Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη μόνο από τους Βούλγαρους, τους Λετονούς και τους Σλοβάκους

Τον Ιανουάριο του 2023 η Ελλάδα κατείχε τη 13η θέση στον κατώτατο μισθό.
supermarket3 (1)
Η ραγδαία αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 στην Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει την αγοραστική δύναμη του Έλληνα στα επίπεδα πριν την έκρηξη του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Pricefox από τη Eurostat.

Τον Ιανουάριο του 2023 η Ελλάδα κατείχε τη 13η θέση στον κατώτατο μισθό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο όριο. Παρ΄ όλα αυτά, λόγω του σχετικά υψηλότερου επιπέδου τιμών, η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι 19η στην κατάταξη, η τέταρτη χαμηλότερη, σύμφωνα με τη Eurostat. Δηλαδή η Ελλάδα ξεπερνάει σε αγοραστική δύναμη, μόνο τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Σλοβακία.

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε.

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 832€. Η χώρα με τον μικρότερο κατώτατο είναι η Βουλγαρία με 399€ και την ακολουθούν η Ουγγαρία με 579€ και η Ρουμανία με 606€. Η χώρα με τον υψηλότερο θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε. είναι το Λουξεμβούργο με 2.387€ και το ακολουθούν η Γερμανία με 1.981€ και το Βέλγιο με 1.955€. Όσον αφορά την ετήσια ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., η Ελλάδα παρουσίασε την 5η μικρότερη στα 7,5%. Την μικρότερη αύξηση παρουσίασαν η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Ουγγαρία με ποσοστιαία αύξηση που κάτω του 7%. Αντίθετα τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Λετονία και η Γερμανία με 24% και 22% αντιστοίχως. Με την τελευταία να κατέχει την πρωτιά σε απόλυτο νούμερο, αυξάνοντας τις μηνιαίες απολαβές κατά 360€ το 2022.

Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη μόνο από τους Βούλγαρους, τους Λετονούς και τους ΣλοβάκουςΗ Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ

Η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2022 με +1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο. Την ακολουθεί η Μάλτα με +1,2% και η Κύπρος με 1,1%. Τη μεγαλύτερη μείωση στο ΑΕΠ εμφάνισαν η Πολωνία με -2,4%, η Εσθονία με -1,6% και η Φινλανδία με -0,6%. Γενικότερα στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ μειώθηκε οριακά για την Ε.Ε. κατά -0,1% σε αντίθεση με την αύξηση του προηγούμενου τριμήνου κατά 0,4% και στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη μόνο από τους Βούλγαρους, τους Λετονούς και τους ΣλοβάκουςΑυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων και η παραγωγικότητα

Ο αριθμός των εργαζομένων το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 0,3% και στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Η Ελλάδα εμφάνισε ρυθμό αύξησης εργαζομένων 0,6%, τον έβδομο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. Κορυφαία αύξηση εμφάνισε η Μάλτα με 1,6% και την ακολουθούν η Πολωνία με 0,9% και οι Εσθονία, Κύπρος, Ολλανδία με 0,7% η κάθε μία. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η Πορτογαλία με -0,8% ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με -0,5% και τη Λετονία με -0,5%). Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση για το 2022, η ζώνη του ευρώ αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 2,2% και η Ε.Ε. κατά 2%. Συνδυάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση, εκτιμάται μια αύξηση στην παραγωγικότητα το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο 0,3% για την Ευρωζώνη και στο 0,4% για την Ε.Ε.

Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη μόνο από τους Βούλγαρους, τους Λετονούς και τους Σλοβάκους

Το Pricefox σε βοηθά να ζεις οικονομικά…

…ειδικά στις περιόδους υψηλής ακρίβειας που διανύουμε. Στο Pricefox οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να αγοράσουν ασφάλεια αυτοκινήτου. Από τη σύγκριση τιμών βρίσκουν την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου και εξοικονομούν έως και 40% ετησίως. Επιπλέον, με τη νέα υπηρεσία σύγκρισης ρεύματος online, οι καταναλωτές μπορούν να δουν σε ένα λεπτό πόσα εξοικονομούν από τον λογαριασμό του ρεύματος και να αλλάξουν πάροχο online στο Pricefox.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood