Στο Διεθνές Συνέδριο και την Ετήσια Γενική Συνέλευση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV) και του Δικτύου Νέων Ευρωπαίων Στελεχών του Κρέατος (YEMCo), που φιλοξένησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL της Αθήνας, συμμετείχε ο Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Κομοτηνής “Γευσιγνωσία”, Θέμης Τζενετίδης (μέλος της ΕΔΟΚ).

Η διοργάνωση περιελάμβανε εισηγήσεις υψηλού επιπέδου ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας του κρέατος. Τους συνέδρους απασχόλησαν δύο κύριες θεματικές ενότητες: α) Ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων εντός και εκτός των χωρών της Ε.Ε., στην περιοχή των Βαλκανίων, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή, και β) Ανάγκη ανανέωσης του κλάδου μέσω της ανάδειξης και ενσωμάτωσης ικανών στελεχών και εισαγωγής νέων τεχνολογιών ώστε αυτός να μπορέσει να ανταποκριθεί στην έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Οι συνεδρίες περιελάμβαναν ακόμη συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, ανοικτές τεχνικές συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας της UECBV, και τεχνικές επισκέψεις σε υψηλού ενδιαφέροντος χώρους, εγκαταστάσεις και αγροκτήματα στους κλάδους της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας του κρέατος και των προϊόντων του.

58ed4a28 sinedrio edok tzenetidis 2

Η ετήσια Γενική Συνέλευση είναι το σημαντικότερο γεγονός του έτους για την UECBV, δίνοντας στα μέλη και τους φίλους της την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τον τομέα του κρέατος, να επιχειρήσουν συγκρίσεις και παραλληλισμούς σε σχέση με άλλους τομείς, να παρουσιάσουν καινοτόμες προτάσεις και να καταλήξουν σε έναν ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για το μέλλον του κλάδου.

d831911f sinedrio edok tzenetidis 9

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα μας από την εμπορική συμφωνία Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι στη λίστα με τα υπό προστασία προϊόντα περιλαμβάνεται και η ελληνική φέτα. Ο υπουργός τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, απηύθυνε πρόσκληση για τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, και υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση θα είναι μειωμένο το ποσοστό που απαιτείται για την αναγνώριση τους.

374894fa sinedrio edok tzenetidis 17Από την πλευρά της η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, τόνισε ότι «βιώσιμη κτηνοτροφία είναι η κτηνοτροφία που καινοτομεί», και υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας πρέπει να είναι η εναρμόνιση της παραγωγής με τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας». Ακόμη, σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε ότι οι υπεραπλουστευμένες τοποθετήσεις δεν δίνουν απαντήσεις κι οτι «είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν νοείται η αποδυνάμωση της κτηνοτροφίας».

21dd408b sinedrio edok tzenetidis 16Ο Πρόεδρος της “Γευσιγνωσίας” Κομοτηνής, Θέμης Τζενετίδης, στις επαφές του παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου στην περιοχή της Ροδόπης, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τα δημοτικά σφαγεία ως καίριας σημασίας δομές της αλυσίδας αγοράς κρέατος, και τόνισε την υψηλής σημασίας επίδραση του κλάδου στις τοπικές αλλά και στην εθνική οικονομία. “Ως “Γευσιγνωσία” του Δήμου Κομοτηνής, όχι μόνο παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά επιδιώκουμε να είμαστε και παρόντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι σημαντικό να είμαστε εξωστρεφείς και ενημερωμένοι, προκειμένου να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τα μπρος”, σημείωσε ο κ. Τζενετίδης για τη συμμετοχή του στις εργασίες του Συνεδρίου.

a1623f02 sinedrio edok tzenetidis 3Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) είναι η πρώτη και μοναδική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα του κρέατος στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2013 και είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Το θεσμικό της πλαίσιο καθορίζεται από τους σχετικούς κανονισμούς της Ε.Ε.

Η σύνθεσή της έχει ως εξής:

  • Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
  • Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.).
  • Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ).
  • Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος (ΠΕΜΑΕΚ).
  • Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων (ΠΕΕΚΖΖ).
  • Πανελλήνια Ένωση Δημοτικών Σφαγείων (ΠΕΔΣ).
  • Ένωση Σχολών Κρέατος (ΕΣΚ).
  • Πανελλήνια Ομάδα Επαγγελματιών Διατροφικού Τομέα (BRIGADE).