Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας κοινοποίησε επίσημα στον Βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών στην από τις 26 Σεπτεμβρίου 2019 Αναφορά του κατόπιν των διαμαρτυριών των κατοίκων του οικισμού της Δύμης για τη λειτουργία του λατομείου αδρανών υλικών στην περιοχή.
Το απαντητικό υλικό των υπηρεσιών, φέρει τις υπογραφές: α) του αρμόδιου Υφυπουργού Γ. Θωμά β) του Προϊσταμένου της Γενικής Δ/νσης Ορυκτών Πρώτων Υλών/Δνσης Λατομείων Μαρμάρων & Αδρανών Υλικών-Τμήμα Β΄, Σ. Τζίμα γ) του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ι. Σάββα δ) της Προϊσταμένης του  Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Σ. Χριστοφόρου και ε) του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού ΑΜ-Θ, Α. Παπαγιαννάκη.
Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων, είναι ότι έλεγχοι γίνονται στο λατομείο, ότι δεν διαπιστώνονται παραβάσεις και ότι έλεγχοι θα ξαναγίνουν.
Ενδεικτικά, ο κ. Παπαγιαννάκης, τονίζει: “Συμπερασματικά, οι ανωτέρω δραστηριότητες, είναι αφενός όλες αδειοδοτημένες περιβαλλοντικά, και αφετέρου υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που υποχρεώνουν την επιχείρηση να μειώνει και να εκμηδενίζει την εκπομπή σκόνης. Τα τελευταία χρόνια, δε, η δραστηριότητα στα αδρανή υλικά είναι δραματικά μειωμένη, η ζήτηση έχει υποχωρήσει, και τα λατομεία υπολειτουργούν”.
Ο κ. Τζίμας, δε, αναφέρει: “Κατά πάγιο τρόπο, σε όλες τις πράξεις που εκδίδονται και αφορούν εξορυκτικές δραστηριότητες ορυκτών πρώτων υλών, προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες και μέτρα για την ορθολογική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, την ασφάλεια εργαζομένων, περιοίκων και έργων, και την περιβαλλοντική προστασία. Οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου προβαίνουν σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους των δραστηριοτήτων αυτών, προκειμένου να τηρούνται οι ως άνω προβλέψεις του Υπουργείου μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ενισχύσει τους ελέγχους του, προκειμένου να αρθούν τα ζητήματα που τίθενται στη συγκεκριμένη Αναφορά των κατοίκων“.   
Ιλχάν Αχμέτ: “Είμαστε στην αφετηρία και όχι στο τέλος της διαδρομής”
Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, επισημαίνει: “Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται μακριά από τα άγχη, τις αγωνίες και την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δύμης και των υπόλοιπων οικισμών του “Γιακά” στη Ροδόπη. Συνεπώς, οι απαντήσεις που δίνουν στην Αναφορά των κατοίκων που κατέθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος, σηματοδοτούν την αφετηρία του αγώνα για την οριστική επίλυση του προβλήματος, και όχι το τέλος των προσπαθειών. Η λειτουργία παραγωγικών μονάδων στη Ροδόπη είναι ασφαλώς ζητούμενο, χωρίς όμως η λειτουργία τους αυτή να επιφέρει βαρύ κόστος για την υγεία, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας“.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΜΗΣ

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

05563561 anafora dimi latomeia page 0001

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ. ΘΩΜΑ

8352b5aa latomeia 1 page 0001Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ/Δ/ΝΣΗΣ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ & ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ-ΤΜΗΜΑ Β΄, Σ. ΤΖΙΜΑ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

cd9a58bf latomeia 4 page 0001

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, Ι. ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΜ-Θ, Α. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ