Ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων, απέστειλε η Ένωση Εκτροφέων της Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, ζητώντας άμεση οικονομική στήριξη εν όψει των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

“Δεδομένου ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας δεν εντάσσεται μέχρι σήμερα σε κανενός είδους έκτακτης κρατικής οικονομικής στήριξης, είναι πλέον προφανές ότι πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βραχυκερατικής απειλούνται με οικονομική κατάρρευση”, τονίζουν μεταξύ άλλων στην επιστολή, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ. Μετά την επέκταση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έως τις 27/4/2020, και με δεδομένο ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας δεν εντάσσεται μέχρι σήμερα σε κανενός είδους έκτακτης κρατικής οικονομικής στήριξης, είναι πλέον προφανές ότι πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βραχυκερατικής απειλούνται με οικονομική κατάρρευση.
Σημειωτέον ότι οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές
περιοχές, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κανονική λειτουργία τους.ffbbb7bb vrk 003Τα προϊόντα της βραχυκερατικής – κρέας και κρεοσκευάσματα – απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, κυρίως μέσω της εστίασης και εξειδικευμένων καταστημάτων λιανικής πώλησης. Λόγω της ιδιαιτερότητάς τους δεν υπάρχουν καθόλου στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων Supermarket, τις μόνες δηλαδή επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων που αυτή τη στιγμή λειτουργούν κανονικά.
Συνέπεια αυτών είναι η ζήτηση των προϊόντων μας να είναι σχεδόν μηδενική από την αρχή της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, και σίγουρα για αρκετό διάστημα μετά τη λήξη τους.
Θα ήταν καταστροφικό και για εμάς, για τον κλάδο του κρέατος, για την κτηνοτροφία, αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να επέλθει οικονομική κατάρρευση και εν τέλει κλείσιμο παραγωγικών μονάδων τροφίμων.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξαναδείτε το θέμα της στήριξης της κτηνοτροφίας γενικά και ειδικά το κομμάτι εκείνο που αφορά στην εκτροφή αυτόχθων ελληνικών φυλών παραγωγικών ζώων, με άμεση οικονομική ενίσχυση των εκτροφών ανάλογα με τη δυναμικότητά τους”.

f3ee5b57 vrk 002