Την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, ενόψει του εορτασμού της μνήμης του Προστάτη της Δικαιοσύνης, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, θα τελέσει την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και ώρα 08:30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης.

Θα ακολουθήσει καφές μετά πρωινού στη “Λέσχη Κομοτηναίων”.

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από τη Γέννηση Του Χριστού. Διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου και Επίσκοπος Αθηνών. Υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψε στον Χριστό. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου (κοντὰ στὸ σημερινὸ Κάϊρο) ακριβώς την εποχή της Σταυρώσεως Του Κυρίου. Τη Μεγάλη εκείνη Παρασκευή, την ώρα Της Σταυρώσεως Του Χριστού, αν και μεσημέρι, σκοτίσθηκε ο ήλιος «Ἀπὸ δὲ ἕκτης ὥρας σκότος ἐγένετο ἐπὶ πᾶσαν τὴν γὴν ἕως ὥρας ἐνάτης» (Ματ. 27,45). Ο Διονύσιος συγκλονίσθηκε από το παράδοξο αυτό φαινόμενο και αναφώνησε: «Ή Θεός πάσχει ή το πάν απόλλυται». Δηλαδή ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το πάν. Σημείωσε δε με επιμέλεια την ημέρα και ώρα του υπερφυσικού αυτού γεγονότος του σκοτισμού του Ηλίου. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι κατά την Σταύρωση Του Κυρίου, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την εγκυρότητα της νέας του πίστης. Βαπτίσθηκε με την οικογένειά του κατά το έτος 52 μ.Χ. Η αποδοχή του Διονυσίου στον Χριστό αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων στο κεφάλαιο 17 και στίχο 34 «τινὲς δὲ ἄνδρες κολληθέντες αὐτῷ ἐπίστευσαν, ἐν οἷς καὶ Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης καὶ γυνὴ ὀνόματι Δάμαρις καὶ ἕτεροι σὺν αὐτοῖς».

SONY DSCΌταν έμαθε ότι στα Ιεροσόλυμα ζει η Μητέρα Του Χριστού, Θεοτόκος, ταξίδεψε μέχρι εκεί όπου και Τη συνάντησε. Από αυτή τη συνάντηση είπε: «το παρουσιαστικό της, τα χαρακτηριστικά της, η όλη εμφάνιση της, μαρτυρούν ότι είναι πράγματι Μητέρα Θεού». Στα Ιεροσόλυμα ξαναβρέθηκε όταν εκοιμήθη η Κυρία Θεοτόκος και εξεδήμησε προς τον Υιόν και τον Θεόν της. Τότε ηρπάγη και αυτός όπως οι Απόστολοι και άλλοι Ιεράρχαι, εν νεφέλαις, και αιθερίως μετέβη και παρέστη εις την κηδείαν της Παναγίας. Έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς.