Οι Νανόχηνες επέστρεψαν στο Δέλτα του Έβρου!

Καθώς ο χειμώνας προχωράει, χιλιάδες πουλιά – πάπιες, κύκνοι, αρπακτικά, χήνες, παρυδάτια – κατεβαίνουν από τον βορρά για να βρουν ασφάλεια και τροφή στις λιμνοθάλασσες και στα λιβάδια του υγροτόπου του Έβρου.

Ανάμεσά τους εκατοντάδες Ασπρομέτωπες Χήνες, και μαζί τους “φρέσκες-φρέσκες” περισσότερες από εκατό Νανόχηνες, το σύνολο δηλαδή του ευρωπαϊκού (Φινοσκανδικού) πληθυσμού! Φρέσκες, καθώς το κοπάδι που βρισκόταν στην Κερκίνη από τις 18 Σεπτεμβρίου, από τα Θεοφάνεια βρίσκεται στο Δέλτα του Έβρου.

Μέσα στο κοπάδι και ο … Mr Blue με την οικογένειά του (σύντροφο και τρία Νανοχηνόπουλα), ο οποίος με τον δορυφορικό πομπό που φέρει δίνει στους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης πολύτιμες πληροφορίες για το κοπάδι των χηνών.

Ο Mr Blue «πιάστηκε» στις 24 Μαΐου 2018 στα έλη Valdak του Porsanger (πολύ σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός του κοπαδιού στη Νορβηγία). Από τότε φέρει πομπό και δύο μπλε δαχτυλίδια (εξ ου και το όνομά του).

Για τις επόμενες εβδομάδες (σύμφωνα με τη συμπεριφορά που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης), οι Νανόχηνες θα τρέφονται και θα ξεκουράζονται στα εύφορα και ασφαλή λιβάδια του Δέλτα Έβρου, παίρνοντας δυνάμεις για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής για την επόμενη κρίσιμη αναπαραγωγική περίοδο που θα διατηρήσει το πανέμορφο είδος σε ικανοποιητικούς αριθμούς.

Η Νανόχηνα είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος πουλιού, με ένα πολύ μικρό εναπομείναντα πληθυσμό στην Ευρώπη, ο οποίος έχει σταθερή μεταναστευτική συμπεριφορά. Τα πουλιά γεννάνε στη Νορβηγία και ξεχειμωνιάζουν στην Κερκίνη και στο Δέλτα του Έβρου. Η χώρα μας και ειδικότερα οι δύο σπουδαίοι αυτοί υγρότοποι, έχουν μεγάλη ευθύνη για την προστασία του είδους καθώς τους προτιμάει για πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου της ζωής του.