Τις αρχές και τις θέσεις του συνδυασμού «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Ελένη Λαφτσή.  «Στις ερχόμενες εκλογές του Μαΐου, το μόνο πραγματικό δίλημμα που θα έχουν μπροστά τους οι πολίτες», τόνισε στην ομιλία της η κ. Λαφτσή, «είναι να επιλέξουν ανάμεσα σε μια Δημοτική Αρχή χωρίς όραμα, με λογική  απλής διαχείρισης ή σε μια Δημοτική Αρχή που θα αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, θα υπερασπίζει τα δημόσια αγαθά και θα σχεδιάζει, με τη συμμετοχή των πολιτών, τη νέα εποχή που έρχεται».

laftsi1Κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης, έγινε και η επίσημη παρουσίαση 26 υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων με την «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», οι 16 εκ των οποίων είχαν ανακοινωθεί προ ολίγων ημερών. «Όλα αυτά που αναφέρουμε στη διακήρυξη της παράταξής μας, για να πραγματοποιηθούν, χρειάζονται μια ομάδα», σημείωσε κατά την παρουσίαση η επικεφαλής του συνδυασμού, δηλώνοντας πεπεισμένη ότι «εμείς έχουμε μια δυνατή ομάδα από νέους ανθρώπους, επιστήμονες, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανθρώπους που προέρχονται από όλους τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Ομάδα που συνεχώς εμπλουτίζουμε!».

Οι 26 υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κομοτηνής με την «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» είναι οι εξής:

 • Αντωνίου Χρήστος, Αστυνομικός – Υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου.
 • Βρή Χαρά, Δικηγόρος – Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης
 • Διαλεχτάκη Κερασούλα, Συνταξιούχος, πρώην επιστημονική συνεργάτις της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και πρώην υπάλληλος Τράπεζας της Ελλάδας.
 • Ιναγκάμοβα Λόλα-Κατερίνα, Ειδικευόμενη Ιατρός, Μαιευτήρας -Γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
 • Καραγιαννίδου Ευφροσύνη, Συνταξιούχος του ΙΚΑ, πρώην εργαζόμενη ΦΑΝΚΟ
 • Κουγιουμτζόγλου Αγγελική, Αρχιτέκτων μηχανικός.
 • Λιονάκη Σοφία, Ωκεανολόγος, εργαζόμενη στο Δ.Π.Θ.
 • Λουτατίδης Γεώργιος, Πτυχιούχος οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Β.Α.) και πτυχιούχος Νομικής, πρώην στέλεχος της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
 • Σιτζάκ Εμίν Κιαμήλ, Τεχνίτης, ελεύθερος επαγγελματίας, πτυχιούχος Υποστήριξης Συστημάτων, Εφαρμογών & Δικτύων Η/Υ, ιδρυτικό μέλος του “Μειονοτικού Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κομοτηνής” και πρωτεργάτης της Ένωσης Προσώπων Κίνησης Πολιτών.
 • Σπηλιώτη Χριστίνα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, λέκτορας στην Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ.
 • Στρατιάδης Ανέστης, Μαθηματικός, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης με την παράταξη Συνασπισμός Πολιτών, υποψήφιος νομάρχης το 1998 και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ το 2006.
 • Συλιβού Άρτεμις, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος του Εργαστηριακού και Τεχνικού Προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπαιδεύτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο και σε Κ.Ε.Κ..
 • Τσατσαρίδης Κωνσταντίνος, Αγρότης, δημοτικός σύμβουλος και  αντιδήμαρχος του πρώην δήμου Αιγείρου.
 • Τσαρέκα Συρματούλα, Υπάλληλος του ΟΑΕΔ. Είναι μέλος της τοπικής ομάδας του “Πελίτι” και συμμετέχει στα κινήματα της πόλης.
 • Χασάν Εκρέμ, Οδοντίατρος, αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου  Κομοτηνής.
 • Χασάν Χασάν, Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος Μηχανικός, εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος με την ΠΟΛΗ-τική ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
 • Μιχαηλίδης Παναγιώτης, Εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ως διαχειριστής έργων και βραβευμένων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων  έργων.
 • Κουσουτζής Αθανάσιος, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης
 • Βέτης Δημήτριος, Δημοτικός υπάλληλος του δήμου Αρριανών
 • Κιόρογλου Κυριακή, Παρασκευάστρια στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γεν.Νοσοκομειου Κομοτηνής
 • Μανωλόπουλος Δημήτριος, Αγρότης
 • Μαυρόπουλος Χαράλαμπος, πρώην Εργολάβος δημοσίων έργων, συνταξιούχος
 • Τοτοκώτσης Κωνσταντίνος, Δημοσιογράφος
 • Χαλήλ Χαλήλ, Αγρότης, Μεμέτ Μεμέτ, Ελεύθερος επαγγελματίας
 • Σαδίκ Ισμαήλ Ιμπραχήμ, Εκπαιδευτικός

Ολόκληρη η ομιλία της υποψήφιας Δημάρχου Κομοτηνής, Ελένης Λαφτσή

«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω. Νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους, τον καθέναν και την κάθε μια ξεχωριστά που βρίσκεστε σήμερα εδώ στην παρουσίαση των βασικών αρχών της κίνησης μας.

laftsi3Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην παρουσία του Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και της Γ.Γραμματέως του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Σοφίας Μιχαλιτσούδη.

Δεν σας κρύβω ότι αποτελεί για μένα πολύ μεγάλη τιμή η παρουσία όλων σας, τόσων πολλών συμπολιτών μου, που διακρίνονται για την ποιότητα και το ήθος του και τη στάση ζωής, ο καθένας στον χώρο του, για την επαγγελματική, την κοινωνική τους δράση στην πόλη αλλά και τους οικισμούς.

Αυτή τη θετική τους ανταπόκριση, θέλω να την εκλάβω και ως μια ανησυχία και αγωνία για την πορεία αυτής της πόλης, για το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων της και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Είναι αλήθεια αγαπητοί φίλοι, ότι εμείς δεν ξεκινάμε σήμερα.

Ως αυτοδιοικητική κίνηση διαγράφουμε ήδη μια διαδρομή. Σε λίγους μήνες ολοκληρώνουμε μια παρουσία πέντε χρόνων στα δημοτικά πράγματα του τόπου. Ολοκληρώνουμε έναν δημιουργικό κύκλο και ανοίγουμε ένα νέο πιο δυναμικό και πιο ελπιδοφόρο.

Είμαστε η πιο νέα αυτοδιοικητική κίνηση από όλες τις άλλες που διεκδικούν να διοικήσουν το δήμο. Αναλογισθείτε, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές θητείες ήδη.

Και όμως σε αυτή τη μικρή διαδρομή θεωρούμε ότι έχουμε ήδη βάλει τη σφραγίδα μας στα τοπικά πράγματα!

Έχουμε αφήσει ευκρινές το αποτύπωμά μας με τα θέματα που αναδείξαμε και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στο δημόσιο χώρο.

Συνεισφέραμε αποφασιστικά για να υπάρχει αυτό το επίπεδο συζήτησης σε όσα θέματα απασχόλησαν το δήμο. Από το δημοτικό συμβούλιο έως όλα τα όργανα διοίκησης. Αλλά κυρίως δώσαμε ένα άλλο ύφος και ήθος άσκησης υπεύθυνης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, εξαντλώντας τις δυνατότητες που είχαμε για τις πράξεις  ή τις παραλείψεις  της διοίκησης.

Τιμήσαμε στο ακέραιο την εμπιστοσύνη και τη δύναμη που μας έδωσαν οι συμπολίτες μας για να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί γι αυτούς και την κοινωνία. Δεν την ανταλλάξαμε για ίδια οφέλη, αλλά για το κοινωνικό σύνολο.

Δεν τη χρησιμοποιήσαμε για δημόσιες σχέσεις, αλλά για διεκδικητική παρουσία στην αναζήτηση λύσεων.

Τηρήσαμε στάση αρχών, δώσαμε μάχες από θέσεις αξιών, πράγματα που θα μας ακολουθούν και στο μέλλον.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω, αγαπητοί φίλες και φίλοι, δεν θα είχαμε διανοηθεί ή κατορθώσει να κάνουμε -ώστε να μας σηματοδοτούν σήμερα στη σκέψη των συμπολιτών μας- αν δεν είχαμε συνδιαμορφώσει όλοι εμείς στην ΠΟΛΗτικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ένα πλαίσιο αρχών  που όλοι μαζί συνομολογήσαμε, με πίστη στις δυνατότητες του Δήμου μας και των ανθρώπων της. Με σεβασμό στη Δημοκρατία, με σεβασμό των δημόσιων αγαθών, και του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν θα τα καταφέρναμε αν δεν αφουγκραζόμασταν  τις αγωνίες των συμπολιτών μας, των συλλογικοτήτων, των εργαζομένων, των αναγκών της κοινωνίας.

Σήμερα μπορούμε και πρέπει, ως κίνηση, να είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία και δράση μας, που αναγνωρίζεται  από εχθρούς και φίλους, και θέλω να ευχαριστήσω όσους αφανείς αλλά ανήσυχους συνδημότες μας, ανιδιοτελώς  συνέβαλαν σε όλη αυτή την πορεία μας. Αποτελεί για μας μια παρακαταθήκη. Δεν ήμασταν αλάθητοι! Επιζητούμε τη δημιουργική κριτική όλων σας, όσων παρακολουθούν τα δημοτικά πράγματα και θέλουν να  συμβάλουν εποικοδομητικά.

Δεν κρύψαμε τις δυσκολίες. Και εγώ η ίδια ,που είχα την μεγάλη τιμή να με επιλέξουν ως επικεφαλής, αποτελώ ζωντανό παράδειγμα της μέσης γυναίκας που καλείται να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους που είναι επιφορτισμένη, ως εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος και πολιτικός, όχι όμως, με τη στενή έννοια του όρου, καθώς η ενασχόληση με τα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κάτι ευρύτερο, είναι η καθημερινότητά μας, είναι η ζωή μας. Και όλα αυτά μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, που δεν έχει ακόμη εξαλείψει πλήρως τις προκαταλήψεις της για τους προκαθορισμένους ρόλους των φύλων.

Γι αυτό για εμένα αυτή η αναμέτρηση αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση και ζητώ να συμπαραταχθούν δίπλα μου όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά και όλοι όσοι δεν βολεύονται σ΄ αυτές τις παρωχημένες αντιλήψεις και τα στεγανά των ρόλων…

Αγαπητές μου φίλες και φίλοι.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο, ένα νέο κύκλο που ανοίγει. Θα θέλαμε να είναι διαφορετική η πραγματικότητα στο δήμο μας.

laftsi2Αλλά δυστυχώς η κατάσταση στην πόλη και στους οικισμούς, μας πληγώνει. Μας πληγώνει γιατί δεν είναι βιώσιμη, γιατί υπάρχει ακόμη και σήμερα έλλειψη βασικών υποδομών, δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, χώρων πρασίνου, χώρων άθλησης και πολιτισμού, και μια διακριτή ανισότητα στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων, όχι μόνο ανάμεσα στην πόλη και στους οικισμούς της, αλλά ανάμεσα και σε συνοικίες αυτής της ίδιας της πόλης!

Είναι η πόλη με τα χίλια πρόσωπα, είναι ο δήμος με τα χίλια πρόσωπα! Αλλού το προσωπείο της σύγχρονης, προσβάσιμης πόλης και αλλού το προσωπείο της μιζέριας και της εγκατάλειψης.

Είναι ο δήμος που βρίθει διακρίσεων! Που πνίγεται από το κυκλοφοριακό πρόβλημα και δείχνει να μην το έχει αντιληφθεί, που με μια απλή βροχόπτωση, πλημμυρίζουν οι συνοικίες, ακόμη και τμήματα του κέντρου του, είναι ο δήμος που έχει αποψιλώσει και περιορίσει τους χώρους πρασίνου, με αποτέλεσμα αυτή η πόλη, παρόλο που είναι κτισμένη στις παρυφές  ενός από τα πιο όμορφα δάση, της Νυμφαίας, να χαρακτηρίζεται από το τσιμέντο και αυτό να θεωρείται εξέλιξη και πολιτισμός.

Είναι ο δήμος που σε κάποιους οικισμούς του, εν έτει 2019,οι κάτοικοί του δεν εμπιστεύονται το πόσιμο νερό, είναι ο δήμος που στην καρδιά της πόλης του έχει μια ανοιχτή πληγή που λέγεται Αλάν Κογιού, όπου καθημερινά παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και προσποιείται ότι δεν βλέπει, είναι ο δήμος με λίγα λόγια που διαθέτει και πολίτες β΄ κατηγορίας.

Γιατί όμως να  υπάρχει σήμερα αυτή η στασιμότητα και η παραλυσία στον δήμο που δεν γοητεύει και δεν ελκύει κανένα ; Οφείλουμε να αναζητήσουμε βαθύτερα τις λογικές που κυριάρχησαν και οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση…

Πεποίθησή μας είναι ότι  οι ασκούμενες πολιτικές της διοίκησης εξαντλήθηκαν αποκλειστικά  σε μια διαχειριστική αντίληψη αντιμετώπισης των δημοτικών πραγμάτων. Πολιτικές απονευρωμένες χωρίς έμπνευση και σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Υπάρχει πιο κραυγαλέο παράδειγμα από τον δημόσιο κομπασμό για την ύπαρξη εκατομμυρίων πλεονασμάτων, εις δόξαν των κοινωνικών αναγκών που μεγενθύνονταν, σύμφωνα με το ρητό «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι πένονται»;

Οχυρώθηκαν πίσω από την ασφάλεια του υπερσυγκεντρωτικού δημαρχοκεντρικού συστήματος άσκησης διοίκησης που τροφοδοτούσε την αλαζονεία και τον εγωισμό, αγνοώντας άλλες γόνιμες και δημιουργικές προτάσεις.

Γι αυτό άλλωστε και όταν θεσμοθετήθηκε ο Κλεισθένης αντιτάχθηκαν με πάθος, προφανώς γιατί τους χαλούσε το βόλεμα γιατί τους έβγαζε από την ασφάλεια που τους παρείχε η πλειοψηφία.

Έναν κατεξοχήν λαϊκό θεσμό εξουσίας τον στέγνωσαν. Εξοβελίζοντας στο περιθώριο τη συμμετοχή των πολιτών και των συλλογικοτήτων. Αφού ακόμη και τον θεσμοθετημένο ρόλο των διαβουλεύσεων τον απαξίωσαν.

Αγαπητοί φίλοι κ φίλες,

Αυτή είναι η πραγματικότητα που μας πληγώνει που μας πονά όλους. Μας λένε υπερβολικούς και άδικους όταν την αναδεικνύουμε, δείχνοντας στη θέση της μια άλλη εξωραϊσμένη εικονική πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν που βιώνουμε όλοι εμείς.

Κάποιοι άλλοι πάλι προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει επιδιώκοντας να καλλιεργήσουν την ηττοπάθεια, μειωμένες προσδοκίες, άρα και περιορισμένα ή ακόμη και ευτελή κριτήρια επιλογών της ψήφου.

Θέλω να διακηρύξω από εδώ ότι εμείς επιμένουμε. Αυτή την πραγματικότητα μπορούμε και πρέπει να την αλλάξουμε!!

Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους ακόμη ονειρεύονται, σε όσους οραματίζονται. Όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά και σε όσους η μοιρολατρία και η σιωπή είναι ξένα με αυτούς χαρακτηριστικά γιατί δεν ταιριάζει σε ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους.

Αγαπητοί φίλοι κ φίλες

Σήμερα είμαστε ακόμη πιο ώριμοι, βαθύτεροι γνώστες των θεμάτων, πλούσιοι σε εμπειρίες και έτοιμοι να εμπλουτίσουμε το σχέδιο και το όραμα που είχαμε συνδιαμορφώσει τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτή τη συζήτηση ανοίγουμε σήμερα. Μια συζήτηση που θα διευρυνθεί τις επόμενες μέρες με την αυθεντική και την άμεση συμμετοχή των συμπολιτών μας στη πόλη και τους οικισμούς του Δήμου.

Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια νέα δυναμικά αναπτυσσόμενη πραγματικότητα που έρχεται από τη βόρεια μεγάλη γειτονιά μας, από την βαλκανική ενδοχώρα, της οποίας μπορούμε να είμαστε η ζηλευτή αυλή στη θάλασσα, τον ήλιο, το εμπόριο, τις τουριστικές υπηρεσίες.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών, εκ των οποίων πολλοί απαιτητικοί επισκέπτες, τη πρώτη πόλη που συναντούν στον πρώτο Δήμο που εισέρχονται είναι η Κομοτηνή και ο Δήμος μας.

Είμαστε ο καθρέφτης της χώρας, με τις ξεχωριστές φυσικές ομορφιές, τις παραλίες, τις λιμνοθάλασσες, τις αρχαιότητες, τα ιστορικά μας μνημεία, τις πολυπολιτισμικές παραδόσεις.

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε γρήγορα το ισχυρό αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε.

Σήμερα οι είσοδοι της πόλης δεν είναι πια μόνο  η ανατολική  ή η δυτική, αλλά η νέα μεγάλη είσοδος που έρχεται από τον κάθετο άξονα. Αυτήν οφείλουμε να διαμορφώσουμε και να σχεδιάσουμε με τρόπο που να προσελκύει, να μαγνητίζει και κυρίως να οδηγεί τους απαιτητικούς επισκέπτες στους χώρους που αποτελούν τον πλούτο και τα ισχυρά 
πλεονεκτήματα της περιοχής.

Είναι επείγον και καίριο ζήτημα να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των έργων που αφορούν την ανάπλαση και αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, αλλά και η υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ώστε αξιοποιώντας υπαρκτά χρηματοδοτικά εργαλεία, και  σε συνεργασία με τον δήμο, να ανταποκριθεί, ως οφείλει, στις απαιτήσεις των επισκεπτών σε όφελος της τοπικής οικονομίας και των δημοτών.

Η αξιοποίηση αυτού του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος δεν αναιρεί την ανάγκη, αλλά αντίθετα επιβάλλει την εντατικοποίηση των ελέγχων στην είσοδο για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και της παραοικονομίας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

ΜΠΟΡΟΥΜΕ όλοι μαζί να σχεδιάσουμε ένα δήμο με την πόλη και τους οικισμούς του προσβάσιμο και συνάμα ελκυστικό, που να θέλεις να ζεις και να ονειρεύεσαι.

Μια πόλη βιώσιμη, καθαρή, λειτουργική, πολυπολιτισμική, συμβατή με τις νέες τεχνολογίες.

Στην καθαριότητα και στη διαχείριση των απορριμμάτων να στοχεύσουμε ώστε ν΄ αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και τις κατεστημένες νοοτροπίες.

Οι ημιυπόγειοι κάδοι που σε άλλες πόλεις εδώ και καιρό είναι μια πραγματικότητα, στην πόλη μας είναι μόνον στα χαρτιά.

Δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα σε ευρεία κλίμακα ημιυπόγειων κάδων που θα ανακουφίζει την πόλη και τους  οικισμούς της.

Επιμένουμε στη διαλογή στην πηγή,την ανακύκλωση, την ανάκτηση και την κομποστοποίηση. Σ’ αυτό που ονομάζεται και ορίζεται ως κυκλική οικονομία, στην διευρυμένη και μαζική  περιβαλλοντική συνείδηση και δράση, σ΄αυτό που   αποτελεί εκφρασμένη κεντρική στρατηγική βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης ολόκληρης της Ευρώπης.

Θα εργασθούμε για να προχωρήσει ταχύτερα ο εγκεκριμένος Περ/κος σχεδιασμός διαχείρισης  των απορριμμάτων για να ελαφρυνθεί ο Δήμος. Στη δική μας αντίληψη η διαχείριση των απορριμμάτων είναι στάση ευθύνης, συμμετοχής, συλλογικής προσπάθειας των πολιτών. Δεν είναι βάρος, αλλά μπορεί η διαχείριση τους να αποτελέσει πόρο για τον δήμο.

Στη σύγχρονη μάστιγα του κυκλοφοριακού, προτείνουμε να υιοθετηθεί ένας άλλος τρόπος σκέψης και δράσης.

Αν η ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τότε η ρύθμιση της κυκλοφορίας των πεζών είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος.

Είμαστε σε ετοιμότητα και με πνεύμα συναίνεσης αναζητήσουμε την πεζοδρόμηση  τμημάτων στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα με την πύκνωση των δημοτικών μέσων μεταφοράς, καθώς και την αναζήτηση περιμετρικά νέου χώρου στάθμευσης.

Στις άμεσες προτεραιότητές μας συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου, ώστε να απελευθερωθούν χώροι για δημόσια χρήση, όπως σχολική στέγη και πάρκα, καθώς θα ανακουφιστούν και μειονεκτικές περιοχές της πόλης, αυτό που με ευκολία ονομάζεται «η πίσω πλευρά της πόλης».

Προβάλλουμε την αναγκαιότητα ο δήμος  να αγκαλιάσει τη νέα γενιά, με τη δημιουργία δημόσιων χώρων ,όπου θα αναπτύσσουν την δημιουργικότητα, την πνευματικότητα, τις  σχέσεις τους, με πρόσβαση σε υποδομές παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.

Δεν νοείται για μας στη σημερινή εποχή να εκκρεμεί  ακόμη η ολοκλήρωση βασικών υποδομών, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, να υπάρχει ακόμη πρόβλημα ποιότητας και ασφάλειας  πόσιμου νερού, όπως συμβαίνει σε οικισμούς του δήμου.

Πεποίθησή μας  είναι η αρμονική συμβίωση, η ισονομία, ισοπολιτεία των συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής.

Αναγνωρίζουμε τα βήματα που έγιναν στον τομέα της προσβασιμότητας της πόλης  για τους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην κοινωνία ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους.

Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και κυρίως των σκυλιών, έχει μεγενθυνθεί και έχει διχάσει  την τοπική κοινωνία, με ευθύνη βέβαια της διοίκησης του Δήμου, που προτίμησε την απραξία προς αποφυγή συγκρούσεων. Απαιτείται βούληση για εφαρμογή του νόμου (καταγραφή μέσω των κτηνιάτρων όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων), εξωραϊσμός ,εξανθρωπισμός και επέκταση του υπάρχοντος κυνοκομείου, το οποίο ομολογουμένως είναι σε άθλια κατάσταση και δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου, με τη ένταξη σ΄αυτό εργαζομένων του δήμου, αλλά και εθελοντών, που θα προβάλλει ,θα εκπαιδεύει και θα κοινωνικοποιεί  αυτά τα ζώα, με στόχο πάντα την επίτευξη υιοθεσίας.

Η σχέση μας με τα ζώα καταδεικνύει και το επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου. Δεν είμαστε υπέρ των απογυμνωμένων από αυτά πόλεων. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και θέματα ασφάλειας των συμπολιτών μας, εκεί όπου αυτά τίθενται.

Τίποτα από τα παραπάνω αναφερόμενα δεν μπορεί να είναι βέβαια αποτελεσματικό, αν δεν υπάρξουν παράλληλα δράσεις στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των νέων συνδημοτών μας και γι αυτό απαιτείται η συνεργασία του δήμου, με τις φιλοζωικές οργανώσεις και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Αγαπητοί φίλοι

Στην εποχή μας είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με ενεργητικό τρόπο τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Χρειάζονται λίγες μόνο ώρες έντονων βροχοπτώσεων για να πλημμυρίσουν δρόμοι, από το κέντρο της πόλης μέχρι τους οικισμούς, να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων με συνέπειες στην αγροτική παραγωγή.

Επιβάλλει αυτή η πραγματικότητα να επαναξεταστούν οι πεπαλαιωμένες υποδομές και να καταγραφούν με ακρίβεια οι ανάγκες, έτσι ώστε να σχεδιαστεί μακροπρόθεσμα η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο η αγροτική οδοποιία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τον αγροτικό πληθυσμό του δήμου μας και πρέπει να αντιμετωπίζεται σταθερά, έγκαιρα και σε όλους ανεξαιρέτως τους οικισμούς, χωρίς διακρίσεις. Οφείλουμε να μην ξεχνούμε ως Δήμος ότι μεγάλο τμήμα των δημοτών μας ασχολείται με τον αγροτικό τομέα,την κτηνοτροφία,που τα 
χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα έχουν οδηγήσει πολλές εκμεταλλεύσεις σε αδιέξοδο. Δεν κλείνουμε τα μάτια στις ανάγκες τους ,θα είμαστε σε διαρκή διάλογο μαζί τους.

Αυτή η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλει να δούμε σε νέα βάση το φυσικό  περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Την ενίσχυση των χώρων πρασίνου, σε όλο τον δήμο, αλλά ιδιαίτερα μέσα στην πόλη.

Να διεκδικήσουμε την ανάπλαση και την αποκατάσταση των χώρων και των κατασκευών στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Να διεκδικήσουμε τον χώρο που βρίσκεται στον αστικό ιστό της πόλης για αξιοποίηση. Αναφέρομαι στον πρώην κτηνοτροφικό σταθμό, μια μεγάλη έκταση τριακοσίων περίπου στρεμμάτων. Μπορεί να αξιοποιηθεί με βάση ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων. Να αναζητήσουμε τρόπους ανάπλασης, ως φυσικού  χώρου πρασίνου, του μεγάλου τμήματος στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Ουσιαστική αξιοποίηση και οργανική σύνδεση σε ευρύτερη κλίμακα, του δήμου με το Δ.Π.Θ. ώστε να καταστεί ο ιμάντας της διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της.

Να αξιοποιήσουμε τα καινοτόμα εργαλεία που φέρνει η ψηφιακή εποχή, σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του δήμου.

Η έξυπνη πόλη δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες να κάνουμε το δήμο, την πόλη περισσότερο βιώσιμη και φιλική προς το δημότη.

Δεσμευόμαστε για την έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου να υποδεχθεί και να αξιοποιήσει  εφαρμογές που δρομολογούνται, όπως η ενιαία ψηφιακή πύλη για τον πολίτη- ανάληψη όλων των εγγράφων που τον αφορούν, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Ακόμη εφαρμογές όπως της έξυπνης στάθμευσης, της διαχείρισης των υδάτων, των απορριμμάτων, της διαχείρισης λειτουργίας των κτιρίων κλπ.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ στη δημόσια συζήτηση τους δύο συνυποψηφίους μου να ερίζουν για το αν ο Δήμος αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες αν η Κομοτηνή ανήκει η όχι σε αυτό που αναφέρεται ως «Έξυπνη πόλη»! Υπάρχει αγαπητοί φίλοι πιο αδιάψευστος μάρτυρας από τους ίδιους τους πολίτες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά; Επιτέλους ποιες είναι οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες  και δεν το γνωρίζουν; Οι διαδοχικές Δημοτικές διοικήσεις στις οποίες και οι δυο συμμετείχαν από θέσεις ευθύνης κράτησαν δυστυχώς το Δήμο μακριά από την ψηφιακή εποχή που ζούμε. Δεν αξιοποίησαν χρηματοδοτικά εργαλεία, έξυπνες εφαρμογές στα οποία άλλοι Δήμοι πρωτοστάτησαν. Σήμερα αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος 
διαγκωνίζονται γύρω από τα προγράμματα με καινοτόμες ,τεχνολογικές εφαρμογές που ανακοίνωσε η σημερινή κυβέρνηση. Όπως του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, της ψηφιακής πλατφόρμας για την διαχείριση των θέσεων στάθμευσης σε όλες τις μεγάλες πόλεις ύψους 20 εκατ. ευρώ την Ενιαία ψηφιακή πύλη για ανάκτηση ηλεκτρονικά από τον πολίτη εγγράφων.

Αν δεν προετοιμαστούμε έγκαιρα ως Δήμος κινδυνεύουμε να χάσουμε για άλλη μια φορά το τρένο της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Θα πρωτοστατήσουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας  του πολιτιστικού έργου που παράγεται και που αποτελεί οξυγόνο, ιδιαίτερα για μικρούς περιφερειακούς δήμους, όπως ο δήμος Κομοτηνής, στηρίζοντας τις δράσεις των τοπικών  συλλόγων που οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν να επιδείξουν σημαντική παρουσία, η οποία ξεφεύγει από τα στενά τοπικά όρια, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες και τη δημιουργικότητα του εντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Καθώς  ο πολιτισμός δεν ψυχαγωγεί απλά, αλλά και  διαπαιδαγωγεί, επιβάλλεται να ξαναμελετήσουμε και να αναδιαμορφώσουμε  σε νέες σύγχρονες κατευθύνσεις, που θα περικλείουν τον πλούτο της πολυπολιτισμικής μας περιοχής, καθώς και όλων των Βαλκανίων.

Το ΔΗΠΕΘΕ  πρέπει να μετατραπεί σε ζωντανό κύτταρο, σε  χώρο δράσης και δημιουργίας των ζωντανών καλλιτεχνικών δυνάμεων του δήμου,ξεπερνώντας την επιλεκτική και  εν πολλοίς μη αντιληπτή παρουσία και δράση του. Θα εργαστούμε για να αναβαθμίσουμε τις αθλητικές υποδομές, καθώς από την εγκατάλειψη, οδηγούνται σε απαξίωση.

Βλέπετε το κολυμβητήριο που έκλεισε, το κλειστό γυμναστήριο που η στέγη του και  όχι μόνο, είναι προβληματική, χώροι άθλησης, γήπεδα στους οικισμούς του δήμου που είναι ακατάλληλα για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν.

Ευτυχώς ο Φιλόδημος ,έρχεται με γενναία χρηματοδότηση να καλύψει αυτά τα κενά. Απαιτείται όμως και η πολιτική βούληση. Εμείς δεσμευόμαστε σ΄αυτήν την κατεύθυνση. Και ήδη με τη δική μας πρωτοβουλία, πρόταση και διαμεσολάβηση έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή μιας σειράς γηπέδων σε οικισμούς.

Αγαπητοί  συνδημότες

Σε μια περίοδο που η χώρα βγαίνει από τη σφιχτή δημοσιονομική επιτήρηση και βρίσκει τον βηματισμό της. Επανακάμπτει οικονομικά και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας η κρίση, ο δήμος οφείλει να εναρμονιστεί σ΄ αυτό το πνεύμα, όχι μόνο με τη  διανομή τροφίμων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, αλλά στη διαμόρφωση και άσκηση της δικής του κοινωνικής 
πολιτικής.

Με σταθερή τιμολογιακή πολιτική, αντίστοιχη με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, απέχοντας από  επιθετικές ενέργειες σε βάρος πολιτών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για τους οικονομικά αδύναμους.

Φίλες και φίλοι

Αναγνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος, είναι ένα ευεργετικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δήμους, μετά  από μεγάλο χρονικό διάστημα συρρίκνωσης των ΚΑΠ που άγγιξε το 60%.

Ένα σημαντικό τμήμα αφορά το δήμο Κομοτηνής ,για να καλύψει βασικές ανάγκες όπως αγροτική οδοποιϊα,παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.

Ήδη έχουμε καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων αυτών και θα εργαστούμε στην κατεύθυνση  της πλήρους απορρόφησής τους.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Χαιρετήσαμε την δημοκρατική τομή που έφερε στην αυτοδιοίκηση ο Κλεισθένης 1, ως ένα πρώτο βήμα για την δημοκρατική εμβάθυνση του θεσμού.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής διαμορφώνει  μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα.

Στις επερχόμενες εκλογές ο κάθε συνδυασμός θα εκλέξει ό,τι δημοκρατικά του αναλογεί από την πρώτη Κυριακή ,τελείωσαν τα μπόνους στον νικητή της 2ης Κυριακής που έδιναν το 60% των συμβούλων.

Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα από μόνος του να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης του δήμου.

Απ΄ την μεριά μας διεκδικούμε την μεγαλύτερη δυνατή εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, για να αναδειχθούμε ως μια καθοριστική δύναμη που θα βάλει τη σφραγίδα της στην εξέλιξη των δημοτικών μας πραγμάτων.

Δεσμευόμαστε ότι τα προγραμματικά μας προτάγματα, οι θέσεις, οι προτάσεις μας που θα τύχουν της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας, θα είναι η πρωταρχική βάση  των όποιων  συγκλίσεων ανακύψουν.

Αγαπητοί φίλοι κ φίλες

Όλα τα παραπάνω ακούγονται πράγματι πολύ ωραία σε όλους μας,αλλά στην πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν ο ίδιος ο πολίτης δεν εμπνευστεί, δεν μας εμπιστευθεί και δεν συμμετέχει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Και η αυτοδιοίκηση, ο κατεξοχήν λαϊκός θεσμός ,είναι αυτή που μπορεί να εμπνεύσει. Είναι γεγονός ότι ο Κλεισθένης  δημιουργεί τέτοιες δυνατότητες.

Εμείς θα εργασθούμε για να διευρυνθούν τα όρια της δημοκρατίας που ανοίγει.

Δεσμευόμαστε να κάνουμε το δημοτικό συμβούλιο το πραγματικό κέντρο όλων των πολιτικών αποφάσεων του Δήμου που καθορίζουν τις τύχες των συνδημοτών μας και που βέβαια δεν ήταν μέχρι τώρα.

Δεσμευόμαστε να αναβιώσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις λαϊκές συνελεύσεις και την ουσιαστική εκχώρηση του ρόλου και των πόρων στα τοπικά συμβούλια.

Δεσμευόμαστε στη δημόσια λογοδοσία του δημοτικού συμβουλίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα, αν και ήταν θεσμοθετημένη υποχρέωση.

Δεσμευόμαστε να απευθυνόμαστε στην κρίση των συμπολιτών μας μέσω δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα.

Ακούω ότι θέλουν να επαναφέρουν ξανά τη συζήτηση για το χρυσό. Ας μην προκαλούν. Γιατί η ετυμηγορία των πολιτών θα είναι καταλυτική.

Διεκδικούμε το ρόλο που αρμόζει σ΄αυτόν το δημοκρατικό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όχι ως παρακολούθημα του κεντρικού κράτους ή χειροκροτητή των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών. Αλλά ως  εκφραστή των δημοκρατικών και κοινωνικών αναγκών των συνδημοτών μας!

Διεκδικούμε τον ρόλο και τους θεσμοθετημένους πόρους που αναλογούν στην αυτοδιοίκηση.

Για  την παράταξή μας, τίποτα που αφορά τον πολίτη, δεν μπορεί να είναι ξένο σε μας, ακόμη και αν δεν είναι άμεσα της αρμοδιότητάς μας.

Γι αυτό δεν μας ικανοποιεί η λογική που «φορτώνει την ευθύνη στην περιφέρεια ή στο κράτος». Αντίθετα διεκδικούμε από την περιφέρεια και το κράτος αυτό  που απασχολεί και αποτελεί πρόβλημα για τον δημότη μας.

Διεκδικούμε ως παράταξη να έχουμε λόγο σε όσα ζητήματα αφορούν και αδικούν το τόπο μας, ανεξάρτητα με το ποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα. Και είχα και προσωπικά την ευκαιρία από την θεσμική θέση μου να το αποδείξω, με το θέμα που προέκυψε της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής.

Προμετωπίδα μας η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση, χωρίς διακρίσεις σε φίλους και ημέτερους, αλλά με βάση την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.

Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε δεσμευμένοι μόνο απέναντι στους συμπολίτες μας.

Αυτή είναι και η μόνη εξάρτηση που έχουμε.

Σ’ εμάς  δεν θα βρουν έδαφος οι επιδιώξεις όποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Σε σταθερή και μόνιμη βάση θα διαμορφώσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους κοινωνικούς, τους παραγωγικούς φορείς, τους συλλόγους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε συλλογικότητα της περιοχής, με γνώμονα όμως το συνολικό συμφέρον της κοινωνίας και του τόπου.

Φέρνουμε μια νέα ιδέα ενός αναβαθμισμένου ρόλου του πολίτη, που συμμετέχει και συνδιαμορφώνει τη συλλογική μας πορεία ως κοινωνία. Του πολίτη με υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.

Αποστρεφόμαστε την ιδέα του πολίτη-πελάτη. Και την πιο ακραία ακόμη εκδοχή του, την πολιτική ομηρία λόγω ανέχειας, που γίνεται αντικείμενο συναλλαγής και εκμετάλλευσης. Θα μας βρουν απέναντι τους όσοι ανήθικα παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων.

Η αυτοδιοίκηση που θέλουμε να υπηρετήσουμε, είναι το πιο δημοκρατικό κύτταρο στις σύγχρονες δημοκρατίες.

Για να το πω διαφορετικά «στον μεγάλο ναό, την εκκλησία της δημοκρατίας, η αυτοδιοίκηση είναι το ιερό» που οφείλουμε και να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε.

Αγαπητές  φίλες και φίλοι

Στις ερχόμενες εκλογές του Μαϊου, το μόνο πραγματικό δίλημμα που θα έχουν μπροστά τους οι πολίτες ,είναι να επιλέξουν ανάμεσα  σε μια Δημοτική Αρχή χωρίς όραμα, με λογική  απλής διαχείρισης  ή σε μια Δημοτική Αρχή που θα αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες, θα υπερασπίζει τα δημόσια αγαθά και θα σχεδιάζει, με τη συμμετοχή των πολιτών, τη νέα εποχή που έρχεται.

Απευθυνόμαστε σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, όποιας επιλογής πολιτικής ή σεξουαλικής έχουν κάνει.

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στη νέα γενιά, να πάρουν όλοι μέρος σε αυτή την ωραία και μεγάλη προσπάθεια για την ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ στο Δήμο.

Αγωνιζόμαστε για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Μπορούμε να ζήσουμε ΑΛΛΙΩΣ.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς  που είστε σήμερα εδώ ,καθώς και σε όσους μας 
παρακολουθούν.

Σας καλώ να συστρατευθούμε σ΄ αυτήν την μεγάλη ,αλλά και ωραία προσπάθεια. Όλοι μας ίσοι, μεταξύ ίσων.

Σας διαβεβαιώ ότι γνωρίζω πολύ καλά, όπως όλοι μας άλλωστε, ότι οι άξιοι, οι δημιουργικοί συμπολίτες, με ικανότητες, με φρέσκες ιδέες, οι πετυχημένοι δηλαδή άνθρωποι, αυτούς που έχει ανάγκη σήμερα ο δήμος, είναι αυτοί οι πολίτες, δυστυχώς, που τους κρατά μακριά η φθαρμένη αντίληψη της πολιτικής που σήμερα δυστυχώς κυριαρχεί.

Η πολιτική δηλαδή όχι των ιδεών, αλλά των μηχανισμών.

Η πολιτική όχι των αξιών, αλλά των δημοσίων σχέσεων.

Σας καλώ λοιπόν με την ενεργητική παρουσία σας να συμβάλλετε για να 
αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα.

Να σπάσουμε αυτές τις αντιλήψεις που ουσιαστικά είναι και τα δεσμά της 
πόλης που όλοι μας αγαπάμε.

Έχουμε μέχρι τις εκλογές στις 26 ΜΑΗ σχεδόν 3 μήνες μπροστά μας

Σας καλώ όλους και όλες σε αυτό τον  ωραίο αγώνα και είμαι βέβαιη ότι θα 
τα καταφέρουμε!».