλήρωσε: “Η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ (και πολλών τεχνικών υπηρεσιών), η έλλειψη υποδομών, εργαλείων και πόρων, είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε το πρόβλημα. Η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα”.

Επίσης έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΤΕΕ Θράκης αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ιστορικό κτίριο του Γηροκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη, επικοινωνώντας με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο εκφράστηκε αφενός η θλίψη όλων για το μεγάλο πλήγμα, και αφετέρου η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας όπου αυτή θα είναι δυνατή, τόσο για το πληγέν κτίριο όσο και για οποιοδήποτε άλλο πατριαρχικό κτίσμα χρειαστεί.

Επιπλέον ο κ. Λουρίκας τόνισε τη σύσταση Ομάδων Εργασίας με αντικείμενα:

 • τη Χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμικά πεδία, κ.τ.λ.) στον χώρο της Θράκης,
 • τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.),
 • τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.),
 • τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.),
 • τον σχεδιασμό υπαίθριου χώρου κατάλληλου για χρήση από τα παιδιά του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής,
 • την προσβασιμότητα στην πόλη της Κομοτηνής (σε συνεργασία με τον σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ καταγραφή σημείων προσβασιμότητας όπως ράμπες/σκάφες πρόσβασης, προσβάσιμοι ανελκυστήρες, χώροι υγιεινής ΑμεΑ, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, καθώς επίσης και κεντρικά σημεία για την παροχή πληροφορίων),
 • την παρακολούθηση των μεγάλων έργων του πρωτογενούς τομέα (φράγματα, μεταφορά και διανομή νερού, κ.τ.λ.).

Ειδική αναφορά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης έκανε στην Ομάδα Αντιμετώπισης Φυσικών και Ανθρωπογενών  Καταστροφών η οποία θα  έχει τη δυνατότητα να συνδράμει στο έργο της Πολιτείας μετά την εκδήλωση σεισμών, πλημμυρών, κατολισθήσεων, πυρκαγιών και γενικά ακραίων φαινομένων. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα (μέσω εκπαίδευσης από τον ΟΑΣΠ), να συνδράμει στο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων των ΟΤΑ.

Ομάδα Αντιμετώπισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών συστήνει το ΤΕΕ Θράκης

Περαιτέρω ο κ. Λουρίκας υπογράμμισε:

“Για τη νέα χρονιά θα συνεχιστεί η επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των μελών του επιμελητηρίου σε σειρά σεμιναρίων ενδιαφέροντος μηχανικού.

Στα πλαίσια της συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχουν τεθεί κάποιες προτάσεις προς συζήτηση και πίστη για υλοποίηση:

 • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μηχανικούς (προμήθεια σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής τεχνικών γραφείων),
 • Μητρώο Γεφυρών και έργων υποδομής,
 • Ψηφιοποίηση ΥΔΟΜ (πλέον γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από το ΤΕΕ μαζί με τον ψηφιακό χάρτη),
 • Πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων (ενδεχομένως με τους Δήμους για τα σχολεία)”.

Πάντως, παρ΄ όλη την παραπάνω αναφορά σε πλήθος πρωτοβουλιών, η σημαντικότερη προσφορά του ΤΕΕ Θράκης ήταν η “κατάθεση των προτάσεών του στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης”, επεσήμανε ο κ. Λουρίκας, και εξήγησε: “Εννέα μόνιμες επιτροπές, δεκάδες μέλη αυτών, καταναλώνοντας εκατοντάδες εργατοώρες, παρήγαγαν τις θέσεις του επιμελητηρίου που με τη σειρά τους έγινε ο κορμός των τεχνικών προτάσεων του πορίσματος. μΓια τα επόμενα χρόνια η συμβολή του επιμελητηρίου έγκειται στην υλοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής κυρίως για το τεχνικό κομμάτι. Γι’ αυτό προτείνεται η ύπαρξη ειδικής ομάδας παρακολούθησης από τεχνοκράτες, με μετρήσιμους στόχους και ουσιαστική συμμετοχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου”.

Ομάδα Αντιμετώπισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών συστήνει το ΤΕΕ Θράκης

Κλείνοντας ο κ. Λουρίκας αναφέρθηκε σε δύο θλιβερά γεγονότα.

 • Στον αδόκητο θάνατο του πρώην προέδρου του ΤΕΕ Θράκης, Γεωργίου Πίτατζη, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του εκλιπόντος στις 15 Μαρτίου στην Κομοτηνή,
 • και στα όσα διαδραματίζονται αυτό, τον καιρό σε Τουρκία και Συρία, προτρέποντας τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν στις προσπάθειες που γίνονται για τη συλλογή αναγκαίων πρώτων ειδών.

Τέλος ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους να είναι υγιείς και χαρούμενοι, ατομική και οικογενειακή ευτυχία, επαγγελματικές επιτυχίες και να διανύσουν όλοι μια δημιουργική και καλότυχη χρονιά.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι Βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου  Δημήτρης Πέτροβιτς, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Αντιδήμαρχος Δόμησης, Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Βασίλειος Δέλκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλειος Δελησταμάτης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης Θεόδωρος Παύλου, το μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ιωάννης Βεζυργιαννίδης, ενώ ευχές απέστειλε η Βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά.

Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος, μηχανικός, π. Απόστολος Οικονομίδης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood