“Όλες οι επιχειρήσεις επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο νέο LEADER” ζητά ο Αντ. Γραβάνης από τον ΥπΑΑΤ

"Όλες οι επιχειρήσεις επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο νέο LEADER" ζητά ο Αντ. Γραβάνης από τον ΥπΑΑΤ.
Screenshot_2474

Παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, με επιστολή του, έκανε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και Πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΕΕ για τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα Επιδοτούμενα Προγράμματα ΕΣΠΑ, Αντώνης Γραβάνης, με την οποία ζητάει την επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση από το νέο LEADER των επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που δεν παράγονται στην περιοχή παρέμβασης, των επιχειρήσεων εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων και την αύξηση του ορίου του προϋπολογισμού ανά έργο.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

“Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την επιλογή στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-4.1 «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΤΑΠΤοΚ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ)» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 2023-2027 σας εκφράζουμε τη διαφωνία μας με βασικά θέματα όπως έχουν προκύψει.

Συγκεκριμένα:

  1. Η εισαγωγή για πρώτη φορά περιορισμών στη μεταποίηση που αποκλείουν την υλοποίηση  επενδυτικών σχεδίων στις αγροτικές περιοχές σε αντίθεση και σε σύγκρουση με το σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας του προγράμματος. Συγκεκριμένα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις των γεωργικών προϊόντων είναι επιλέξιμες μόνο αυτές που θα επεξεργάζονται προϊόντα που παράγονται στη περιοχή παρέμβασης, γεγονός που σημαίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων. Δηλαδή π.χ. μία επιχείρηση σε οικισμό της Ροδόπης που παράγει ταχίνι και προμηθεύεται πρώτη ύλη από τον Έβρο, αποκλείεται από την επιχορήγηση. Ζητούμε την άρση αυτού του περιορισμού.

2) Σχετικά με τις επιχειρήσεις αγροτουρισμού (καταλύματα και εστίαση) να καταργηθεί ο περιορισμός επιλεξιμότητας ΜΟΝΟ σε ορεινές περιοχές και να είναι επιλέξιμα σε όλη την περιοχή παρέμβασης, όπως γίνεται τα τελευταία τριάντα χρόνια και όπως εφαρμόζεται στα άλλα μέτρα του ΠΑΑ.

3) Προβλέπεται  μείωση του ανώτατου  προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένου των ιδιωτικών κεφαλαίων) ανά επενδυτικό έργο από τα 600.000 ευρώ του τρέχοντος LEADER στα 400.000 ευρώ για τις επενδύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και στις 300.000 ευρώ  για το τις υπόλοιπες επενδύσεις. Η ποσοστιαία μείωση του ανώτατου προϋπολογισμού ανέρχεται στο 33,3% και στο 50%. Η μείωση αυτή, καθιστά σχεδόν αδύνατη την ίδρυση επιχειρήσεων αφού το κόστος για την ίδρυση τους υπερβαίνει κατά πολύ τα ανωτέρω όρια.  Ο ανώτατος επιτρεπόμενος συνολικός προϋπολογισμός να διαμορφωθεί στις 600.000 ευρώ, όπως άλλωστε ισχύει και στο τρέχον πρόγραμμα, ώστε να καταστεί εφικτή η ίδρυση βιώσιμων επιχειρήσεων αντιμετωπίζοντας την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση του κόστους κατασκευής. 

Κύριε Υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας και σύμβουλοι της πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την εξαιρετική σημασία των προγραμμάτων LEADER διαχρονικά στην ανάπτυξη των  πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων των αγροτικών, μειονεκτικών και ορεινών περιοχών.

Το μέγεθος των επιχειρήσεων αυτών ήταν αποτρεπτικό για συμμετοχή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα οπότε το συγκεκριμένο που έχει ως βασικό στόχο την ίδρυση και παραμονή επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές ήταν μονόδρομος. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί  είναι εξαιρετικά προβληματικοί, ιδίως σε μία χρονική περίοδο που οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης. Ζητούμε όλες οι επιχειρήσεις στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα να είναι επιλέξιμες ώστε να στηριχθούν οικονομικά, να παραμείνουν σε ορεινές, αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές και κυρίως να επιτευχθεί ο στόχος της τοπικής ανάπτυξης».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood