Την εναντίωση της τοπικής κοινωνίας “στις μεθοδεύσεις που ενθαρρύνει η κυβέρνηση για εξορύξεις χρυσού στον Έβρο και στη Ροδόπη”, διαπίστωσε ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης, στις συναντήσεις που είχε με φορείς, κατοίκους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκσης στην Αλεξανδρούπολη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με συναντήσεις στην Κομοτηνή και την Ξάνθη. Μαζί με την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά και στελέχη του κόμματος, πραγματοποίησε συναντήσεις με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης–Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, και με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης. Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Πέραμα το οποίο βρίσκεται σχεδόν πάνω σε ένα από τα χαρακτηρισμένα κοιτάσματα. Στο καφενείο του χωριού ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε με κατοίκους για τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους από μια ενδεχόμενη εξορυκτική διαδικασία, ενώ του μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης. “Είναι απαράδεκτο να γίνονται επιλογές οι οποίες μας γυρνούν πίσω, καταστρέφουν την τοπική οικονομία, το περιβάλλον και υποθηκεύουν τον μέλλον και τη ζωή σε αυτό τον τόπο”, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, και πρόσθεσε: “Οι εξορύξεις χρυσού είναι καταστροφικές για τις ελληνικές συνθήκες. Προφανώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κάθε εταιρείας που τις εκμεταλλεύεται, αλλά λειτουργούν εις βάρος της ζωής των  περισσότερων. Είναι ενθαρρυντικό ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι ενάντια σε αυτή την επιλογή. Το θεωρώ ασφαλιστική δικλείδα για να μη προχωρήσουν εξορύξεις χρυσού στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε την αρνητική εμπειρία από τη Χαλκιδική. Η εξόρυξη σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς, υπονόμευση της αγροτικής οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης, ταυτόχρονα διαλύει κυριολεκτικά το περιβάλλον, καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτά είναι γνωστά. Ένα σύσσωμο “όχι” είναι αυτό που θα εμποδίσει τους καταστροφείς του περιβάλλοντος”.

1db22c9e img 20190930 144323Κατ΄τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ μαζί με τη Νατάσα Γκαρά και τον Συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Δέδογλου, ο Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι “θα ακουστεί η  φωνή της τοπικής κοινωνίας ώστε να αποφευχθούν οι επιλογές εις βάρος της” και διερωτώμενος ποιο είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης, σημείωσε: “Είναι μια κυβέρνηση που μας είπε ότι θα επιδοτεί τις εξορύξεις μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, όταν υπάρχει ανάγκη να επιδοτηθούν άλλοι κλάδοι, πιο δυναμικοί. Νέες startup επιχειρήσεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Αγροτικές παραγωγές για ανταγωνιστικά γεωργικά προϊόντα. Αντί γι’ αυτό, αντί να κινηθεί αυτή η κυβέρνηση στα βήματα της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε να επιλέγονται λύσεις από το παρελθόν. Γυρνάμε σε μοντέλα και αντιλήψεις προ τριάντα και σαράντα ετών. Είναι όλα αυτά που τελικά οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας”.

c7e085ea img 20190930 121257Επίσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το επικείμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης τονίζοντας: “Θα είδατε ότι στο κατ’ ευφημισμό αναπτυξιακό νομοσχέδιο, περιέχονται διάφορες διατάξεις που αφορούν τον κόσμο της εργασίας. Οι κλαδικές συμβάσεις που είχαμε επαναφέρει μετά από μεγάλη, έντονη και επίπονη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αυτή τη στιγμή υπονομεύονται. Οδηγούμαστε στη διαμόρφωση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών όπου για την ίδια δουλειά, σε ομοειδή εργασιακά αντικείμενα, θα έχουμε διαφορετικούς μισθούς. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό οδηγεί σε ένα χάος για τους εργαζόμενους. Η διευκόλυνση των απολύσεων είναι μαθηματικά βέβαιο, σε σχέση και με την προηγούμενη διάταξη υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ότι θα οδηγήσει σε μικρότερες αμοιβές. Τελικά βλέπουμε ότι στο μοντέλο της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η ανάπτυξη θα είναι εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος των εργαζομένων, και εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, της κοινωνίας”.