Με σύνθημα «Δυνάμωσε το ΚΚΕ παντού, στους δήμους και τις Περιφέρειες», η Οργάνωση Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ παρουσίασε την Τετάρτη στην Καβάλα τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

kk4Την παρουσίαση των 15 προσώπων που θα είναι ηγηθούν των ψηφοδελτίων στην Περιφέρεια και σε 14 Δήμους έκανε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Υποψήφιος περιφερειάρχης θα είναι ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ ως υποψήφιοι δήμαρχοι στους Δήμους Κομοτηνής και Ιάσμου θα κατέλθουν οι Γιάννης Λεβέντης και Παναγιώτης Σπορίκης αντίστοιχα.

Στους υπόλοιπους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι υποψήφιοι είναι:

Δήμος Καβάλας: Χρήστος Ποτόλιας

Δήμος Παγγαίου: Μιχάλης Διαμαντόπουλος

Δήμος Νέστου: Χάρις Πηλίτση 

Δήμος Δράμας: Γιώργος Μήτρου

Δήμος Προσοτσάνης: Κατερίνα Αετοπούλου

Δήμος Δοξάτου: Μάριος Αμανατίδης

Δήμος Θάσου: Νίκος Χρυσάφης

Δήμος Ξάνθης: Κώστας Βογιατζής

Δήμος Αβδήρων: Βούλα Μαχαιρίδου 

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Σάββας Δευτεραίος 

Δήμος Σουφλίου: Παναγιώτης Μηδάλκος

Δήμος Ορεστιάδας: Κώστας Ζαλουφλής 

kke3Στην ομιλία του ο κ. Χιώνης σημείωσε: «Σε όλη τη χώρα εκφράζεται μια νέα συμπόρευση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ. Το βλέπουμε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ηρωικής πάλης και πρωτοπόρας δράσης του Κόμματος, στη στήριξη των παρεμβάσεων, της δραστηριότητας, των θέσεων του Κόμματος, στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μπορούμε να περπατήσουμε μαζί, να δυναμώσουμε τη λαϊκή οργάνωση και αλληλεγγύη, τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πάλη, με αισιοδοξία, μαχητικότητα, με πίστη ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελός του και όχι να μένει θεατής των διάφορων αντιλαϊκών σεναρίων. Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει στα μάτια τους εργάτες, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους στην ύπαιθρο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως και σε όλη τη χώρα. Ποτέ δεν υποσχέθηκε εύκολες λύσεις εντός του συστήματος της εκμετάλλευσης, με το λαό στη γωνία. Η θέση όλων αυτών που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν τα “σπασμένα” της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα καλούνται να πληρώσουν για το “φαγοπότι” της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, η συμπόρευση μαζί του είναι δύναμη και όρος για τη λαϊκή αντεπίθεση, για να πάρει πραγματικές ανάσες ο λαός, για ριζικές αλλαγές και ανατροπές προς όφελός του. Αυτή είναι η ρεαλιστική, μαχητική απάντηση στα προβλήματα, στα βάσανα του λαού, για να δυναμώσει η φωνή του, η ελπίδα και η αισιοδοξία, για να δυναμώσουμε τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, για να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης και πάλης για σύγχρονα δικαιώματα, με στόχο να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής, της τεχνολογίας.

Είναι σήμερα δύναμη και όρος για μια ισχυρή εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και στις κυβερνήσεις του που τις υλοποιούν, στις κατευθύνσεις και τα δεσμά της ΕΕ, στους δήμους και τις περιφέρειες που τις στηρίζουν, τις εξειδικεύουν, τις προωθούν. Σε αυτήν τη μάχη μπορούμε να συναντηθούμε με περισσότερους μπροστά στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές που θα γίνουν μαζί το Μάη και στις βουλευτικές όποτε και αν γίνουν. Ακόμα κι αν δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, σήμερα μπορούμε να περπατήσουμε μαζί, με το δυνάμωμα του ΚΚΕ να εκφραστεί η αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική, στη μιζέρια, στις μειωμένες προσδοκίες, στα ψευτοδιλήμματα, στην επίθεση του κεφαλαίου και της ΕΕ, στη συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους».

Ακολούθησε παρέμβαση από τον υποψήφιο περιφερειάρχη, κ. Παπατολίδη, ο οποίος σημείωσε:

kk2«Σήμερα δεν ξεκινάμε τη δράση μας μπροστά στη διπλή, πιθανά και τριπλή εκλογική μάχη του Μαΐου, ούτε πολλοί από τους υποψηφίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά απέναντι στο λαό. Παλιότερα στελέχη του Κόμματος και πρωτοπόροι αγωνιστές, μαζί με τη νέα βάρδια των αγωνιστών, συναντώνται ως επικεφαλής αλλά και ως υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Όλοι έχουμε ξαναβρεθεί στους αγώνες της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης μέσα από τη δράση στις Επιτροπές Ειρήνης, στους γυναικείους συλλόγους, στα μέτωπα του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, κατά των Ναρκωτικών. Πριν από ενάμιση χρόνο, φίλοι και σύντροφοι, στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, δήμαρχοι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ πανηγύριζαν αντάμα με στελέχη των επιχειρήσεων για τους στόχους που αφορούσαν τη λεγόμενη ανάπτυξη. Στόχοι που φυσικά δεν αφορούσαν τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων του λαού μας στην περιοχή. Άλλωστε η υψηλή απορροφητικότητα στα κονδύλια του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, η ολοκλήρωση του ΤΑΡ και οι νέοι ενεργειακοί σχεδιασμοί, η άνοδος του τουριστικού ρεύματος, όχι μόνο δεν έδωσαν ώθηση στο λαϊκό εισόδημα, αλλά κράτησαν τις δραματικές πρωτιές για το λαό.

Παραμένουμε ως περιοχή πρωταγωνιστές στην ενεργειακή φτώχεια, αφού θα περνούν τρεις αγωγοί, θα είμαστε η μόνη περιοχή με εξορύξιμα κοιτάσματα πετρελαίου, με τεράστιο δασικό πλούτο, με πολλαπλές πηγές γεωθερμίας και ο λαός θα παγώνει. Γιατί κανένας, ούτε κυβέρνηση, ούτε Περιφέρεια, ούτε δήμοι διεκδίκησαν σαν αντισταθμιστικό το φτηνό αέριο για το λαό. Γιατί το ίδιο το πρόγραμμα εγκατάστασης οικιακού δικτύου φυσικού αερίου δεν φτάνει ούτε για το 20% του πληθυσμού και όποιος μπορέσει να βάλει μετά το 2021 πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις μισθούς μαζεμένους. Σήμερα που μιλάμε και με το πετρέλαιο στα ύψη και την επιδότησή του πετσοκομμένη, περιορίζουν τους κάτοικους της ορεινής Ξάνθης, τα μειονοτικά χωριά στην υλοτομία ξύλων για τις ατομικές ανάγκες τους στη θέρμανση. Ζήτημα που το σηκώσαμε στην Περιφέρεια, αλλά και με τρεις απανωτές Ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο που δεν απάντησε η κυβέρνηση…

Σήμερα η περιοχή μας, η χώρα μας έχει ανάγκη περιφερειάρχες και δημάρχους, περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, για να παλεύουν για το λαό. Για να μη στρώνουν κόκκινα χαλιά στους φονιάδες των λαών, όπως έκαναν νυν δήμαρχοι, περιφερειάρχες και νέοι διεκδικητές της Περιφέρειας που βάρεσαν προσοχή στο γεράκι των ΗΠΑ, τον Αμερικάνο πρέσβη Πάιατ».