Με δύο κινήσεις-ματ απάντησε η Ελλάδα στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας η οποία επιμένει στη συντήρηση της έντασης στα Ευρωτουρκικά σύνορα του Έβρου.

Αφενός οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή ενισχύθηκαν από τη Fronetx, ενώ τα σύνορα, στο ύψος του Παζάρ Κουλέ, θωρακίστηκαν με μπλοκ από μπετόν. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για στρατιώτες οι οποίοι προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και αναμένεται να επιδράσουν καθοριστικά, τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στο συμβολικό. Η Αθήνα μάλιστα αξιολογεί την παρουσία τους ως πολύτιμη, καθώς λειτουργούν αποτρεπτικά απέναντι σε πιθανές προβοκάτσιες. Ως προς το μπετό που ορθώθηκε στα σύνορα, οπτικό υλικό απαθανατίζει τους μετανάστες να κοιτούν έκπληκτοι τον τεράστιο όγκο που τοποθετείται μπροστά από το φυλάκιο. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και επικριτικά δημοσιεύματα για αυτό, στον τουρκικό τύπο.

Στο μεταξύ, ο Στρατός Ξηράς συνεχίζει να θωρακίζει και να ενισχύει το συρματόπλεγμα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, ενώ έχει επίσης δημιουργήσει αναχώματα και τάφρους κάνοντας απροσπέλαστα ακόμα και κάποια από τα μέχρι χθες πιο ευάλωτα σημεία που επέλεγαν οι μετανάστες μετά από προτροπές της τουρκικής χωροφυλακής. Με τον τρόπο αυτόν ανακόπτεται μία πιθανή μαζική είσοδο μεταναστών στο ελληνικό έδαφος. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται να υποκινούνται οι μετανάστες. Όχι μόνο δεν μετακινούνται από το σημείο, παρ’ ότι ύστερα από δύο εβδομάδες και πλέον έχει καταστεί σαφές ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αλλά προκαλούν επεισόδια, εκτοξεύοντας χημικά, πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο εξωτερικών παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την προπαγάνδα στην οποία συνεχίζει να επιδίδεται η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω των διεθνών μέσων. Σε αυτά είναι που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της γείτονος προωθούν συγκεκριμένες ψευδείς διαρροές και fake news. Στόχος τους είναι να πλήξουν το προφίλ της Ελλάδας, ειδικά τώρα που η Αθήνα πέτυχε να πείσει για τις προθέσεις της και τους συμμάχους της. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν θεωρείται η επιμονή της Τουρκίας να υποστηρίζει και να αναπαραγάγει την υποτιθέμενη είδηση περί νεκρών στον Έβρο από ελληνικά πυρά. Να θυμίσουμε ότι η Αθήνα διέψευσε και επισήμως κάθε τέτοια φήμη, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της.

Η κατάσταση στον Έβρο δεν αναμένεται να αποφορτιστεί τις επόμενες ημέρες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι για την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί η τηλεδιάσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ. Η Αθήνα υπολογίζει ότι ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει, η Άγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί πίεση. Η επικείμενη συζήτηση, όμως, μεταξύ των τριών ηγετών είναι που θα κρίνει λίγο ως πολύ τι μέλλει γενέσθαι στο μεταναστευτικό.