Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου – αυτό έχει ξεκαθαριστεί εδώ και μέρες. Κι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, στις 10 Ιουνίου, καθώς από το Σύνταγμα προβλέπεται ότι απαιτούνται είκοσι δύο μέρες για τη διεξαγωγή των εκλογών. Συνεπώς μέχρι τις 10 Ιουνίου, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Βουλή συνεχίζουν κανονικά το έργο τους βάσει των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το Σύνταγμα.

Ποιές τροπολογίες χαρακτηρίζει η ΝΔ “ρουσφέτια”;

Στο μεταξύ η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει “ρουφέτια” τις τροπολογίες που θα εισαχθούν στη Βουλή. Αδίκως. Κατ’ αρχήν, κατά τη συζήτηση για τα Σχέδια του Νέου Ποινικού Κώδικα και του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα είναι ξεχωριστά νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν θα υπάρχουν τροπολογίες. Κατά τη συζήτηση, δε, του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ενίσχυση εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ, εξοπλισμός, συντήρηση), θα υπάρχουν ορισμένες, οι οποίες ωστόσο θα εξεταστούν και θα κατατεθούν προς ψήφιση μόνο εφόσον κριθούν αναγκαίες και εφόσον επιλύουν μεγάλα, ώριμα και επείγοντα κοινωνικά ζητήματα.

Θεατρινισμοί εντυπωσιασμού από τη ΝΔ εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για τους Ποινικούς Κώδικες

Αναφορικά ειδικότερα με τους Ποινικούς Κώδικες, έχει ιδιαίτερη αξία να επισημανθεί το εξής: οτι έχει εγκαίρως ολοκληρωθεί η διαβούλευση, κατά την οποία καταγράφηκε σύμπνοια απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ ακόμη και η ΝΔ συμφωνεί, ασχέτως των μικροκομματικών παιχνιδιών που προσπαθεί να παίξει προαναγγέλλοντας αποχώρηση από την Ολομέλεια. Πρόκειται για ενέργεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ευτελίζει το Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εικόνα αποσύνθεσης της Βουλής. Η ΝΔ αγνοώντας εσκεμμένα οτι μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, κυβέρνηση και Βουλή ασκούν κανονικά όλες της τις αρμοδιότητές τους, λειτουργεί απολύτως αντιθεσμικά, απαιτώντας το πρωτοφανές να πάψει η λειτουργία του κοινοβουλίου επειδή βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές! Με άλλα λόγια η ΝΔ κάνει το εξής απαράδεκτο: εργαλειοποιεί τους θεσμούς και το Σύνταγμα για μικροπολιτικούς, προεκλογικούς λόγους. Και τούτο, μολονότι τα δύο Σχέδια των Ποινικών Κωδίκων αποτελούν το αποτέλεσμα πολύχρονων εργασιών ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι των Νομικών Σχολών της χώρας, εκπρόσωποι Δικαστικών Ενώσεων, και εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας· μολονότι τα Σχέδια τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν αποστέλλοντας σχετικές παρατηρήσεις όλοι οι κρίσιμοι θεσμικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης· μολονότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είχε προκαλέσει συνάντηση με τους Τομεάρχες Δικαιοσύνης όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Η εξηγήσιμη πρεμούρα της ΝΔ για τους ανώτατους δικαστικούς

Ένα άλλο θέμα είναι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τους ανώτατους δικαστικούς που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. Η ΝΔ μετά την ωμή παρέμβασή της στη Δικαιοσύνη, επιχείρησε και ωμή παρέμβαση στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας καλώντας τον να μην υπογράψει! Δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύοντας μια πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και αντιθεσμική στάση, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβεί το Σύνταγμα! Πρόκειται για πασίδηλη μεθόδευση της ΝΔ που ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Εξάλλου μετά την άρνηση της ΝΔ για συναινετικό ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, και αφού η κυβέρνηση προχώρησε όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, δεν υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής πρακτικής. Ακόμη και τα δήθεν δεοντολογικά ζητήματα που είχε εγείρει η ΝΔ, κατέπεσαν με πάταγο μετά την άρνησή της για συναίνεση. Και επιβεβαιώθηκε πως πίσω από τη στάση της κρύβονται συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Με τη στάση της η ΝΔ επιβεβαιώνει πως μόνο για την τήρηση του Συντάγματος και του νόμου δεν ενδιαφέρεται. Διότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ποιοι έχουν δικαστικές εκκρεμότητες, και βγάζουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση και τις εξόφθαλμες μεθοδεύσεις της ΝΔ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται σαν μετριοπαθής αλλά στην ουσία κρύβεται και κρύβει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ

Την ίδια ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται σαν μετριοπαθής και ενωτικός, και κατηγορεί την κυβέρνηση για διχαστική πολιτική. Όμως έχει επιβάλλει «σιγή ασυρμάτου» στα στελέχη της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές για να κρύψουν το αληθινό  πρόγραμμά τους, για να καλλιεργήσουν μια εικόνα μετριοπάθειας, γιατί δεν τους συμφέρει να συζητηθούν όσα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα περιέχει το στυγνά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ. Βέβαια το “ωραίο” είναι οτι κάποιοι δεν κρατιούνται. Όπως ο κ. Βρούτσης, που μίλησε για το πόσο επιβλαβείς για την οικονομία είναι οι 120 δόσεις! Όπως ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Τ. Αΐβαλιώτης ο οποίος μίλησε για «αιχμαλώτους πολέμου» τους οποίους η ΝΔ θα τους σεβαστεί τηρώντας τη Σύμβαση της Γενεύης! Όπως η μυστικοσύμβουλος της οικογένειας Μητσοτάκη Μ. Ξαφά που μίλησε για μείωση των συντάξεων! Όπως ο υπουργός οικονομικών της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, και διορισμένος από αυτήν πρόεδρος της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, που μίλησε για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος! Όπως ο Α. Σαμαράς ο οποίος στο άρθρο του στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής επιμένει στη γραμμή του ρεβανσισμού, επαναλαμβάνει ότι «θα τους πάει μέχρι τέλους», μιλά για «απολιθωμένα ιδεολογήματα της αριστεράς», προαναγγέλλει δικαστικές διώξεις και διερεύνηση «των κουκουλοφόρων και του Ρουβίκωνα» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν καταδίκασε ποτέ τους ακροδεξιούς και τους χρυσαυγίτες που πραγματοποίησαν επιθέσεις σε στελέχη και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τις μέρες της Συνθήκης των Πρεσπών και των συλλαλητηρίων. Τώρα φόρεσε τη μάσκα του μετριοπαθή, επειδή αυτό τον συμβούλεψαν οι επικοινωνιολόγοι του. Άλλωστε το πρόγραμμα της ΝΔ δεν έχει αλλάξει μετά τις 26/5. Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες, είναι να μη γίνει συζήτηση και σύγκριση των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, των δύο σχεδίων για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας.

Σε τι διαφωνούν άραγε, Φώφη-Βενιζέλος…;

Και εν μέσω όλων αυτών, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά συνεχίζει την πολιτική Βενιζέλου χωρίς τον Βενιζέλο… Ποια ήταν τελικά η πολιτική διαφωνία μεταξύ Γεννηματά και Βενιζέλου ως προς την κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ; Κανείς δεν μπορεί να την αντιληφθεί-προφανώς επειδή μάλλον δεν υπάρχει… Από την επόμενη ημέρα κιόλας της αποχώρησης Βενιζέλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι και η ίδια ασπάζεται μέχρι κεραίας την πρόθεση για “στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”, δηλαδή για “στρατηγική νίκη της ΝΔ”. Έχουν φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζονται ποιος μπορεί να καταφέρει πιο ισχυρό πλήγμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ… Αυτή η στάση είναι χαρακτηριστικά αναντίστοιχη των προσδοκιών των προοδευτικών πολιτών.