Ολοκληρωμένο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στον Δήμο Κομοτηνής προτείνει ο Αντώνης Γραβάνης

"Ο Δήμος Κομοτηνής παρέχει στους δημότες χαμηλής ποιότητας φωτισμό σε γειτονιές και οικισμούς, και ακριβά τέλη".
304732506_748894929521153_3908447584159331999_n (4)

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο Κομοτηνής, το οποίο θα συμβάλλει θεαματικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους στον δημοτικό προϋπολογισμό ανακουφίζοντας παράλληλα τους δημότες από τα ακριβά τέλη, καταθέτει σήμερα η παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής».

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από τον επικεφαλής της παράταξης Αντώνη Γραβάνη, ήδη πολλά χρόνια πριν, όπως η αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, και αποτελεί συνέχεια της πρότερης πρωτοβουλίας του που οδήγησε το 2010 στην τοποθέτηση των πρώτων φωτιστικών LED στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής σε πιλοτικό επίπεδο αποτελώντας μάλιστα τότε μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες  πανελλαδικά.

Η πρόταση την οποία επαναφέρει σήμερα επικαιροποιημένη ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα σύγχρονα δεδομένα, περιλαμβάνει:

  • τοποθέτηση φωτιστικών LED σε όλο το δίκτυο ευθύνης του Δήμου.
  • εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτιρίων.
  • πιλοτική μετατροπή σχολείων σε βιοκλιματικά.
  • εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων ευθύνης του Δήμου Κομοτηνής.

“Ο Δήμος Κομοτηνής δυστυχώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στη χώρα σε εξοικονόμηση ενέργειας, με το κόστος να επιβαρύνει τους δημότες, και εν μέσω ενεργειακής κρίσης κινδυνεύει με «χρεωκοπία». Ενδεικτικό είναι ότι για τα σχολεία η δημοτική αρχή έχει κηρύξει άτυπη «στάση πληρωμών» στη ΔΕΗ, όπου χρωστάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με παραδοχή του Δημάρχου”,τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γραβάνης, και προσθέτει:

“Ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά πολύ καθυστερημένος και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και αν κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής στην ολοκλήρωση έργων – ενδεικτικά αναφέρουμε έργα όπως οι κόμβοι, τα ανοιχτά γήπεδα και άλλα – αντιλαμβανόμαστε ότι θα αποτελεί ακόμη μία υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα”.

Ολοκληρωμένο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στον Δήμο Κομοτηνής προτείνει ο Αντώνης ΓραβάνηςΕπιπλέον, ο κ. Γραβάνης επισημαίνει πως “στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ο Δήμος Κομοτηνής δεν αξιοποίησε τις Προσκλήσεις της Περιφέρειας για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτιρίων, εκτός από μία περίπτωση. Την ίδια περίοδο πολλοί Δήμοι έχουν υλοποιήσει ή εγκρίνει χρηματοδοτήσεις για παρόμοια έργα, όπως Κοζάνης, Γλυφάδας, Τρικάλων, Θέρμης, Αλμυρού, Φαρσάλων, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης κ.ά., ενώ η υφιστάμενη δημοτική αρχή δεν έχει ολοκληρώσει καμία σοβαρή πρωτοβουλία εξοικονόμησης ενέργειας, παρά μόνο σχετικά με τον οδοφωτισμό έχει επιλέξει τη λύση της αποσπασματικής αντικατάστασης «ανά γειτονιά», πρακτική που αποδεικνύεται λανθασμένη καθώς:

  • Η εγκατάσταση διαφορετικών τύπων φωτιστικών δημιουργεί προβλήματα στη συντήρηση αλλά και διαφορετικές απαιτήσεις στην ενδεχόμενη αλλαγή τους που τον αναγκάζει να αναζητήσει διαφορετικό σε κάθε περίπτωση προμηθευτή, αυξάνοντας παράλληλα και το κόστος της αποθήκευσής τους,
  • Εμποδίζει την αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών μέσω των οποίων θα μπορούσε να έχει ακόμα και την απομακρυσμένη διαχείρισή τους, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως δημιουργώντας τη δυνατότητα της “real time” παρέμβασης για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων,
  • Ενισχύει την αισθητική «ρύπανση» της πόλης”.

Και συνεχίζει ο κ. Γραβάνης:

“Χαρακτηριστικά, τα κόστη λειτουργίας το 2021, προ της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης, για τις ανάγκες κάλυψης ΜΟΝΟ του οδοφωτισμού του ο Δήμος Κομοτηνής προέβλεψε δαπάνη της τάξεως του 1.150.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το αντίστοιχο ποσό στον Δήμο Ξάνθης ανήλθε στις 270.000 ευρώ και στον Δήμο Αλεξανδρούπολης στις 730.000 ευρώ, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς.

Ο Δήμος Κομοτηνής παρέχει στους δημότες χαμηλής ποιότητας φωτισμό σε γειτονιές και οικισμούς.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού ο Δήμος Κομοτηνής θα πληρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια για τον οδοφωτισμό το 2022.

Ένας σύντομος υπολογισμός αρκεί ώστε να καταδείξει την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και βούλησης που να στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος των οικονομικών του Δήμου και τελικά προς όφελος των ίδιων των πολιτών.

Ή σε άλλη περίπτωση,  τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ομολογία κακοδιαχείρισης, από πλευράς της υφιστάμενης διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής.

Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών σύννομων με την υποχρέωσή τους για μείωση τουλάχιστον κατά 10%, οφείλουμε να υιοθετήσουμε δύο βασικές στρατηγικές που αφορούν στη βέλτιστη χρήση των ήδη περιορισμένων πόρων αλλά και στη δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού με κύριο στόχο την εξασφάλιση εσόδων τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Άλλωστε ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να «οχυρωθούμε» απέναντι και στις μακροπρόθεσμες σύγχρονες προκλήσεις, η χρονική διάρκεια των οποίων, όπως διαφαίνεται, θα ξεπεράσει αυτήν της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.

Η ενεργειακή κρίση βρήκε τον Δήμο Κομοτηνής ανοχύρωτο, καθιστώντας την τοπική κοινωνία «όμηρο» της ισχύουσας λογικής «πληρώνουμε περισσότερο και επιβαρύνουμε το περιβάλλον περισσότερο». Λογική που μπορεί να εκφράζει τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής αλλά όχι και την πλειοψηφία των Κομοτηναίων”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood