Δύο αποκριάτικοι θίασοι από το Γκάμπροβο, την πόλη της Βουλγαρίας που αποτελεί σημείο αναφοράς στα καρναβαλικά δρώμενα της Ευρώπης καθώς ανήκει στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πόλεων όπου διοργανώνεται Καρναβάλι, θα συμμετάσχουν στη μεγάλη νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση που διοργανώνει η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής το Σάββατο 22 του μηνός.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον θίασο των “Μίμων” και τον θίασο “Γαργάρα”, που θα συνοδεύονται και από δύο αντιδημάρχους γυναίκες του Γκάμπροβο, που έχει και γυναίκα δήμαρχο, τη δυναμική Τάνια Χρίστοβα η οποία πάντα ανοίγει την αποκριάτικη παρέλαση της πόλης της που γίνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Μαΐου.

Η Δήμαρχος του Γκάμπροβο στην κορυφή της καρναβαλικής παρέλασης που γίνεται κάθε χρόνο στη βουλγαρική πόλη με την παράδοση στην αποκριά.

Το Γκάμπροβο είναι γνωστό για το αποκριάτικο φεστιβάλ του και οι κάτοικοί του για την αγάπη τους για το χιούμορ. Η καρναβαλική του παρέλαση ξεκινά με το κόψιμο της ουράς της βασίλισσας του καρναβαλιού, μιας γάτας μήκους έξι μέτρων. Η πομπή περνά από το κέντρο της πόλης με επικεφαλής τη γάτα και τη Δήμαρχο που κρατά την κομμένη ουρά της. Κάθε χρόνο η προετοιμασία από το εργαστήριο όπου κατασκευάζονται μεγάλες μακέτες υπαρκτών προσωπικοτήτων και χαρακτήρων από τη Βουλγαρία και ολόκληρο τον κόσμο.

Η παράδοση του καρναβαλιού του Γκάμπροβο ξεκίνησε τον 19ο αιώνα με την αποκαλούμενη «Ολελίινα», ένα λαϊκό πανηγύρι με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στις αρχές του 20ου αιώνα μετεξελίχθηκε σε καρναβάλι. Αργότερα, χάρη και στη δημιουργία του “Μεγάρου του Χιούμορ και της Σάτιρας”, εκσυγχρονίστηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή.

Από το 2000 το Γκάμπροβο είναι μέλος της ένωσης ευρωπαϊκών πόλεων στις οποίες πραγματοποιείται καρναβάλι.

Η συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ προέκυψε μετά από σχετική πρόταση του Συλλόγου Εβριτών και την επαφή που πραγματοποιήθηκε με την επίσκεψη στον βουλγαρικό Δήμο του προέδρου και του χοροδιδασκάλου του συλλόγου Χρήστου Χατζηπέμου και Χρήστου Γαντζίδη αντιστοίχως, και του στελέχους της ΔΚΕΠΠΑΚ, Τέλη Κελεσίδη, οι οποίοι μετέφεραν την πρόταση για συνέργεια εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής.