Μια είδηση που προκαλεί ενδιαφέρον, έδωσε από την κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Σαμοθρακιτών Αλεξανδρούπολης, ο Μητροπολίτης Άνθιμος. Λίγο πριν ευλογήσει την πίτα, και απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, αποκάλυψε ότι ομάδα νέων ανθρώπων έχει ζητήσει τη βοήθεια του ώστε «να γίνει μία ταινία μεγάλου μήκους που θα παρουσιάσει όλο τον ιστορικό περίγυρο του μαρτυρίου των Πέντε Νεομαρτύρων». 

Ο Επίσκοπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, όμως κατέθεσε τη βεβαιότητα ότι «θα γίνει πραγματικότητα». Όσο για τον λόγο που τον ώθησε στο να κάνει αυτή την αποκάλυψη, ήταν για να υποστηρίξει την άποψή του ότι «το νησί έχει δυναμική». Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κάλεσε όλους να «σκεφτούμε ότι το μέλλον της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης είναι αδήριτα ενωμένο», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας όλων. «Κανένας δεν οφείλει να βοηθήσει κανέναν», είπε ο κ. Άνθιμος, όμως τόνισε ότι «μπορούμε να παράξουμε πολλά όλοι μαζί και ελάχιστα ο καθένας μόνος του».

Πάντως, λίγο αργότερα, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, αναγνώρισε στη δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη και σε όλο το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, τη βοήθεια που παρέχουν στο νησί, είτε γενικά, είτε στις μεμονωμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Οι Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες 

Οι πέντε Νεομάρτυρες, Μανουήλ Παλογούδας, Θεόδωρος Δημητρίου, Γεώργιος Κουρούνης και ο νεότερος Γεώργιος Καλακίκος, κατάγονταν από την Σαμοθράκη, ο δε Μιχαήλ από την Κύπρο, και μαρτύρησαν στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης τη Δευτέρα του Θωμά 6 Απριλίου 1835, και η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

πηγή: reportal.gr