Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, συνεδρίασε εχθές Παρασκευή 3 Απριλίου και αποφάσισε τη σύνταξη της παρακάτω επιστολής με σκοπό να στηρίξει δυναμικά τις θέσεις της. Η επιστολή απευθύνεται προς τους Υπουργούς, Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γεωργιάδη, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Ι. Βρούτση, και Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο.

Το κείμενο της επιστολής:

Θέσεις της ΠΟΕΣΕ και επιπτώσεις στον Κλάδο από την πανδημία COVID-19.

Ο Κλάδος της εστίασης την τελευταία δεκαετία αποδείχθηκε όχι μόνο ισχυρός παίκτης, αλλά και εργοδότης ύστατης καταφυγής. Μέσα σε μια πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας, υπήρξε ο Κλάδος με τον μεγαλύτερο υπερεπαγγελματισμό (το 90% των νέων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση), δείγμα μιας φιλοσοφίας εύκολου χρήματος ή και πλουτισμού. Τα χρόνια αυτά ο Κλάδος έγινε αποδέκτης δυσβάστακτων αυξήσεων (φορολογικών συντελεστών φορολόγησης, ΕΝΦΙΑ, τέλους επιτηδεύματος, εισφοράς αλληλεγγύης, αύξησης τεράστιας στον ΦΠΑ από 13%-23% ή 24%, ΔΕΚΟ 42,5%, αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα 32%, στο φυσικό αέριο 70%, στο πετρέλαιο κίνησης, δημοτικών τελών, τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, κ.ά.). Ο υπερχρεωμένος Κλάδος μας μετά από δέκα έτη κρίσης, προσπαθούσε να ανακάμψει με μόνο θετικό μέτρο τον Μάιο του 2019 τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% (μόνο όμως στο 48% του τζίρου μας), και παρά την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ αμέσως μετά τις εκλογές της 17/4/2019 σε όλη την Εστίαση. Μετά απ’ όλα αυτά, ενώ μετρούσαμε τις πληγές μας, έρχεται η απαγόρευση του καπνίσματος όπου είδαμε επιπλέον μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40%. Τελικά στις 14/3/20 έρχεται για τον Κλάδο ο ξαφνικός θάνατος. Αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COV ID-19. Η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα ανακούφισης για όλους, και για τον Κλάδο στο επίπεδο της ασπιρίνης, λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά, ποιος ξέρει τι ύψους φαντάζεστε;

Αναλυτικά προτείνουμε:

 •  Επίδομα 800 ευρώ για το σύνολο του Κλάδου, ή τουλάχιστον υπολογισμό σε Ε.Μ.Ε., και όχι 800 ευρώ επίδομα για 45 ημέρες, δηλαδή 17,70 ευρώ/ημέρα, κι αυτό όχι για όλο τον Κλάδο, μόνο για επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζομένους.
 • Διαγραφή των βεβαιωμένων ή μη οφειλών για το διάστημα από 14/3 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, και όχι αναστολή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, δηλαδή μετάθεση υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο και βέβαιη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
 • Για τις ρυθμισμένες οφειλές, επαναφορά της πληρωμής των δόσεων από 30/9/20 (δηλ. Μάρτιο-Αύγουστο πάγωμα των δόσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία).
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Κλάδο για διάστημα έξι μηνών από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
 • Πάγωμα των δόσεων των υποχρεώσεων προς τράπεζες από Μάρτιο μέχρι Αύγουστο, και πληρωμή από 30/9/20.
 • Επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας στο σύνολο του κλάδου και από λήξη συναγερμού COVID-19 επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 31/8/2020, καθώς η ανακοινωθείσα μείωση κατά 40% των ενοικίων για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας, και η πληρωμή του 60% του ενοικίου, δεν είναι βιώσιμη για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως δεν είναι δυνατή η καταβολή του 60%, από κλειστές επιχειρήσεις που για την λειτουργία τους απαιτούνται χώροι πολλών τετραγωνικών με αντίστοιχα ενοίκια.
 • Ένταξη και των επαγγελματιών στη μείωση κατά 40% για το ενοίκιο πρώτης κατοικίας.
 • Οικονομική εφάπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του Κλάδου με την επανέναρξη λειτουργίας, ίσης με τα τιμολόγια αγοράς της 12ης & 13ης Μαρτίου για ευάλωτα προϊόντα.
 • Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνησή του.
 • Ένταξη του Κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των υποβληθέντων μέχρι σήμερα προτάσεων.
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και κατάργηση της προκαταβολής για το οικονομικό έτος 2020.
 • Άμεση ψήφιση νόμου για τη δημιουργία ενιαίου φορέα είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, και καθορισμό του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών.
 • Ένταξη των εποχιακών καταστημάτων στα μέτρα στήριξης.
 • Όσον αφορά τους ΟΤΑ (σημ. λήψη υποχρεωτικών αποφάσεων από τους ΟΤΑ και όχι δυνητικά): α) απαλλαγή τελών κοινοχρήστων χώρων από 1/3/2020 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων β) Απαλλαγή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1/3/ 2020 έως επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων γ) Μείωση κατά 50% όλων των δημοτικών τελών για το 2020, δηλαδή ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (πλατειών, πεζοδρομίων, κ.τ.λ.), και ύδρευσης (όπου ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις), και αιγιαλό δ) Καταβολή των ποσών για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από τον 9ο του 2020 ε) Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί εφάπαξ τα τέλη κατάληψης, ο συμψηφισμός να γίνει με τα τέλη της επόμενης χρονιάς του 2021 στ) Πάγωμα των ρυθμίσεων προς τους ΟΤΑ μέχρι 31/8/20 και καταβολή επόμενης δόσης 30/9/20 ζ) Στους διαγωνισμούς για τη χρήση αιγιαλού, μείωση της τιμής εκκίνησης κατά 50%”.