Η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα· ακόμα και με την πρόκληση θερμού επεισοδίου, καθώς το Oruc Reis συνεχίζει την επικίνδυνα προκλητική πορεία του. Έχει δείξει τη διάθεση να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο, προσεγγίζοντας έως και τα 6,5 ναυτικά μίλια.
Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα….
Σύμφωνα με πηγές του Επιτελείου, “αν η Άγκυρα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα εσκεμμένα, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να γίνει δύσκολη η ζωή στις γέφυρες των τουρκικών πολεμικών πλοίων και κυρίως στου Oruc Reis”.
Όλες αυτές τις ημέρες το Επιτελείο και οι μάχιμες Μονάδες παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενημερώνουν την Πολιτική ηγεσία για κάθε κίνηση που γίνεται.
Πολλές μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν γίνει ιδιαίτερα σιωπηρά, ώστε αυτοί που πρέπει, να είναι εκεί που πρέπει.
Όλες οι αποτρεπτικές ενέργειες και τα σχέδια – εφόσον υπάρξει κλιμάκωση – έχουν τεθεί στην διάθεση της Πολιτικής ηγεσίας, όπως και τα αποτελέσματα αυτών που δυνητικά μπορεί να υπάρξουν.
Παράλληλα οι Μονάδες του Ελληνικού Στόλου έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου.
«Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Πλέον δεν μιλάμε απλώς για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου, υπάρχει κίνδυνος για σύρραξη», προειδοποιεί έμπειρος διπλωμάτης!
Αυτή την στιγμή το τουρκικό ερευνητικό, πλέει 74 μίλια από το Καστελλόριζο, 43 μίλια από τη Ρόδο, και 56 μίλια από την Κάρπαθο. Χθες έφτασε μέχρι και 14 μίλα από το Καστελόριζο. Το Oruc Reis κινείται μια βορειοανατολικά και μια νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου.