O “Top Gun” του ΝΑΤΟ, είναι Δραμινός!

Καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ - «Course Warrior», ανακηρύχθηκε ο Σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης από τη Δράμα.
ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ 1

Ο Δραμινός στην καταγωγή, Σμηναγός Ιπτάμενος της 335 Μοίρας “Τίγρης” της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου, Βασίλης Καλογερίδης, ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος εκπαιδευόμενος της σειράς «Course Warrior», που μεταφράζεται ως “ο Ιπτάμενος που θα επέλεγα να πετάξω μαζί του σε πολεμικές επιχειρήσεις”.

Ο Σμηναγός Βασίλειος Καλογερίδης από τη Δράμα, αναδείχθηκε «Course Warrior» στο ΝΑΤΟϊκό «Top Gun»· δηλαδή ο πιλότος που θα ήθελαν όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί ιπτάμενοι να τον είχαν στο πλάι τους στον σχηματισμό σε μια πραγματική επιχείρηση.

Σύμφωνα με το onalert.gr η 335 Μοίρα συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία. Για τον σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 116 Π.Μ. τέσσερα από τα τελευταίας γενιάς αεροσκάφη της χώρας μας, F-16 BLK 52+ ADV.

O "Top Gun" του ΝΑΤΟ, είναι Δραμινός!Στην αποστολή συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι δύο Ιπτάμενοι σε ρόλο Blue, δύο Ιπτάμενοι ως «External Fighters – Red Air», δύο Αξιωματικοί της ειδικότητας του Ελεγκτή Αεράμυνας, ένας εκ των οποίων από την 343 Μοίρα και μια Υπαξιωματικός Πληροφοριών από την 335 Μοίρα. Συμμετείχαν επίσης αεροσκάφη και εκπαιδευόμενοι από ΝΑΤΟϊκές χώρες: τέσσερα F-16 από την Ολλανδία, τέσσερα γαλλικά Mirage 2000D και δύο Rafale του γαλλικού Ναυτικού, δύο ιταλικά και τέσσερα γερμανικά EF-2000 (Eurofighter), και τέσσερα ισπανικά F-18. Επίσης, για την υποστήριξη των αποστολών, συμμετείχαν δύο γαλλικά Rafale, δύο ισπανικά EF-2000 (Eurofighter) και δύο ισπανικά F-18, ελικόπτερα από Ισπανία και Ιταλία, αεροσκάφος υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων P-3, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ΝΑΤΟ AWACS και το ιταλικό AWACS τύπου Phoenix.

Τα στελέχη της 335 Μοίρας “Τίγρης”απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές για το επίπεδο της εκπαίδευσής τους, την τακτική αντίληψη και την αποτελεσματικότητά τους στο σύνολο των αποστολών που κλήθηκαν να εκτελέσουν. Συγκεκριμένα, ο ελληνικός σχηματισμός «Βέλος» πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των υπολοίπων συμμετεχόντων υπό την αρχηγία του Σμηναγού Γεώργιου Σκουργιά. 

Ποια είναι η 335 Μοίρα «Τίγρης»

O "Top Gun" του ΝΑΤΟ, είναι Δραμινός!Είναι η παλαιότερη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941, στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Οι πρώτοι πιλότοι της Μοίρας ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκπαιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την κατάληψη της Ελλάδας, για να συνεχίσουν τον αγώνα ως την απελευθέρωση της χώρας. Η Μοίρα εφοδιάστηκε με τα μαχητικά αεροσκάφη Hurricane-IIB στην αρχή, και μετά με τα Hurricane-IIC, και υπαγόταν στην 339 Πτέρυγα Μάχης της RAF. Με τα αεροσκάφη αυτά επιχειρούσε έως τον Δεκέμβριο του 1943 οπότε και τα αντικατέστησε με τα σύγχρονα Spitfire VB και VC. Από το 2009 όμως ξεκίνησε μια νέα εποχή, τόσο για την 335 Μοίρα όσο και για την Πολεμική Αεροπορία γενικότερα. Η Μοίρα σταμάτησε πλέον να πετά με τα Α-7 Ε, και άρχισε να παραλαμβάνει τα ολοκαίνουρια Α/Φ τέταρτης γενιάς F-16 BLK 52 (Advanced) στις καινούριες της εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στον χώρο της 116 Π.Μ. Η παραλαβή τους ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου η Μοίρα ενέταξε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το πλέον σύγχρονο Α/Φ τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου όπλων, το JSOW-JDAM του συστήματος LINK-16, καθώς και του καινούριου RECCE POD. Πλέον οι χειριστές της 335 Μοίρας “Τίγρης” αναλαμβάνουν να εκτελούν όλη την γκάμα αεροπορικών αποστολών, μέρα και νύχτα, και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αφού τα Α/Φ είναι ικανά να εκτελούν με την ίδια αποτελεσματικότητα όλες τις αποστολές της Π.Α. και του ΝΑΤΟ. Έτσι οι χειριστές της 335 Μοίρας συνεχίζουν την ένδοξη ιστορία της πετώντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και του ευρωπαϊκού ουρανού.

πηγή: iefimerida.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood