Σε επιστολή του προς τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, αναφέρει:
“Με αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης πληροφορηθήκαμε το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τραπέζης Πειραιώς στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών Νομού Ροδόπης.
Η Ξυλαγανή αποτέλεσε για χρόνια πρωτεύουσα Δήμου, με έντονη οικονομική κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, οι οποίες κατά ένα μεγάλο μέρος παραμένουν και σήμερα ενεργές, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης του κορονοιού.
Η δε οικονομική δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον δευτερογενή και τριτογενή, καθώς η γειτνίαση της περιοχής με κέντρα τουριστικής έλξης, και οι πολιτιστικές δράσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου έχουν ευνοήσει την επιχειρηματικότητα των κατοίκων στον τομέα αυτό αλλά και την προσέλκυση επενδυτών, μέσω προγραμμάτων ανασυγκρότησης της υπαίθρου (πχ. τα προγράμματα LEADER).
Προξενεί τουλάχιστο κατάπληξη το γεγονός ότι έχετε επιλέξει αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να προβείτε στο κλείσιμο του καταστήματος στην Ξυλαγανή. Μία απόφαση που θεωρούμε ότι οδηγεί σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την περιοχή, και θα οδηγήσει τους κατοίκους σε μετακινήσεις και συνωστισμό στα καταστήματα της Πειραιώς στην Κομοτηνή, εν μέσω μάλιστα υγειονομικής κρίσης !
Σας ζητάμε δια της παρούσης να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και μάλιστα να δώσετε επιπλέον αρμοδιότητες στο κατάστημα.
Για την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης
Ο Πρόεδρος
Βαφειάδης Ανέστης”.